RSS Feed

Francezii râd isteric. Tupeu de publicitari, tupeu de globalizare ?

vezi toate articolele de
26 Jul 2011 la 15:23 26 comentarii 2400 vizualizari.

În noua reclamă Dacia doi franţuzi râd în hohote când află preţurile la Logan, vedeţi aici. O campanie publicitară care începuse simpatic (cu posesorii unor maşini de lux care se răzbunau pe Daciile arătoase dar ieftine) s-a transformat într-o bătaie de joc.

Muncitorii de la Mioveni au intrat în grevă anul trecut cerând măriri de salarii când volumul de muncă şi ritmul de lucru pe banda de asamblare crescuseră. Anul acesta Renault transmitea presei că la Mioveni costul forţei de muncă este de 7.8 euro pe oră, iar în Maroc, unde Renault se va extinde în viitoarea fabrică de la Tanger,  doar 5 euro pe oră.

Argeşenii noştri de la Mioveni trebuie să concureze, direct sau indirect, cu brazilienii din Sao Jose dos Pinhais, columbienii din Envigado (Medellin), cu moscoviţi, cu marocanii de la viitoarea fabrică din Tanger, indienii de la Nashik, iranienii din Teheran şi sud-africanii din Pretoria. În toate aceste locaţii Renault fabrică vreun soi de Logan.

Salariile in Brazilia in industria auto erau de 500 de dolari pe luna de prin 2005 însă brazilienii de la Renault nu stăteau cuminţi în 2010 şi obţineau o creştere de salariu de 10% şi un bonus de 2400 de dolari, cititi aici.

În Columbia, salariul minim este de 515 000 de pesos columbieni, la cursul de azi 200 euro. Salariul minim în Iran este de 3 milioane de riali, tot 200 de euro. Salariul minim al lucrătorilor din zona Moscovei este de 195 de euro. Indienii de la Mahindra în parteneriat cu Renault produc la  Nashik, în provincia Maharashtra, unde salariul minim pentru un lucrător industrial fără calificare este de 80 de euro.  În Africa de Sud, venitul mediu era în 2006 pentru albi de 2400 de euro şi pentru un negru de 700 de euro.

Chiar si in Maroc, salariul minim este de 0.95 euro pe ora, deci 167 de euro pe luna la 22 de zile lucrate. Prin comparaţie, salariul minim în România este de 160 de euro. Un muncitor român necalificat care câştigă salariul minim mai bine s-ar muta la Teheran, sau ar duce o viaţă tumultoasă în Medellin sau ar bea o vodcă în Moscova. Între uzinele care fabrică Loganul pe lumea asta, doar în India ar avea un salariu minim mai mic, deşi probabil la preţurile din India şi-ar permite mai multe.

Munca manuală ieftina şi automatizarea redusă a liniei de producţie au fost succesul Logan şi România a beneficiat de exporturi şi de investiţii. Renault nu poate însă să le mai arate pisica cu străinii care muncesc mai ieftin ca ei muncitorilor de la Mioveni.  De la publicitari nu am aşteptări, însă pentru Renault s-avem pardon de-aşa reclame. Mi se pare jenant să îşi vândă produsele făcând mişto de cât de ieftine sunt, când muncitorii români cer de ani de zile majorări salariale şi se plâng de condiţiile de muncă.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala
După Ştiințe Politice la SNSPA şi Finanțe- Bănci la ASE, am ales să mă specializez în Politici Sociale la Duke University iar acum sunt la doctorat în Politici Publice și Management la Carnegie Mellon
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!