RSS Feed

Franța. Alegeri prezidențiale 2017, dezbaterea în 11

vezi toate articolele de
05 Apr 2017 la 15:11 comenteaza acum 640 vizualizari.

Franța, alegeri prezidențiale 2017. O dezbatere în 11

Am urmărit aseară mare parte din dezbaterea cu 11 candidați la președinția Franței, organizată de BFMTV. O experiență foarte utilă. Ca să iasă cât de cât o discuție în 11 îți trebuie moderatori foarte atenți și disciplinați (și au fost două moderatoare care și-au făcut treaba excelent) și candidați care să-și acorde un minim respect și să respecte minime reguli. S-a întâmplat și a ieșit interesant. Pentru că așa ai un tablou mult mai complet, mai ”adevărat” decât dezbaterile cu ”favoriții” (până acum a fost dezbatere în 5).

Niște notițe, așadar, și mulțam lui Alexandre Spahiu pentru ajutor în decriptare și pentru chatul pe marginea dezbaterii:

 • O observație generală mai întâi: pentru un telespectator român, șocul ar veni în primul rând din cât de departe a ajuns disucția despre rămânerea în UE. Pentru un observator atent nu e așa mare șoc. Încă de la campania lui Hollande s-au mai spus multe în legătură cu ”renegocierea austerității”. Sunt și centriști printre candidați care spun asta pe diverse intensități. Și sunt candidați care cer ieșire tip Brexit sau renegociere radicală cu UE. Ce s-ar putea să șocheze telespectatorul român e că discuțiile nu sunt ”extremiste” (cu excepții dinspre extrema dreaptă), ci au sens, vin cu argumente care privesc Europa în ansamblu și care arată probleme mari în relația stat național – UE. Cum spunea un candidat mai dintr-o bucată (Jean Lassalle, de la Resistons!): nu mai știm cui să-i cerem socoteală! Mai mulți candidați de altfel au înfierat pasarea responsabilității între național și Bruxelles, asta însemnând disoluția responsabilității politice.
 • Dezbaterea despre UE în România începe și se termină cu mormăielile entuziaste de la Cotroceni și cu iubire romînească pentru UE plină de mândrie pe la sediul PSD.
 • Nu e o surpriză că Jean Luc Melenchon a dat bine la televizor. E bun orator și știe să domine adunările de acest tip. S-a mai întâmplat și la alegerile precedente să-și domine candidații, dar nu a reușit să obțină măcar un tur doi la algerile precedente. Melenchon e acum susținut de mișcarea La France insoumise (Franța nesupusă), înființată anul trecut – ca o definiție generală, e principala mișcare la stânga de social-democrații împărțiți în două forme de centrism, Macron și Hamon. Macron e bine plasat și mai sigur pe sine decât Hamon.
 • Sondajele de după emisiune (da, stilul americănesc de a sonda tot ce mișcă în jurul emisiunilor este bine înfipt și în Franța) ne arată că Melenchon a prestat foarte bine și iată niște rezultate surprinzătoare. La întrebarea cine a fost mai convingător în emisiune:

 • Întrebarea ”cine e mai potrivit pentru președinte”. Melenchon e la un scor bun lângă Macron, candidatul centrist care încearcă să absoarbă și ceva centru stânga și multă dreapta. (Nu îmi exprim aici opțiuni, dar aș spune doar că reprezentanții cu spoieli social-dmeocrate pe program, Macron sau Hamon, sunt la nivel de mesaj fix ”nimic nou”, ei repropun stauts quo-ul și o supă călldicică la nivel UE).

 • Și, un rezultat interesant, la întrebarea cine-i înțelege mai bine pe oamenii de rând? LePen a ieșit cu un scor slab după emisiune:

 • Dezbaterea în 11 creează efecte noi, neașteptate. Marine LePen nu e cea mai radicală în cererea de ruperea de UE. Faptul că ea deja vizează o negociere de câțiva ani tip Brexit i-a făcut pe unii candidați să urle că e prefăcută.
 • tema anticorupție a fost momentul maxim pentru Philippe Poutou, candidatul de la Noul Partid Anticapitalist (o stângă generată în anii 2000 dar care de atunci zace de obicei în scoruri mici). A atacat ferm și în direcția lui Fillon, LePen, acuzația că se ascund în spatele imunității de care un muncitor obișnuit n-o să beneficieze vreodată. Și se mai dau și antisistem și anti UE precum LePEN, dar bagă mâna în bani publici. A fost și singurul moment când asistența a aplaudat.
 • LePen nu mi s-a părut capabilă să dea replici mult mai antrenaților în limbajul guvernării Macron și Hamon mai ales în ce privește soarta agriculturii franceze puternic susținută în UE. Oricât de plicticoși și centriști, trebuie luați în seamă cu know-how-ul de establishment
 • Melenchon pare foarte ferm în părăsirea UE. Când explică mai mult îți dai seama că o duce încet spre un dialog continuu cu Germania și UE. Deci pare mai curând că cere modificări importante, dar tot din interior. E încercarea lui Melenchon de a destabiliza dintr-un electorat de stânga care a migrat către LePen în ultimii ani.
 • Cea mai fermă la stânga și cea mai clară a fost Nathalie Arthaud (de la Lutte ouvriere – Lupta muncitorească). A impus în vreo două intervenții următoarea idee: ce tot îi dați cu UE non UE, muncitorii vor fi trași pe sfoară și de capitaliștii francezi în afara UE și de capitaliști trans-UE, important e să obținem salarii mai mari, plasă socială etc. ”Că suntem plătiți în franci sau în euro, salariile tot mici vor rămâne”. Intervențiile ei mi s-au părut foarte clare, dar poate au părut mai monotone în comparație cu artificiile de expert a ala Melenchon. E de reținut la Arthaud că atunci când stai ferm pe poziții anticapital, unele dezbateri pro și anti UE par niște glumițe triste.
 • Melenchon a știut să lovească din direcții neașteptate. O lovitură direct în plexul marii companii de ciment Lafarge, de exemplu. Tot discutăm de terorism și noi avem companii care fac înțelegeri cu Isis, cam asta a fost ideea simplă și de impact.
 • LePen a încercat impunerea sintagmei ”protecționism inteligent”. Aici Macron și Hamon i-au dat destul de bine peste nas: nu poți să conservi piețele de acum dacă faci protecționism.
 • Fillon a jucat doar cartea ”președintelui exemplar” și a ”realismului”, pare că a vorbit doar unui nucleu dur conservator, animându-se doar la capitolul ”terorism”; Hamon a avut o prestație slabă, iar sondajele sunt dezastruoase în consecință
 • LePen a fost vocală mai ales cu Franța atacată de teroriști, ”Franța, universitate de jihadiști”.
 • Melenchon și Macron s-au ciocnit pe statutul lucrătorilor ”detașați” care nu plătesc taxele decât la nivelul țării de proveniență. Problema e complexă, dar măcar a fost clar că cei mai precari lucrători (sutele de mii de români inclusiv) sunt în continuare monedă de șantaj și amenințare. Ipocrizia e mare încă în ce privește această temă, inclusiv din partea stângistă.
 • ”muncitorii detașați” (directivă europeană adoptată în 1996) constituie o temă mult dezbătută – directiva permite impozitarea muncii ca în țara de origine. Efectul de dublu șantaj e clar. Creează mână de lucru ieftină (la alb, să nu uităm și ce cantitate de muncă migrantă la negru e în Vest) și ajută zone întregi de capital să prospere cu taxe mici în timp ce muncitorul autohton e șantajat pentru că e scump.
 • sondajele de dinainte de emisiune o arătau pe LePen pe primul loc. E prea devreme să spunem că a fost detronată. Dar e clar că Melenchon a luat caimacul din disputa în 11 și poate măcar spera la un tur doi, poate cu prețul căderii în sondaje a unuia dintre centriști, mult mai probabil Hamon decât Macron.
 • audiențele au fost foarte bune, istorice pentru canalul BFMTV (dezbaterea a fost preluată și de alte platforme online): 6,3 milioane de telespctatori.

Concluzie: discuția despre Franța și UE e utilă și interesantă. Sunt destui care vor ieșire imediată, câțiva care o denunță ca fiind perdea de fum peste privilegii acordate capitalului. Macron e pro-UE cel mai clar. Melenchon vrea UE, dar cu tratatele rediscutate, ceea ce înseamnă o mișcare radicală în raport cu UE – candidatul spune că ”suntem 18% din economia UE și nu suntem în stare să propunem o alternativă viabilă la politicile lui Merkel”.

sursa captură candidați: lemonde.fr

sursă sondaje: BFMTV

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!