RSS Feed

Frica de Putin a detonat euforia achizițiilor de armament: fregate, corvete, transportoare și autoturisme de teren blindate, posibil elicoptere de luptă și o nouă escadrilă de avioane. Printre câștigători: firme cu legături cu Bogdan Chirieac sau firme germane care au recunoscut că au dat șpăgi. Nota de plata: 5 miliarde Euro

vezi toate articolele de
25 Nov 2016 la 09:25 comenteaza acum 1663 vizualizari.

Între două guverne, în cadrul unor proceduri majoritar netransparente și cu unii producători cu practici controversate, Cabinetul de birocați/tehnocrați Cioloș negociază cele mai mari contracte de achiziții de armament făcute de vreun guvern postdecembrist. La o primă estimare contractele certe și cele posibil a fi încheiate în perioada imediat următoare au o valoare de circa 5 miliarde Euro și cuprind modernizarea fregatelor, achiziția a patru noi corvete, de noi transportoare blindate și autoturisme blindate de teren și perspective solide pentru achiziția de elicoptere de luptă și a unei noi escadrile de F16.

Fiecare stat membru NATO e obligat să aloce anual 2% din PIB pentru cheltuieli legate de apărare însă în afară de americani care suportă greul nici un alt stat european și România nu face excepție nu alocă un asemenea procent. Acest lucru l-a determinat pe proaspătul ales președinte al SUA să dea emoții în campania electorală aliaților din NATO cărora le-a reproșat că nu-și respectă această obligație.

Oficialii statului român par să fi anticipat această problemă și au lansat în acest an o euforie generalizată în privința achizițiilor de armament. Contractele sunt extrem de generoase iar, ca la orice achiziție publică, cele mai multe semne de întrebare apar în legătură cu transparența procedurii, costurile efective ale achiziției și poate mai puțin de oportunitate desi pot fi voci credibile care pot pune întrebări de genul de ce luăm patru fregate în loc să modernizăm orice altceva din Armată sau de ce luăm avioane F16 de mâna a doua în locul chiar a unor F35 mai puține dar care sunt de ultimă generație.

Primul contract ce stârnește deja rumoare este cel legat de modernizarea celor două fregate cumpărate în urmă cu câțiva ani la mâna a doua de la britanici. Valoarea acestuia este de 839 milioane lei (186 milioane Euro) și a fost câștigat de un consorțiu format din două firme turcești și una românească: ASTM Savunma Teknolojileri Muhendislik – HAVELSAN Hava Teknolojileri Sanay ve Ticaret A.Ş. ASELSAN Electronic Sanayi ve Ticaret A.Ş. și S.C. Centrul pentru servicii de radiocomunicaţii S.R.L. (C.S.R.) România. Aceste firme au avut câștig de cauză în fața unora mult mai de renume cum ar fi Lockheed Martin Canada Inc. – Canada, Finmeccanica S.p.A Italia și DCNS Rcs Franţa.

Licitația pentru acest contract a fost lansată pe timpul Guvernului Victor Ponta ale cărui legături și afinități cu președintele Turciei, Recep Tayip Erdogan, sunt de notorietate și recunoscute. Ca un factor motivant în plus pentru acest consorțiu a fost alegerea drept partener în contract a firmei CSR care gravitează în jurul analistului politic Bogdan Chirieac. Acesta a fost, în trecut, asociat al acestei firme, acesta cedându-i acțiunile mamei sale după un scandal celebru al unui alt contract guvernamental atribuit acestei firme – contractul dintre STS și Sony Ericsson – în care directorul acestei firme l-a acuzat pe Chirieac că a primit mită pentru a o împărți unor oameni politici români care i-au facilitatat atribuirea acestui contract pe bani publici.

Probabil din considerente ce țin de adâncirea dictaturii lui Erdogan după tentativa de lovitură de stat eșuată împotriva acestuia, acest contract este tot mai aproape de o reziliere.

Un alt mare contract care a stârnit deja controverse se referă la achiziția a patru fregate noi ce urmează să fie construite la șantierul Galați deținut de un mare constructor olandez, Damen Shipyard. Valoarea acestuia a ajuns să se dubleze în numai câteva săptămâni de la 800 milioane Euro la 1,6 miliarde de euro după ce au mai inclus pe lista de achiziții pe lângă navele efective și dotarea acestora cu armament, instruirea personalului și posibilitatea modernizării în viitor a altor nave ale Forțelor Navale Române. La această achiziție nici nu pare că se mai pune problema procedurii achiziției, fiind deja subînțeleasă modalitatea acordării acestui contract prin negociere directă.

De pe mare trecem pe uscat unde se află în plină desfășurare cel puțin două megaachiziții. Prima de 286 de autoturisme blindate de teren în valoare de 367 milioane lei (82 milioane Euro) e pe final licitația urmând să fie, cel mai probabil, câștigată de spaniolii de la URO Vamtac care mai livraseră în urmă cu câțiva ani un lot de astfe de blindate care și-au făcut deja apariția la parada de 1 Decembrie. Pe această piață se mai zbate Dacia, care a prezentat un Duster Army, dar și americanii de la Jeep care au făcut împreună cu ambasadorul lor un tur de forță de prezentare a unui Jeep J8 4×4.

Cu entuziasm reținut dar și cu ceva mirări a fost primit anunțul brusc al premierului Dacian Cioloș prin care făcea cunoscut opiniei publice că germanii de la Rheinmetall urmează să înființeze o societate mixtă cu producătorul român de armament Automecanica Moreni pentru producerea noului transportor de luptă al Armatei Române. Valoarea totală a afacerii nu a fost dezvăluită însă la un necesar estimat de 600-800 de blindate aceasta s-ar putea situa undeva în jurul valorii de 1,8-2,4 miliarde euro. Rheinmetall a fost implicat recent într-un uriaș scandal de corupție în Grecia unde a fost acuzat că a dat șpăgi pentru a i se atribuit contracte publice de către Armata Greciei iar în final a acceptat să-și recunoască vinovăția și să plătească o amendă.

Trecând la dotarea foțelor aeriene aici firmele americane și europene pândesc cel puțin două mari contracte. Primul se referă la achiziția unei noi escadrile de avioane de luptă F16, o afacere de circa 600 milioane de euro. Cea de-a doua afacere se prefigurează a fi achiziția unui număr neprecizat încă de elicoptere de luptă dar și modernizarea elicopterelor de transport IAR 330. Pionul românesc în această afacere este fabrica IAR de la Brașov deținută de francezii de la Airbus.

Recent fără prea mari surle și trâmbițe gigantul american Bell Helicopter a semnat un memorandum de înțelegere cu IAR Brașov prin care americanii susțin că fabrica de la Brașov este “bine poziționată pentru a oferi suport dacă elicopterele de luptă AH Z1 Viper vor fi cumpărate de Guvernul României”. În funcție de numărul de elicoptere ce vor fi achiziționate afacerea ar putea depăși cel puțin 1 miliard de euro. Bell Helicopters nu se află la prima încercare de a vinde elicoptere României, aceștia încercând fără succes să ne vândă în urmă cu aproape 20 de ani o comandă de 600 milioane de dolari respinsă însă de ministrul finanțelor de atunci Daniel Dăianu pe motiv că nu există fonduri suficiente.

De cealaltă parte, francezii de la Airbus sunt extrem de preocupați ca Armata Română să-și modernizeze actualele elicoptere IAR 330 construite sub licența lor în fabrica de la Brașov unde au făcut recent o nouă investiție inaugurată chiar de către președintele Franței, Francois Hollande. Deja au făcut public faptul că se așteaptă la un prim contract de 70 milioane de euro pentru modernizarea unui număr de 10-12 elicoptere ale Armatei Române.

Francezii vin după o înfrângere usturătoare și neașteptată în Polonia unde au pierdut pe ultima sută de metri un contract de 2,4 miliarde de euro în favoarea americanilor de la Lockheed Martin cu Black Hawk.

Cam acestea sunt contractele generoase aflate în aceste momente în derulare sau în proximitatea unei achiziții însă nimeni nu garantează că escaladarea tensiunilor la granița României combinată cu dotările precare ale Armatei României nu vor aduce noi și noi contracte pentru noul tanc de luptă, pentru noua armă de luptă, alte și alte avioane și nave de luptă și de ce nu și submarine etcetc. Toate contracte de miliarde de euro unde principalii furnizori vor fi mari producători occidentali care-și vor lua în cel mai bun caz un partener autohton pentru asamblarea armelor de luptă.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
Jurnalist de investigaţie freelancer
» citeste biografia

Cele mai recente

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!