RSS Feed

Frunza lui Udrea și morala cu Louis Vuitton

vezi toate articolele de
31 Jul 2010 la 18:54 41 comentarii 2127 vizualizari.

Poate știți sau poate nu. Undeva, într-un atelier din Orăștie, am întâlnit acum câțiva ani trei meșteri care lucrau în piele. Pielari cum s-ar spune. Atelierul lor îți întorcea nasul pe dos dacă nu erai obișnuit cu mirosurile pieilor uscate și îmbălsămate cu Dumnezeu știe ce subtanțe. În acel atelier se fabricau însă niște poșete râvnite în întreaga lume. După ce meșterii le terminau, le trimiteau la Asnieres unde li se aplica celebra ștampila Louis Vuitton, care le multiplica de mai multe ori prețul. Doar nu vă închipuiți că în micuțele ateliere din comuna franceză se fabrică toate gențile Vuitton din lume. Morala e simplă: cine e dispus să plătească sute sau mii de euro pentru o geantă Vuitton, nu plătește produsul în sine, ci reclama care i se face acelui produs. Ștampila.

De ce mi-am amintit de atelierul meșeterilor hunedoreni? Pentru că în momentul în care a izbucnit scandalul logo-ului copiat de pe internet pentru brandul turistic al României, ministrul Elena Udrea s-a apărat afirmând că firma care l-a executat este o firmă cu prestigiu mondial în lume. Care a mai realizat branduri și pentru alte țări. Practic, Elena Udrea a scos în față ”ștampila” firmei. Deși, a uitat să întrebe (sau să se asigure) că pentru brandul României vor lucra aceeași oameni care au creat campaniile anterioare.

Rezultatul final arată că nu (aici puteți citi un articol în care se explică greșelile elementare făcute de cei care au lucrat la brandul turistic al României, dincolo de povestea copierii de pe internet a logo-ului). Drept pentru care, plătind ”ștampila” (firma) și nu produsul în sine, România s-a ales cu o făcătură denumită ”brand”. Ministerul susține că încă nu a efectuat plata (estimată la aproape 100.000 de euro din contractul total). Ar fi revoltător să o facă.

Faptul că există persoane dispuse să plătească mii de euro pentru o geantă Vuitton care valorează câteva zeci de euro mă lasă rece. Din punct de vedere economic chiar e un lucru benefic. E vorba de circuitul banilor (fraierilor) în economie. Când e vorba de bani publici, lucrurile se schimbă însă. Pentru că acei bani reprezintă o investiție. Nu e o cheltuială de ”fițe”. Acel logo trebuie să producă. Să-i convingă pe turiști să aleagă România ca destinație de vacanță. Asta e problema.

Mă rog, în toată povestea asta, există și un lucru bun. Poate măcar o parte dintre cei care au aflat și citit despre povestea frunzei lui Udrea vor înțelege un lucru și se vor vindeca de un complex: cel al marilor firme din străinătate. Își vor da seama că, nu de puține ori, tot renumele lor nu ține decât de publicitate și de PR. Și că atunci când vrei să faci un lucru bun e bine să lucrezi cu oameni. Nu cu branduri, firme sau ștampile.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!