RSS Feed

Funeriu, de la citirea din clasa a IV-a la modelul finlandez în educaţie

vezi toate articolele de
15 Feb 2010 la 14:46 31 comentarii 2004 vizualizari.

Astăzi a început cel mai bulversant exament de Bacalaureat pe care l-a avut România în ultimii ani şi, slavă Domnului, educaţia a fost unul dintre domeniile în care s-au folosit cei mai mulţi cobai, fiecare ministru care s-a perindat prin Berthelot experimentând diverse metode de îndobitocire a “şcolerilor”.

Sistemul de învăţământ din România este cariat, iar efectele se vor vedea din păcate în viitorul nu prea îndepărtat. Ne mândrim de fiecare dată cu olimpicii noştri internaţionali (din păcate, şi aceia în scădere), uitând să amintim faptul că ei sunt un produs de seră, care nu are aproape nimic de a face cu sistemul, ci doar cu entuziasmul unor dascăli. O demonstrează rezultatele la principalele evaluări internaţionale (PISA, TIMSS şi PIRLS), scoase în evidenţă şi de raportul Miclea.

Cu excepţia rezultatelor la lectură ale copiilor din clasa a IV-a, toate celelalte performanţe se află mult sub media internaţională. Mult mai îngrijorător este însă faptul că performanţele înregistrate de elevii noştri sunt semnificativ mai slabe decât cele ale elevilor din ţările vecine, recent intrate în UE, care au aproximativ aceleaşi condiţii socio-economice ca România.

Există, într-adevăr, alte surse de informare care compensează precaritatea sistemului educaţional (vezi, de exemplu AICI), dar problema de ansamblu rămâne. S-a încercat cu modelul francez, ne-am pliat pe sistemul Bologna, iar acum ministrul Funeriu trage cu ochiul la modelul finlandez, bazându-se pe evaluările internaţionale pe care le aminteam mai sus.

„Modelul finlandez este unul dintre cele mai de succes şi eficiente sisteme de învăţământ la nivel european, inclusiv prin rezultatele foarte bune obţinute de elevii finlandezi la testele PISA. Aceasta este şi raţiunea pentru care am iniţiat această colaborare cu partea finlandeză în ideea de a identifica acele elemente care pot fi preluate şi aplicate şi în România”, a afirmat recent ministrul Educaţiei.

Poate faptul că emo este un curent care are tot mai mulţi adepţi în rândul elevilor români, tot mai des în cabinetele de psihologie şcolară acolo unde sunt (un elev din zece, în 2009), l-a determinat pe Funeriu să apeleze la experienţa finlandeză, ţară recunoscută pentru unele derapaje în acest sens.

Între timp, astăzi a început proba orală la limba română, care este o examinare cvasiinutilă dat fiind că verdictul va fi dat tot de profesorii respectivilor elevi, care au interesul să nu fie pe lista celor 15.000 de disponibilizaţi din acest an. În plus, supraveghetorii  şi corectorii fac muncă voluntară, astel că nu este de mirare că nici nu a început bine Bac-ul şi se vorbeşte de şpăgi.

Premierul Boc, acelaşi care se luptă cu criza economică, se declară învins de matematica de clasa a VII-a şi în situaţia sa sunt probabil mulţi alţii. Programa este stufoasă, în continuare se pune accent pe memorare şi nu pe dezvoltarea gândirii, ne hlizim la perlele de după fiecare examen, însă, între timp, numărul mediocrilor care se cred genii creşte. Apoi intră în politică şi au idei despre reformarea sistemului de învăţământ.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
editor REALITATEA.NET
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!