RSS Feed

Futilități în serial

vezi toate articolele de
13 Aug 2015 la 15:45 127 comentarii 1100 vizualizari.

Cîteva schițe din seria de futilități literare din Cațavencii:

Pruteanu, românizînd neologismele

Cînd a început marea lui campanie de românizare a reclamelor și a etichetelor mărfurilor din import, George Pruteanu, senator, plecase de la PNȚCD, se despărțise și de PSD și ajunsese în partidul lui CV Tudor. Tribunul era încîntat, fiindcă partidul lui suferea hemoragii periodice. Venirea lui Pruteanu îi mai repara blazonul, așa că avea grijă să nu-l scoată și pe el din sărite cu vreo mitocănie de-ale lui. Singura lui pretenție de la iritabilul senator era să-l însoțească în plimbările pe care le făcea la șosea, flancat de clănțăii din fruntea partidului.

Pruteanu ce să facă, îl urma, dar mai la coada grupului. El, care avea tot timpul ceva de spus, tăcea în timpul plimbărilor acelora, sub pretextul că se gîndea la legea etichetelor, cum o porecliseră cei din lumea literară, care se răciseră de el de cînd intrase în PRM. CVT care făcea circ și pe stradă, îl mai striga din cînd în cînd, să-l audă lumea: „La ce cugeți, Georgică?” Pruteanu nu-i răspundea, fiindcă în gura șefului său de partid, diminutivul suna mai degrabă insultător, decît afectuos. Se prinde Vadim și-l ia cu „Domnul Pruteanu!” La ce să cugete? Căuta un echivalent românesc pentru „mouse”. CVT, care n-avea treabă cu computerele și nici cu engleza nu stătea mai bine, știa totuși ce înseamnă „mouse”: Da ce-are, domnul senator, dacă-i zici șoarece ?”

Lui Pruteanu nu-i venea să-i dea explicații și să-l facă de rîs, fiindcă nu mai avea la ce partid să se ducă, dar nici să se lase călcat pe coadă nu-i stătea în fire. Așa că-i răspunde doct-enigmatic: „Nu orice șoarece poate fi mouse, domnule senator…”

Parolism de șoricar

Conu Costache Olăreanu, chiar dacă trecuse prin destule chestii neplăcute la viața lui, rămăsese un om zîmbitor, cumsecade și optimist. Era un tip atît de parolist, încît dacă-ți dădeai întîlnire cu el, aproape întotdeauna ajungea înaintea ta. Pentru el sfertul academic era cu minus, nu cu plus. Avea un șoricar vesel și cunsecade ca și el. Scriitorul îl dresase cu blîndețe, drept care șoricarul lui avea îndrăzneala copiilor care ți se așază în brațe, dacă le vizitezi părinții.

înd mă duceam la conu Costache, cățelul lui aștepta să mă așez, apoi venea să dăm mîna, întinzîndu-mi lăbuța dreaptă, și-și fugărea fericit coada, în cercuri mici, cam un minut, după care se întindea pe fotoliul lui.

Cînd stăpînul lui scria, șoricarul îl păzea de un fotoliu și „Cristi, mă crezi că atunci cînd mă lasă inspirația, mă invită la plimbare?!” Dacă însă conu Costache avea o zi bună și nu se despărțea de masa de scris, șoricarul lui se ducea la ușă, cînd nu mai putea să se țină, semn pentru doamna Olăreanu că-l trece o urgență.

După moartea romancierului, cățelul acela vesel s-a întristat iremediabil. Stătea pe fotoliul lui și aștepta. Nu mai dădea mîna cu nimeni, nu mai hămăia de două ori cînd doamna Olăreanu îl întreba cît fac unu plus unu, iar într-o zi, după plimbarea pe aleile din spatele blocului, s-a întins pe fotoliu și a murit. Îl așteptase aproape doi ani pe conu Costache să se întoarcă de pe unde se dusese și pesemne că la fel de parolist ca stăpînul lui, ajunsese la capătul răbdării.

Un drept la replică din partea lui Pleșu

Prin ᾽92, dar și mai tîrziu, se purtau polemicile sub forma atacurilor la persoană. Cel care dăduse tonul încă din 90 loviturilor cu grenade de rahat, CVTudor, avea un tiraj amețitor cu foaia lui despre care intelectualii, dacă-i întrebai susțineau că n-o citesc, dar îți dădeau citate auzite de la alții din creațiascatologică a tribunului. Ziarele care publicau replici la atacurile puturoase ale lui CVT nu-și permiteau ca el atacuri din hazna. Băieții de la Cuvîntul, cînd au văzut că le scade tirajul au adoptat și ei rețeta CVT-ului, dar mai cu perdea. Așa că atunci cînd s-au gîndit să-l atace și ei pe Andrei Pleșu, care era terfelit săptămînal în România Mare, au adoptat principiul haznalei, dar ca dintr-un closet curățel, nu din latrina împuțită din care-l împroșca CVTudor. Pleșu, care nu-i răspundea vidanjorului de presă, le dă un drept la replică tinerilor de la Cuvîntul. Remarcă mai întîi că niște băieți culți și cu pretenții au ajuns să pescuiască din magma infectă în care se vîrîse pînă în gît vechiul coprofag, care nu mai avea ce pierde după Revoluție, chiar dacă ar fi făcut și scufundări în profunzimile haznalei în care își găsea și inspirația și muniția. Or ei n-aveau nici antrenamentul lui CVT de a înota în dejecții, ca peștele în apă și nici talentul de mînuitor al tiriplicului al fostului poet de curte. Băieții de la Cuvîntul, care voiau să-l întărîte pe Pleșu, se așteptau ca eseistul să-i compare cu scabrosul pamfletar de succes. Dar să le spună Pleșu că n-aveau talentul lui CVT, nu se așteptau din partea lui la o asemenea lovitură sub centură.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

127 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala
jurnalist Catavencii, scriitor
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!