RSS Feed

”Futu-vă Paștele și Evanghelia! La muncăăă!” De ce era mai bine în comunism (studiul Fundației Soroș și un film)

vezi toate articolele de
23 Dec 2011 la 11:09 21 comentarii 3213 vizualizari.

Ce cred adolescenții de astăzi despre perioada comunistă, comparativ cu cea contemporană (studiu Soros):

Respectul față de lege: Era mai bine în timpul comunismului: 65,5%; este la fel: 20,3%; este mai bine astăzi: 14,2%.

Nivelul de trai: Era mai bine în timpul comunismului: 38,9%; este la fel: 21%; este mai bine astăzi: 40,1%.

Învățământ: Era mai bine în timpul comunismului: 39%; este la fel: 21%; este mai bine astăzi: 40%.

Spitale și sănătate: Era mai bine în timpul comunismului: 37,8%; este la fel: 29,4%; este mai bine astăzi: 32,8%.

Studiul a vizat adolescenții actuali ai României (clasele a VIII-XII-a), adică tineri care n-au avut ocazia să traiască ”pe viu” nicio zi a comunismului.

***

Cea mai simplă explicație a acestei percepții (și, într-o anumită măsură, reală) e nemulțumirea față de perioada actuală, fapt care duce la idealizarea unei alte perioade. Iar cea mai la îndemână (prin opoziție) este perioada comunistă. Cum studiul arată că această percepție este formată preponderent din discuțiile cu părinții (și într-o măsură mai mică cu profesorii) e de așteptat ca și ”perioada comunistă” să fie redusă la ultimii 10-20 de ani ai acesteia, eliminând din comparație anii 50-60 ai secolului trecut, pe care nici părinții nu i-au trăit (adică exact prioada de ”maxim” a comunismului, cea care a executat cea mai mare parte a elitei autohtone și ale cărei consecințe le trăim și astăzi).

Însă chiar și comparația cu ultimele decenii comuniste ar trebui să genereze cifre mai favorabile actualei perioade. Când spui ”respectul față de lege”, ar trebui să iei în calcul și legile în vigoare (în minte îmi vine doar faptul că un grup de mai mult de două persoane pe stradă, după lăsarea întunericului, putea fi considerat deja drept ”grup subversiv”). Și Doamne ferește să fi avut vreun litigiu în justiție cu vreun activist, securist ori politruc. Să vezi atunci ”respectul legii”. Ori așa-zisa ”egalitate de șanse” din timpul perioadei comuniste în educație, când, din cele câteva zeci de locuri la diferite facultăți, 70-80% erau rezervate pentru fii și fiice de granguri. Iar pentru celelalte 20-30% era, într-adevăr, ”egalitate de șanse”. Cât despre ”spitale și sănătate”, ”să mori cu zile” (din lipsă de medicamente, aparatură, tehnologie etc.) era o stare de fapt/ o ”normalitate”, astfel că nimeni nici măcar nu se revolta într-o asemenea situație.

Iar exemplele și comparațiile ar putea continua, dar nu aceasta e tema. Problema e cu totul alta. Și anume faptul că ne aflăm în fața unei generații care tinde să idealizeze perioada comunistă (prin comparație cu cea actuală). Asta nu înseamnă că acești tineri și-ar dori, cu adevărat, comunismul. Ci doar că idealizează un sistem autoritar, un sistem centralizat, cu multiple prerogative acordate statului și autorităților. Fără ca cineva să-i avertizeze în privința demonilor pe care îi naște un astfel de sistem. Înlocuirea unei iluzii cu o altă iluzie (pe sens invers față de 89) nu este semn de maturitate socială, ci de stagnare (ba chiar de involuție).

În 89, una dintre principalele revendicări ale celor ieșiți în stradă a fost ”alegeri libere”. Comasarea ”localelor” cu ”generalele” asumată prin răspundere guvernamentală zilele trecute îi lasă indiferenți pe cei mai mulți dintre români. Chiar dacă (are și istoria ironiile ei) această decizie a devenit lege exact în zilele în care în urmă cu 22 de ani românii cereau în piață ”alegeri libere”. Citind alte răspunsuri ale Studiului Fundatiei Soros, ai în față imaginea clară a conformismului social înspre care se îndreaptă adolescenții de azi.

Încercând să facă un portret robot al ”bunului cetățean”, 53% dintre respondenți consideră a fi ”foarte important” ca acesta ”să respecte legea”, iar 35% consideră acest lucru ”important”. Pe măsură ce întrebările se nuanțează, procentul scade simțitor. 42% apreciază ca ”fiind important” și 34% ”foarte important” ca un ”bun cetățean” să participe la activități care promovează drepturile omului. 35% (”important”) și 27% (”foarte important”) ca un ”bun cetățean” să participe la un protest pașnic împotriva unei legi despre care crede că nu e corectă. În fine, doar 28% (”important”) și 26% (”foarte important”) ar fi dispuși să ignore o lege care încalcă drepturile omului.

Așadar, din cei 88% care apreciază ca fiind importantă și foarte importantă respectarea legii (cu 53% la categoria ”foarte importantă”), doar 54% ar fi dispuși să ignore o lege care încalcă drepturile omului. Din start, pentru 34% (un procent uimitor, din punctul meu de vedere) dintre adolescenți, calitatea legii (legilor) nu are relevanță. Și, atenție, întrebarea viza o inacțiune (de ignorare), iar răspunsul este doar unul de intenție. Măcar la nivel de intenționalitate (nu de participare efectivă) aș fi fost curios câți ar fi dispuși să participe la acțiuni la limita legii (nu neapărat violente) împotriva unei legi care încalcă drepturile omului.

Oricum, procentul de inactivitate socială, de abandonare pe mâinile ”autorităților” (conform principiului ”statul știe cel mai bine ce e bine pentru tine”) este îngrijorător. E sindromul unei deresponsabilizări sociale, decompensate prin participarea la acțiuni de interfață ”la modă”. 40% consideră a fi ”important” și 39% ”foarte important” ca un ”bun cetățean” să participe la activități care urmăresc protejarea mediului înconjurător, la modul general; conform unui alt sondaj, realizat de IRES, peste 80% dintre români consideră calitatea mediului înconjurător ca factor determinant al calității vieții; cu toate acestea, un procent infim se implică în acțiuni reale de protecție a mediului, atunci când acesta este amenințat – vezi cazul Roșia Montană, a râurilor din Făgăraș și alte zone de munte, a șoselei care ar trebui ”să taie” Rezervația Retezat. În aceeași măsură infimă a fost (și este) participarea la acțiuni împotriva proiectului Ministerului Afacerilor Interne referitor la modificarea Legii Adunărilor Publice, care aduce grave încălcări drepturilor omului.

Acel 88% al ”bunului cetățean” care ”respectă legea”, indiferent de calitatea acestei ”legi” mă sperie. Pentru că girează (sau pot ajunge să gireze) o dictatură sau măcar autoritarismul (dictatura îmbrăcată în hainele democrației – de altfel, nu e nicio noutate, încă din Antichitate, în mare parte dictaturile s-au născut ”legal” și ”democratic” și nu în urma unor lovituri de stat).

***

Citind acest sondaj, mai mult decât îngrijorător, mi-am amintit reacțiile stârnite în vară de proiecția filmului lui Lucian Pintilie, ”Balanța”, la TIFF. O pensionară și un tânăr (nu avea mai mult de 30 de ani) îl acuzau pe Pintilie de ”anti-românism” pentru ceea ce a arătat în film (și a scris și Băieșu în carte omonimă care a stat la bazele peliculei). ”Nu asta e România”, afirmau ”bunii cetățeni” despre producția care descria, în amănuntele cele mai intime și personalizate, ultimii ani ai comunismului. Ai în film ”de toate”: și sistemul de sănătate, și cel educațional, și ”respectarea legii” în comunism. Mă hazardez în a afirma că adolescenții care idealizează acum perioada comunistă și-ar schimba opțiunea dacă ar vedea acest film (care a făcut săli arhipline la începutul anilor 90). Și ar avea frisoane când ar recunoaște o replică celebră a primarului comunist (interpretat magistral de Victor Rebengiuc) în discursul unui șef de stat contemporan: ”Băăă… futu-vă Paștele și Evanghelia de enoriași! La muncăăă!”.

Și îmi permit să-i parafrazez pe Băieșu și Pintilie, pentru replica finală, ”dacă iese normal (cu referire la pruncul nenăscut – n.a.) îl împușc cu mâna mea”. Acum aș putea spune: dacă iese ”bun cetățean” îl împușc cu mâna mea.
***

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

21 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!