RSS Feed

Gabriela Vrânceanu Firea vrea să impună o teocrație la primărie

vezi toate articolele de
08 Aug 2016 la 18:37 15 comentarii 3409 vizualizari.

Alegerile locale au adus un PSD retrograd la conducerea Bucureștiului. Atât la nivel de sectoare cât și la Primăria Generală începutul mandatului acestora aduce dezastre răsunătoare pentru capitală. Șochează mentalitatea ostilă spațiilor verzi asupra cărora se intervine brutal prin toaletări abuzive și tăieri de copaci nejustificate în parcuri și pe bulevarde. De asemenea, atitudinea ostilă față de manifestările culturale și sportive care aduc un plus de civilizație și de aer occidental Bucureștiului. Culmea acțiunilor care înfrâng demnitatea acestui oraș este acordarea unei sume uriașe pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului – 15.000.000 RON și a unei alte sume de 4.500.000 RON pentru Mănăstirea Antim.

Capitala îndură lipsa unor spitale în care viețile să fie salvate, nu pierdute din cauza infecțiilor nosocomiale și a dotărilor precare. Capitala se află sub riscul major al producerii unui cutremur devastator în timp ce foarte multe clădiri nu au fost consolidate, fiind predispuse la prăbușire. Capitala este a doua cea mai poluată din Europa, iar traficul de mașini nu ar mai trebui încurajat, ci dimpotrivă.

Lista urgențelor este uriașă or, într-o astfel de situație, să susții acordarea de bani pentru Catedrala Mântuirii Neamului și pentru alte biserici este un lucru scandalos care ar trebui să genereze demisia politicienilor care vehiculează asemenea idei. Prin acest gest arată o dată în plus că este pregătită să irosească banii contribuabililor bucureșteni și că viața locuitorilor acestui oraș nu are șanse să se îmbunătățească atâta timp cât doamna Firea va fi primar.

Pentru modul dezastruos în care și-a început mandatul, doamna Firea ar trebui să demisioneze și îi cer public acest lucru. Bucureștiul ar trebui să aibă parte de un primar care să respecte valorile democratice, care să fie conștient de necesitățile reale ale orașului și să utilizeze resursele cu responsabilitate fără a risipi fondurile publice pentru proiectele costisitoare ale unui cult anume.

Am fost alertat de către cetățenii care locuiesc în zona Parcului Tineretului și am mers acolo pentru a constata situația și pentru a face fotografii. Într-adevăr, am putut vedea câteva zeci de copaci, majoritatea maiestuoși cum sunt marcați cu vopsea roșie ca și cum ar fi condamnați la moarte. Am semnalat și în trecut mutilarea parcurilor prin toaletări brutale. Ca urmare uneia dintre plângerile mele, Primăria Generală a Municipiului București a fost amendată de către Garda de Mediu în perioada primarului Sorin Oprescu. Iată însă că noul primar continuă intervențiile abuzive asupra spațiilor verzi din București!

Faptul că, la foarte scurt timp după preluarea mandatului, doamna Firea s-a pronunțat împotriva organizării de concerte în Piața Constituției și contra foarte frumosului proiect de trasformare temporară a Bulevardului Kiseleff într-un spațiu pe care cetățenii să îl recupereze pentru manifestări sportive în week-end-uri denotă o viziune extrem de îngustă. Această atitudine reflectă severe limite conceptuale de înțelegere a modului în care într-un oraș modern cetățenii și acțiunile lor culturale și sportive îmbogățesc substanțial viața oamenilor și aduc un prestigiu suplimentar capitalei. Astfel de lideri politici precum doamna primar pur și simplu nu înțeleg vremurile în care trăiesc și modelează prezentul Bucureștiului după mentalitățile lor rămase într-un trecut închistat și desuet. Este o performanță ca în doar două luni de mandat primarul Bucureștiului deja să ajungă să fie criticat într-un cotidian important, precum The Guardian, pentru mentalitatea dovedită în a descuraja manifestările sportive de pe Bd. Kiseleff.

Așa cum susțin de aproape 20 de ani în spațiul public, nici în ceea ce privește construirea unei biserici ortodoxe, nici în ceea ce privește construirea unei moschei sau a oricărui alt nou lăcaș de cult, statul nu are a se amesteca în nici un fel, nici prin acordarea de terenuri, nici prin susținerea financiară a costurilor respectivelor construcții. Separarea dintre stat și biserică ar trebui asumată și respectată cu adevărat în țara noastră pentru a avea o democrație modernă în care drepturile omului sunt recunoscute și garantate.

Statul ar putea contribui la renovarea unor lăcașe de cult vechi, care sunt monumente istorice, întrucât acestea sunt intrate în patrimoniul arhitectural și istoric al țării noastre, dar în privința noilor lăcașe de cult, pentru a fi respectat pe deplin Art. 9 din Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasă și regimul general al cultelor, statul nu ar trebui să intervină absolut deloc:

Art. 9. – (1) În România nu există religie de stat; statul este neutru faţă de orice credinţă religioasă sau ideologie atee.

(2) Cultele sunt egale în faţa legii şi a autorităţilor publice. Statul, prin autorităţile sale, nu va promova şi nu va favoriza acordarea de privilegii sau crearea de discriminări faţă de vreun cult.

Din nefericire, opoziția politică este cvasi-inexistentă. În loc să se afirme ca o voce puternică față de derapajele cu care a început mandatul doamnei Firea, cei de la care am fi așteptat luări de poziție viguroase fie au tăcut, fie s-au înscris în linia celor care vor să acorde bani pentru Catedrala Mântuirii Neamului, fie s-au complăcut în luarea unor poziții de intensitate moderată. Nimic ferm, nimic ancorat în principii și valori democratice, totul conjunctural și chiar contradictoriu ca argumentație. În plan politic, bucureștenii nu prea au, în acest moment, apărători hotărâți ai interesului public.

Remus Cernea

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

15 comments
 • 1

  Poi prinde
  daca nu mai merge cu politică
  te faci preot
  Acolo banu gros

  idee
  2016-08-08 19:57:36 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  Sub paravanul protectiei mediului,ne-ar fi placut sa pledeze o alta persoana,aceasta e compromisa cu sustinerea homosexualitatii si ateismului promovat in Romania,tara eminamente crestina ortodoxa, Cernea ,subvesiv ,ataca de fapt Sfanta noastra Biserica aparuta de mai bine de 2000- de ani pe teritoriul Romaniei,inaintea Statului roman din care, cu emfaza, citeaza doua articole. Ce este statul,fara vox populi?ce sunt,,valorile democratice ..la d-ta,le vrem pe lista,punct cu punct ,Remus Cernea?Adevaratele valori democratice le da Insusi Iisus ,Fiul lui Dumnezeu,d-le Cernea,intalnim valori democratie si in Pildele regelui Solomon ,mare intelept in acele timpuri,in toata Biblia,cine vrea sa o cunoasca,intalnim numai valori democratice,care,daca s-ar tine cont ,tot mapamondul ar fi FERICIT! Te arde la ficati ca impotriva smintelii d-tale ateiste Catedrala Neamului se ridica triumfatoare,ca Insasi Biserica lui Hristos,Fiul lui Dumnezeu pe care,,nici portile iadului nu o vor birui,,cum spun Sfintii.

  Valeria
  2016-08-09 07:54:36 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  Din tonul articolului răzbate un iz de răfuială personală a autorului cu noul primar.
  Astfel,autorul articolului este lipsit de obiectivitate.Nu poate accepta ca blocarea unui bulevard cu activități de orice tip(sportive sau nu),deranjează cetățenii care sunt in deplasare pe acel bulevard.Nu poate accepta ca oameni de specialitate corespunzătoare,au hotărât tăierea copacilor ale căror crengi sau rădăcini sunt putrede,ca sa nubse dărâme peste oameni si mașini in timpul furtunii.Nu dorește sa își aducă aminte ca ridicarea acelei catedrale nu a fost aprobata in mandatul noului primar,si nici nu a ajuns la jumătate cu construcția in acest mandat abia început.
  A-ti baza pagini de articol nu pe obiectivitate,ci pe snobism sau pe răfuieli personale cu cel criticat,nu cred ca este corect pentru un gazetar.

  Alina
  2016-08-09 08:30:07 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  @Alina: ia priveste tu pozele alea si vezi aia sunt copaci cu radacini putrede? Asa arata un copac cu radacini putrede? Verde si viguros? Cat despre catedrala nici un leu din bani publici nu trebuie sa plece la catedrala. Nu este treaba statului, fara miorlaieli de genul noi suntem tara crestina. Sunteti tara crestina donatii tata, doneaza pana-ti seaca degetele da lasa banul public in pace ca nu are treaba el cu sutanele voastre.

  Alin
  2016-08-09 09:27:10 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  De 17 ani sunt plecat din tara, in doua tari de limba engleza. Profesia ma obliga sa ascult/citesc comunicatele/speechurile etc ale majoritatii cabinetului, care in Westminster sunt parlamentari. Si ii ascult zi de zi. Dintre parlamentarii romani, singurul care are un discurs similar e RC. Nu ma refer la opinii si idei, ci la structura, logica, stil. Restul n-au depasit nivelul ‘judeteana de partid’. Macar pentru asta merita respectat.

  Vasco
  2016-08-09 11:02:39 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 6

  Persoane cu idei ca madam Valeria,care a com mai sus, au fost la vot. Si ne mai miram ca tara e cum e. Madam,de ce nu ajuti tu biserica? Te crezi mare crestina,cand esti doar o fatarnica. De ce nu respecti biblia atunci? Cum scrie? Sa te lepezi de toate bunirile materiale si sa le dai celor nevoiasi? Sa nu iti pese de ziua de maine ca dzeu va avea grija de tine… Lasa-te in grija bisericii si a lui dzeu. Multi in gradina…spitalului de nebuni…si multi sar gardul. Felicitari dl Cernea ca sprijina homosexualii. Care e problema ca sprijina idei ateiste? Asta inseamna doar ca omul gandeste singur,ca nu e prost ca tine sa ii bage idei in cap popa. Pe scurt: fuck jesus si bisericile voastre

  Eu doareu
  2016-08-09 11:12:41 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 7

  Principiul care sta la baza democratiei este acela ca majoritatea decide… Din pacate pentru tine nici macar majoritate nu stii prea bine ce este…Zbieri mult si degeaba… Un latrau oligofren caruia ii place sa se auda…:)))) tare mi-ar placea sa te intalnesc personal…

  Remus Ciornea
  2016-08-09 16:49:36 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 8

  @Eu doareu: Fac pariu ca tu esti unu destep rau….:))) Doctor in ceva materie… precum Ponta…cred ca esti coleg si cu Ciornea asta… probabil aveti la fel de multa scoala… auzi la el…:))) esti funny…

  Remus Ciornea
  2016-08-09 16:53:19 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 9

  Sustin intentia Dlui Cernea de a cere demisia Dnei Firea pentru motivele mentionate, plus decizia de a atribui numele de Radu Beligan unei parti din Piata Universitatii mai devreme de 3 ani cnf prevederilor legale si fara o dezbatere publica.

  Bianca Popescu
  2016-08-09 21:34:45 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 10

  @idee: nu cred ca ai citit vreodata biblia si nici nu cunosti constitutia Romaniei ;)

 • 11

  Nu pot să cred câți retardați lasă comenturi de genul promovează ateismul și homosexuali… Voi sunteți batuti în cap cu religia asta de cacat … Va plângeți ca tara este săracă dar va gândiți numai la biserici, cruci de aur si ca Dumnezeu vă va salva … Asta este dovada cât de retardați și la ce nivel este IQ in România. Ar fi bine să nu mai existe religii în lume.

  Câți retardati !!
  2016-08-10 14:41:32 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 12

  @in
  constitutie capitol Paradis:
  fiul lui dumnezeu răstignit de preoții ana caiafa

  idee
  2016-08-10 16:28:58 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 13

  Maxim respect, domnule Cernea. Sunteti singurul parlamentar cu o gandire democrata si moderna. Va sustin toate ideile. Desi degeaba va zbateti intr o tara plina de dobitoci.

  Alex
  2016-08-10 17:55:49 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 14

  Acești politicieni crescuți ca ciupercile după ploaie, printre care se numără și Firea, sunt complet anti-români. Oare de ce mai sunt aleși? A cui este vina pentru asta? Decât asemenea proiecte anti-naționale mai bine s-ar apuca de ceva util, ceva agricultură. I-ar sta bine madamei Firea cu sapa în mână. L-ar putea coopta la această activitate și pe micuțul (mă refer la caracterul lui) patri-hoț calificat Daniil Ciubotea. Astfel, acesta ar avea de ce cerși bani pentru stabilimentele lui, care oricum peste ceva timp vor fi atât de goale încât vom ajunge să ne întrebăm: idioții de politicieni care vor investirea de bani în așa ceva de ce nu-și donează averile proprii?

  vali
  2016-08-12 14:05:15 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 15

  BRAVO GABI FIREA!!! Esti foarte curajoasa!
  Un popor demn poate construi si catedrale si spitale!
  Nu e vina Bisericii ca nu sunt spitale. Cautati bani pentru spitale la Hexipharm si alte firme asemenea!
  Cainii latra, caravana trece!
  Se va construi CATEDRALA si va fi mandria unui popor intreg! Cei care simt romaneste, isi doresc si catedrala ortodoxa! O majoritate ortodoxa care plateste taxe mari la stat, are dreptul sa ceara ca din acesti bani sa fie directionate sume importante pentru construirea catedralei.Ne-am saturat de guvernele care dau bani multi pentru medicamente ineficiente si diluate, dar uita ca spiritualitatea acestui popor e ceea ce avem mai sfant!
  Daca vreti spitale, faceti anchete la firmele de medicamente, iesiti in strada daca nu sunteti de acord ca romanii sa plateasca cele mai mari preturi la medicamente si sa primeasca vaccinuri refuzate de cine stie ce stat din Lumea a treia.
  Dar NU E VINA Catedralei daca aveti nemultumiri legate de spitale!Nu e Biserica Ortodoxa managerul banilor din Sanatate1

  ioana
  2016-08-14 00:23:30 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!