RSS Feed

VIDEO. Dezbatere despre spirala abuzului cu CSM PSD DNA SRI etc.

vezi toate articolele de
10 Feb 2017 la 12:58 comenteaza acum 1689 vizualizari.

Războiul Ordonanței 13 a dezvăluit un echilibru precar între instituţiile aleşilor şi instituţiile de control şi justiţie. Pentru că nimeni n-a mai avut chef să joace piesa statului de drept. Senzaţia e că discuțiile devin tehnice când trebuie să acopere ceva, nu când trebuie să explice ceva.

Începem să acoperim cu ”specialism” lovituri de ghioagă. Loviturile de ghioagă ale aripii Dragnea, în timp ce CSM se face de un mare rahat, lucru certificat de CCR acum două zile.

Le-am invitat pe Georgiana Iorgulescu, de la Centrul de Resurse Juridice, şi pe Victoria Stoiciu de la Fundaţia Friedrich Ebert tocmai pentru a sta puţin între fronturi şi a trage concluziile alea pe care vânătorii de clickuri şi faimă nu au chef să le discute în perioada asta. Că există un foarte îngrijorător război instituţional care tot adânceşte starea nedemocratică. Bine ar fi să nu fim folosiţi în această luptă. Iată discuţia:


Un dialog imaginar între radicali

Îmi imaginez un dialog fără perdea între două tabere de radicali pro şi anti-PSD. Că poate ne ajută să clarificăm faptul că sunt două tendințe care au pus de foarte mult timp democrația liberală în paranteze (asta cu foarte mulți liberali în frunte – nu mă refer la partid, mă refer la poziții publice).

Tabăra indignaților anti-Dragnea cuprinde și elemente radicale care se manifestă deja de decenii pe aici. Acum au un vârf și au o masă critică printre elite care să-i sprijine (elite financiare, oengistice etc). Tabăra Gâdea-Dragnea își au și ei bogătanii lor de apărat și tot de decenii duc război de poziție. Cum arată gândurile lor fruste, uneori exprimate plenar și în public, dar uitate repede (mai ales în tabăra ”civilizată” că nu dau bine acum când ne laudă și Washington Post).

Radicalii anti-PSD spun: cu ăștia nu te poți bate democratic, trebuie să-i ia pe drept pe nedrept, la puşcărie toţi, sunt nişte jegoşi, susţinuţi de virusaţi sărăcani care nu vor decât să fie asistaţi.

Fanii PSD pe invers, greşit şi  pervers: nu am furat chiar toţi, unii au fost abuzaţi (ok, atunci să ne concentrăm pe abuzaţi, nu pe salvări în masă), iar unii au furat ceva şi au fost săltaţi pentru altceva, aici e problema!, mai spun ei în disucţiile de culise.

În graba şi oportunismul instituţional al DNA de a echivala anticorupţia cu politicieni arestaţi la hectar, a ieşit un peisaj dubios de corupţie care scapă, de capital mare nederanjat, dar pedepse aspre pentru intermediari politici. Tot ce a putut cel mai votat partid din România a fost să-şi facă scut din 2-3 cauze sociale, să le împacheteze cu măsuri procapital şi cu măsuri în justiţie pentru binele lor.

În fine, ultimul pas ultranaţionalist făcut de PSD PRU e extrem de periculos şi alimentat de trumpism. L-am auzit recent pe Mircea Badea cum se apăra cu scutul Trump în faţă şi cu ceva premier Orban pentru “măsura suverană naţională”. E atât de mare antagonizare între zone de putere şi instituţionale încât poţi lua orice aliat.

Nu e mai puţin adevărat că pe lângă o clasă de mijloc occidentalistă, se tot dezvoltă şi o clasă de mijloc autohtonistă obsedata de “sa ne protejam avutiile de straini”. Reperul vestic nu mai e unitar, iar goana celor cât de cât privilegiaţi în România după diverşi agenţi legitimatori occidentali e deschizător de scenarii diverse de viitor eşec democratic.

P.S. Să mai spunem că cu greu se poate găsi ceva mai penibil decât acel comunicat al Academiei pe care nici măcar nu vreau să-l link-uiesc.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!