RSS Feed

Gardul cu idei ghimpate în faţa refugiaţilor. Şi, atenţie, se poartă din nou Imperiul Roman

vezi toate articolele de
30 Aug 2015 la 22:15 6 comentarii 1990 vizualizari.

Valul de refugiaţi înspre Europa nelinişte;te în cele mai dezgustătoare moduri diverse voci publice de la noi. N-o să mă opresc la epoca de piatră, ilustrată constant de “îngrijoraţi” speriaţi în general de Islam, de Alah şi care ar pune de o cruciadă preventivă sau măcar de un atac la bărcile gonflabile de pe Mediterană.

Am ales alte exemple de ignoranţă care vine din zona civică şi politică. Astfel de opinii ne confirmă că România n-are nevoie de garduri cu sîrmă ghimpată. Noi avem un zid viu de ziarişti, oengişti, politicieni, voci publice diverse, zid de care nu treci decît bine jumulit.

Sandra Pralong, aşadar, veteran în spaţiul civic, a lucrat la comunicare pentru Newsweek, se dă voce emancipat americanizată, a candidat la ceva şi din partea ARD (varianta de PDL vopsit), mă rog. Dă una pe facebook de-ţi îngheaţă sîngele în vine. Refugiaţii par a fi de fapt o armată suspectă trimisă la atac:

Voua vi se pare normal acest val imens de refugiati fix cand Europa incearca sa-si adune fortele ca sa raspunda la criza greceasca? Au promovat vreo noua clasa din “Academia de Calauze” si nu stiam? (Cum de sunt atat de multi care se ocupa de-o data cu acest trafic sordid si o fac cu aparenta metoda?) Si de unde au refugiatii, oameni vizibil putin educati, flamanzi si amarati, miile de euro necesare voiajului, cand cu banii astia puteau trai decent in tara lor!? Ceva nu pare firesc in aceasta poveste–nu am “conspiratita” dar scartie logica…

Surpriză, văd un prieten tranşînd problema cu o altă ştire care suna exact ca bănuielile doamnei Pralong. O publicaţie de extremă dreapta din Austria ar fi avut acelaşi vis: se făcea că de fapt soldaţii lui Allah atacau ca la un semn. Şi presa română s-a aruncat imediat. Alexandru Vasile Sava le-o zice bine:

Deci B1 a scos o porcărie demnă de poveștile cu reptilieni, citând NapocaNews (http://www.napocanews.ro/…/criza-refugiatilor-e-de-fapt-o-i…) și „un raport al serviciilor de informații ale armatei austriece”.

Pentru necunoscători, NapocaNews e o latrină clujeană unde scriu o mână de daci liberi, fani ai Căpitanului, Mareșalului și din când în când ai lui Ceaușescu, faimoși pentru articole despre grămezi de căcat găsite pe Potaissa – „Vedeți ce fac anarhiștii clujeni lângă un cunoscut local iredentist!” – sau despre fripturi – „Șoc! Un restaurant iredentist maghiar servește carne în forma hărții Ungariei Mari!”

După 2 minute pe Google, afli că raportul cu pricina e de fapt traducerea în română pe NapocaNews a unui articol (nu se precizează care) din publicația austriacă InfoDirekt, care conform NapocaNews ar fi „apropiată armatei”. Numai că publicația InfoDirekt, conform unui watchdog grup care monitorizează organizații de extremă dreapta din Europa, are de fapt legături cu Österreichische Landsmannschaft (ÖLM), o organiziație de extremă-dreapta austriacă care se ocupă cu propaganda sub acoperirea libertății de exprimare, și cu ultra-dreapta rusă (vedeți aici http://www.stopptdierechten.at/…/wer-steckt-hinter-%E2%80%…/).

Pentru a rezuma: pe B1 a apărut un delir paranoic, citând (și pe jumate plagiând) un ziar de Neolegionari&Co, care la rândul lor traduceau dintr-un ziar sub acoperire de neo-nazi austrieci fani Putin. Jurnalism, tată!

Dincolo de nebunia asta, să notăm şi opinii care vor să “istoricizeze” treaba. Exemplul Imperiului Roman văd că a apărut deja în mai multe panseuri.  Ciprian Ciucu, reprezentant al societăţii civile, ales de oengeuri reprezentant la Consiliul Naţional de Integritate:

Imigrația poate fi benefică pentru toată lumea. Și pentru gazde și pentru imigranți, aceștia din urmă beneficiind în doar cateva generații de toate privilegiile cetățenilor. Imigrația poate fi o soluție la problemele tuturor doar atâta timp cât este un fenomen controlat și controlabil, gestionat după reguli clare și cu rezultate anticipabile. Roma a beneficiat economic și militar de influxul de noi-veniți, aceștia fiind în acelși timp și puterea și slăbiciunea sa. Totul a fost bine atâtat timp cât lucrurile s-au întâmplat după reguli romane. Cand regulile romane au încetat să fie cele definitori a urmat… știți bine ce a urmat.

Ăsta e un soi de gard ghimpat cu accentuări pe “lege şi ordine”. Mare atenţie, ni se prăbuşeşte imperiul dacă nu sîntem atenţi.

Neagu Djuvara, tot cu Imperiul Roman.

„Nu sunt indo-europeni, sunt deci o etnie foarte deosebită, ceea ce ne apropie de problema din sfârşitul Imperiului Roman, când a fost invadat de populaţii din Africa, Asia. Trăim un lucru ca acum 2000 de ani, a invaziei Europei, care de bine, de rău, se cam unificase”

Aş spune că obsesia cu Imperiul Roman e, culmea, de sorginte americană. Mulţi thinktankişti conservatori sau scenarişti hollywoodieni preferă să descrie problema tot în termeni Imperiul Roman vs. lumea.

E adevărat că nu au ajuns şi la teoria invaziei creştinismului ca posibil destabilizator venit tot de pe plaiuri non-europene… Mulţi preferă să rămînă la sex şi Spartacus. Dar în imaginarul conservator, aducerea Imperiului Roman în prezent mergea de obicei către SUA. Se reorientează în funcţie de necesităţi, se pare.

În rest, prostia a rămas previzibilă şi provincială. De ani de zile se scriu tomuri de ştiri tragice despre valul de refugiaţi. Unora li se pare că ştirile se întîmplă cînd “se dau şi la noi”.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete: ,


Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!