RSS Feed

Generaţia de imbecili spălaţi pe creier

vezi toate articolele de
30 Aug 2016 la 06:22 13 comentarii 29244 vizualizari.

Într-un discurs recent la un congres al istoricilor români , rectorul universităţii Babeş-Bolyai, Ioan-Aurel Pop, a răbufnit despre tânăra generaţie: “Oamenii lipsiți de cultură generală și de orizont artistic, oamenii capabili să rezolve doar probleme limitate, oamenii care nu mai au capacitatea să compare și să ia decizii în cunoștință de cauză alcătuiesc generația „Google”, generația „Facebook”, generația „SMS” sau toate la un loc!”…Sunt oameni, în general, inteligenți, dar cu inteligența canalizată spre scopuri controlate de o elită malefică. “ (integral aici)

Pentru că profesorul în cauză a avut o atitudine ambiguă în faţa plagiatului lui Ponta, iar discursul său pare infuzat de teoria conspiraţiei, intervenţia sa (care avea ca subiect predarea istoriei) a fost amplu criticată în presă şi în mediul online. Ioan-Aurel Pop a fost etichetat în urma acestui discurs drept retrograd, comunist, genul de academician acru, aruncând cu săgeţi din turnul de fildeş către tineretul “frumos”. Mircea Cărtărescu i-a criticat poziţia drept conservator-naţionalistă : “Să nu vedem în ei [noua generaţie-n.a] decât o umanitate decăzută de la standardele noastre – vai, câteodată conservator-naționaliste – mi se pare un lucru urât și trist.”

Academicianul Pop a ridicat insa câteva aspecte importante, ignorate în societatea românească. Dincolo de a fi o teorie a conspiraţiei, “spălarea pe creier” este o constantă a secolului 20 şi începutului de secol 21, în forma ei de relaţii publice/ publicitate/ propaganda/comunicare politică. Noile reţele sociale livrează publicitarilor persoane cu atenţie scăzută, suprastimulate, disponibile la nou şi la consum/ opţiuni rapide. Mai rău, reţelele sociale livrează advertiserilor victime ale narcisismului, doritoare de like-uri, de aprecieri constante. În măsura în care produsele ating punctul sensibil al narcisismului şi al lipsei de incredere de sine, vând mai bine.

Specific educaţiei, ştim că Internetul şi jocurile pe calculator reduc rezultatele şcolare ( puteţi citi un sumar al cercetării lui Cristian Pop-Elecheş aici http://www.gandul.info/scoala/elevii-care-au-primit-calculator-nou-invata-mai-putin-si-au-note-mai-proaste-2718576/

În privinţa metodelor de instrucţie “Google”, şcoala românească a adoptat i-paduri înaintea veceurilor cu canalizare. Ideea că totul trebuie să fie interactiv şi online este cel puţin discutabilă, când în ziua de azi directorii companiilor din Silicon Valley dau sfaturi de productivitate despre cum se retrag din faţa calculatorului şi lucrează cu creionul şi hârtia, sau cu cu carioca şi tabla, pentru a se putea concentra.

Dezbaterea asupra discursului lui Pop s-a redus la “tineretul e jale” versus “tineretul e ok”, cu diverse inflexiuni şi argumente ad hominem , ţinând cont de profilul lui Pop. Dezbaterea trebuie să avanseze de la acest stadiu,  pentru ca abandonul şcolar este în creştere in Romania, iar rata de cuprindere în învăţământul terţiar este încă la nivel scăzut: dezvoltarea capacităţii de concentrare a elevilor, evitarea distracţiilor online ar produce efecte pozitive sub aspectul rezultatelor şcolare.

De la inventarea relaţiilor publice şi a propagandei, fiecare generaţie este spălată pe creier, fie că vorbim de generaţia care a învăţat să fumeze pentru că i se spunea că era cool, sau de generaţia carneţelului roşu. Tânăra generaţie este spălată pe creier cu  butoane emoţionale consacrate: încredere de sine (self-esteem), narcisism, hiperstimulare.

Despre această spălare pe creier din partea mediilor online/retele sociale/publicitar ar trebui să purtăm o conversaţie permanentă: ce efecte civice, comunitare, produce faptul că tinerii, victimele narcisismului pe reţelele sociale, manifestă mai puţină empatie? (cateva studii despre scăderea empatiei în rândul tinerilor aici:http://www.scientificamerican.com/article/what-me-care/) . În materie de educaţie, cum protejează sistemul de învăţământ elevii de distracţii online?

Desigur, când terminăm dezbaterea despre tineri, putem să trecem la vârsta a doua şi a treia, şi să luăm în serios discuţia despre spălarea pe creier în România şi elita malefică, ţinănd cont de faptul că românii sunt campioni europeni la numărul de ore petrecute zilnic în faţa televizorului.

(sursa: http://www.statista.com/statistics/422719/tv-daily-viewing-time-europe/

si in limba romana: http://www.wall-street.ro/articol/Marketing-PR/176408/romanii-lipiti-de-ecran-petrec-6-ore-zi-la-tv-si-vad-aproape-17-000-de-reclame.html)

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

13 comments
 • 1

  [...] de Ciprian DOMNIȘORU voxpublica.real../. [...]

 • 2

  Ce-i de facut ? E usor a scrie versuri si a critica Dar solutii aveti ? Cum vedeti rezolvarea problemelor ridicate? Care este cauza acestor probleme?
  Se pare ca am primit “libertatea” de a putea critica racilele dar nu si pe cei care le manipuleaza si mai ales, probabil, exclus de a prezenta solutii de rezolvare care ar implica rasturnarea de la putere a celor care intretin aceasta promiscuitate morala si decadenta.
  Adevarul este ca in acest fel se face o selectare, o cernere a celor valorosi, educati, cu moralitate, fata de cei cu carente educationale, morale, civice, comportamentale. Este o forma superioara, vicleana si parsiva de malthusianism.

  Cristescu P. Radu
  2017-11-17 07:24:39 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  Situatia este alarmantă, dar mai există deocamdată posibilitate de a salva generațiile actuale și viitorimea. În rimul rînd există deja literatură, care explică de ce au dispărut multe imperii de pănă cum. Una din cauze a fost desfrîul, decăderea educației, moralei și lipsa unui Om, trimis de Cer. E nevoie de o mână de oameni, un ziar, o Lege nouă. Societatea ca și omul bolnav poate fi tratat. Acum e nevoie de un chirurg. El poate face durere cuiva, dar scopul e nobil. Salvarea lui. Cum procedau amerindienii cu cei care îi trădau ??? Erau pedepsiti aspru.. Cum proceda Vlad Țepeș ?? Suleyman Magnificul ?? Alți lideri ce au făcut istorie. Da unii au pierdut lupta.. Dar cauza lor o continuă alții. Ar trebui de văzut — de ce unii perd dar alțții cîștigă.. Unde și când a greșit Lumea ?? Mi se pare că atunci când a dat frîu liber demagogilor, minciunii, dezinformării…Dac acum se duceun război și agresie hibrid, măsurile de protejare/apărare, ar trebui să fie adecvate, simetrice…

  Dromihetes
  2017-11-25 09:14:46 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  Sarmanu’ Malthus, pe vremea cind isi postuala axiomele absolut benigne, populatia globului nu avea inca un miliard de oameni.
  Daca el ar trai astazi insa, cei peste 7 miliarde de bipezi l-ar determina cu sigurantza sa adopte o filozofie mult mai … ‘maligna’!

  frei_herr
  2017-11-26 09:52:39 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  Am si eu o opinie legata de cum s-a ajuns aici si ce se mai poate face .Poate ca va parea simplista dar este ceea ce cred eu ca se intampla.Noua generatie nu primeste educatia corecta ,mai exact este mult prea specializata fara a se mentine echilibrul si intregul.In felul asta se pierde esentialul ,masura tuturor lucrurilor,omul si implicit capacitatea de comunicare profunda intre componentele societatii.Situatia este generalizata in lume nu avem nici macar originalitate .Traiesc situatii desprinse din cosmaruri absurde cu oameni fata in fata comunicand prin mesaje text,sau oameni de aceeasi limba materna care au nevoie de un strain care sa le interpreteze mesajele pentru ale putea intelege.Dezvoltarea tehnologica a dezechilibrat total materialulsi spiritualul din mintea omului modern.Solutia este intoarcerea la om si la familie.

 • 6

  Dl . profesor pop , in ansamblu privind problema tinerilor nostri are dreptate , insa nu trebuie generalizat cind vedem ca din aceste generatii tinere cu o cultura generala subtire ies specialisti de mina intaia care lucreaza cu mult succes in informatica , cibernetica , calculatoare , elemente predominante mai in toate ramurile economice ale ROMANIEI si LUMII . S-a observat ca mai toti tinerii angajati in activitati tehnologice si de calculatoare nu sunt viciati si au responsabilitate fata de familie , se achita cu raspundere de obligatiile sociale , eforturile fiind concentrate ptr. respectarea legalitatii , nu orientate spre acte de coruptie . Calificarea unor pareri a domnului profesor ca nationaliste , retrograde , comuniste , nu demonstreaza altceva decit comentariile unor semidocti care nu vad greselile din societatea noastra bazindu-se doar pe fosta orinduire .
  .

  constantin
  2017-12-31 08:22:35 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 7

  De acord – in linii mari – cu cele de mai sus…
  Problema celor “prea mult legati de Internet” ,in general, consta in degradarea procesului de transformare a informatiei in cunostiinte solide. Informatia din Internet va tinde sa ramina permanent doar la stadiu de…informatie tocmai pentru simplul motiv ca este usor accesibila, aceasta fiind si ratiunea pentru care marea majoritate a indivizilor tind sa nu-si mai insuseasca continutul ei si prin urmare informatia nemaifiind transformata in cunostiinte. Cam asta e…
  In alta ordine de idei, constat cu tristete, folosirea tot mai des a expresiei “spalat PE creier”…!?! De buna seama ca eroarea care a generat oroarea a plecat de la analogia cu expresia “spalat pe cap”. Evident te poti spala pe cap, pe maini, pe corp dar nu si pe…creier…!!! Putem discuta(cel mult) de exemplu de “o generatie cu creierul spalat” sau “al carei creier a fost spalat” s.a.m.d. dar in nici un caz nu poti vorbi de “o generatie spalata PE creier”…!!!

 • 8

  Interviu de angajare in limba engleza in domeniul hotelier https://www.youtube.com/watch?v=pwpzrJCUiOk

 • 9

  Generatia ZEN

 • 10

  Ceea ce se poate face este cresterea nivelului in scoli si universitati. Predau la una din cele mai mari Universitati din Bucuresti si constat cit de mult a scazut nivelul studentilor, lipsa lor de cultura elementara si de bun simt. De asemenenea, constat cu tristete si faptul ca unii profesori se complac in golaniile studentilor si chiar le incurajeaza considerindu-le elemente progresiste si “cool”. Pina la urma ajungem la o complicitate a mediocritatilor cu efecte dezastruoase pe plan social, o societate de semi-analfabeti, hoti si mitocani.

  Sorin
  2018-06-04 20:41:21 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 11

  @Sorin: Foarte corect! Lucrez la o Universitate din Cluj si pot confirma ca este la fel! Sunt multe de facut, dar cine?

  Hgfd
  2018-06-20 17:53:24 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 12

  Ceea ce ar trebui să ne pună pe gânduri este finalul fragmentului de dicurs, şi anume:
  “…Sunt oameni, în general, inteligenți, dar cu inteligența canalizată spre scopuri controlate de o elită malefică”
  Când vom găsi răspunsul la întrebarea:
  Cine sunt elitele malefice?
  Vom înţelege mai clar de ce au ajuns tinerii aşa cum au ajuns. Vom observa că aceste elite malefice (care chiar există!) au lucrat perseverent şi cu metodă pentru a-i “decalibra” pe majoritatea dintre ei. Foarte puţini (cam 10% maximum, apreciez eu) dintre tineri scapă, ca să zic aşa, nevătămaţi. Nu ştiu cum de scapă, dar vă asigur că scapă, probabil o fi moştenirea lor genetică. Restul tinerilor însă…Doamne fereşte! (am lucrat peste 30 de ani în învăţământ, aşa că am avut materialul uman în faţă).
  p.s.Nu exista antidot, tot ce puteti face e sa va plângeţi si să vă lamentaţi. Răul e de multă vreme în cetate…

  Mircea cel Batran
  2018-07-03 11:41:50 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 13

  Dar, cand “colabora” in calitate de turnator, nu era … un spalat pe creier? A, era un … oportunist. un kkat de om …

  mannixg
  2018-07-10 17:26:02 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala
După Ştiințe Politice la SNSPA şi Finanțe- Bănci la ASE, am ales să mă specializez în Politici Sociale la Duke University iar acum sunt la doctorat în Politici Publice și Management la Carnegie Mellon
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!