RSS Feed

Gheorghe Ialomiţianu este atacat la consecvenţă

vezi toate articolele de
14 Oct 2010 la 20:32 16 comentarii 831 vizualizari.

Scandalul stimulentelor la Ministerul Finanţelor are o vedetă clară: sindicalistul Vasile Marica. Prin poziţia ocupată – ministru de Finanţe – Gheorghe Ialomiţianu trebuia să devină, volens-nolens, protagonist, chiar dacă, în prima zi, şeful de la ANAF Sorin Blejnar i-a luat faţa.

De altfel, primele ore ale conflictului au scos în evidenţă un ministru şovăitor, conciliant, dar nepregătit pentru situaţii limită. A pierdut puncte în urma acestui comportament, dar a recuperat apoi, sprijinit tocmai de liderul sindicaliştilor! (Marica a subliniat în mai multe rânduri profesionalismul ministrului şi deschiderea acestuia pentru negocieri.) De înţeles, până  la urmă: sindicaliştii vor să-şi rezolve problema şi nu să înlocuiască un ministru slab, simplă unealtă în planurile guvernului.

Atacul cel mai dur la adresa lui Ialomiţianu a venit în urmă cu câteva minute, la RealitateaTV. Cu hârtii oficiale, se dovedeşte că în calitate de director adjunct la direcţia de Finanţe din Braşov, Gheorghe Ialomiţianu nu doar a încasat mult hulitele, astăzi, stimulente, dar a şi acţionat în instanţă statul român pentru a recupera sume care i-ar fi fost, în mod injust, suspendate la plată. În 2007 şi 2008, Ialomiţianu încasa aproape 200 000 de mii de lei (salariu şi stimulente), adică minim 100 000 de lei în stimulente. Prime de performanţă? Nu neapărat, în condiţiile în care, în anii respectivi, direcţiile conduse de Ialomiţianu au colectat sume mai mici decât în perioadele anterioare, din TVA, de exemplu.

Miza este limpede: credibilitatea lui Ialomiţianu este grav şubrezită de faptul că ani de zile, cât a lucrat în instituţiile subordonate ministerului de Finanţe, a încasat stimulentele pe care astăzi le consideră “plătite contrar legii”! Lipsă de consecvenţă care poate fi uşor confundată cu lipsa de moralitate, pentru a fi apoi rapid convertită în lipsă de autoritate.

Dar aşa stau lucrurile? Până la urmă, angajaţii ministerului Finanţelor au fost şi sunt încă victime ale unui sistem administrativ pervertit prin lege. Statul a introdus această formulă de plată: salariu extrem de mic şi stimulente financiare, acordate în mod discreţionar (sau aproape) de către şefi. Ca subiecţi ai sistemului, angajaţii ministerului Finanţelor (de la şofer şi bufetier, până la Gheorghe Ialomiţianu) au fost şi sunt victime ale sistemului. Într-un mod nu foarte diferit faţă de ziariştii care erau plătiţi parţial prin drepturi de autor sau de funcţionarii din administraţia locală, care primeau salarii infime, dar şi prime dintre cele mai fanteziste (de xerox, de zâmbet etc). Pentru a nu plăti integral contribuţiile salariale, pentru a reduce, pe hârtie, costurile salariale, pentru a putea exercita presiune asupra angajaţilor, statul a introdus şi a protejat sistemul legal şi fiscal considerat astăzi greşit.

Greşit, fără discuţie, pentru că a permis abuzuri din partea şefilor (adesea pe considerente politice), pentru că a permis plata unor sume aberante pentru unii dintre salariaţii din minister, pentru că a împiedicat administrarea suplă a cheltuielilor salariale.

Puterea actuală încearcă să schimbe un sistem incorect. Să introducă predictibilitate şi echitate în distribuţia de venituri către angajaţi. Simultan, să reducă, pe cât se poate, cheltuielile. Se împiedică însă, din incompetenţă, în fiecare obstacol legal şi administrativ pe care îl puteam bănui. Îşi ridică împotrivă fiecare categorie profesională vizată de legislaţia respectivă. Şi îi demonizează pe adversarii mai vocali, atunci când nu culpabilizează la grămadă.

Acelaşi model de propagandă grosolană funcţionează, iată, şi dinspre partea adversă: Gheorghe Ialomiţianu este acuzat că susţine modificarea unui sistem aberant, căruia în trecut i-a fost victimă şi împotriva căruia a înţeles să lupte inclusiv în instanţă!

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete: ,


Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala urmareste-i pagina de Twitter urmareste-i pagina de Facebook LinkedIn

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!