RSS Feed

Ghid de luptă împotriva Roșiei Montane. ”Scrisoare deschisă”

vezi toate articolele de
26 Aug 2011 la 15:40 3 comentarii 1913 vizualizari.

”Scrisoarea” pe care o veți citi mai jos o puteți considera ficțiune ori un pamflet. Din păcate sunt fragmente, puse cap la cap și un pic aranjate, din comunicatele RMGC, luările de poziție, comentariile ori intervențiile în mass-media ale susținătorilor proiectului RMGC de extragere a aurului de la Roșia Montană.

***

Ghid de luptă împotriva Roșiei Montane

I. Demonizează-i pe criticii proiectului

Pasul 1: Etichetează-i și caricaturizează-i

Hipsteri. Ăsta e termenul recomandat să-l folosești de cele mai multe ori când vorbești despre criticii proiectului RMGC. Prea puțini cunosc sensul lui, dar sună bine. Nu-l căuta în DEX, n-o să-l găsești. Cel mult pe internet o să dai peste tot felul de definiri.  Cică ”hipsterii” sunt o subcultură apărută în anii 1990, a tinerilor aflați în faza de trecere de la adolescență la maturitate, proveniți din clasa urbană de mijloc, care ascultă indie rock și cărora le plac filmele independente; conform altor definiri, ”hipsterii” sunt cei care aleg să se îmbrace cu tot ce au descoperit mai urât în moda ultimilor 20 de ani, acest lucru fiind considerat teribil de ”fashion”.

Păi nu e cool să spui asta despre cei peste 300 de membri ai Academiei Române, profesorii universitari de la ASE și UBB, fostul mitropolit al Clujului, ÎPS Bartolomeu, experții ICOMOS, Europa Nostra, cercetătorii români din Ad-Astra, arhitecții români din OAR și UAR, membrii Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice?

Variante ”de rezervă” recomandate:  ”teroriști eco”, ”drogați”, ”botaniști”. Variante mai soft (a se folosi cu moderație) : ”naivi” sau ”visători”.

Pasul 2: Înfierează-i cu mânie proletară

Repetă mereu că opozanții proiectului RMGC se droghează. Că merg la Roșia Montană să facă ”ceea ce nu-și permit să facă acasă, sub ochii părinților”. Că sunt alcoolici. Pierde-vară.

Pasul 3: Inventează-le interese ascunse

Interesele Ungariei sunt pe primul loc. După ce Parlamentul European a votat cu o proporție covârșitoare (aproape 80%) rezoluția anticianură, e vorba deja și de interesele UE. Care sunt aceste interese? Să țină România într-o stare de sărăcie, evident. De ce vor să țină România și pe români într-o stare de sărăcie? Se înțelege, ca să încaseze taxe și impozite de la proprii cetățeni, sub pretextul că trebuie să-i ajute pe români. Logic, nu?

În acest sens a se vedea și ”directiva” RMGC din data de 5 mai 2010 (emisă sub forma de comunicat de presă): ”Fără niciun efect juridic, votul de astăzi (miercuri, 5 mai – n.a.) din Parlamentul European demonstrează doar un atac orchestrat și fără scrupule împotriva României și dezvoltării sale viitoare (…) Europarlamentarii au decis să ignore acest punct de vedere, forțând această moțiune prin interese nejustificate și extreme, urmând o agendă direcționată doar împotriva României și dezvoltării sale viitoare”.

Și nu uitați de Soros. Asta dă bine și e aproape sigur că românii au uitat că la începutul anilor 90, Fundația Soros era una dintre puținele instituții prin care studenții români puteau obține burse în străinătate, care susținea proiecte de implicare civică ori la bibliotecile căreia puteai găsi cărți și studii de specialitate pe care nu le găseai în altă parte în România. Oricum, cei care au beneficiat de aceste lucruri sunt o minoritate. O parte dintre ei au rămas în străinătate, iar o altă parte sunt cadre universitare acum. Ori noi nu avem nevoie de cadre universitare, ci de mineri (ăsta e visul nostru de aur). La fel, nu contează că Fundația Soros a stat la baza divizării opoziției din Roșia Montană. Băgați-i pe toți în aceeași oală. Generalizarea e bună!

Pasul 4: Inventează-le finanțatori

Nimeni, dar nimeni în România nu se implică într-o cauză în mod voluntar. Nu e în natura românului să se dedice unei cauze. Să se gândească și la alții nu doar la propriul stomac. Să se gândească și să acționeze și pentru mâine, nu doar pentru astăzi. Repetă-ți asta în fața oglinzii și repet-o familiei tale, prietenilor, cunoscuților. Dacă vezi vreo urmă de îndoială pe fața lor, apelează și la ”pasul 3”. Strecoară îndoiala. Crează ambiguități. Efectul e dublu. Nu doar că îi vei demoniza pe critici, dar te vei simți și tu mai confortabil în nimicnicia ta: atâta timp cât nimeni nu iese din mediocritatea turmei, nu vei simți nicio frustare că, la rândul tău, n-ai încercat să ieși din turmă. Turma e bună. Patru picioare e bine, două picioare e rău!

II. Copiază-i

Dacă ei pretind că salvează Roșia Montană, spune și tu același lucru. Dacă ei spun că soluția alternativă e turismul, afirmă și tu că proiectul RMGC dezvoltă turismul. Dacă ei vor conservarea patrimoniului, strigă și tu că proiectul va conserva patrimoniul. Ce mai contează că ”salvarea” ta înseamnă acoperirea gunoiului (haldelor de steril) cu un strat de gazon (sub care mizeria va continua să mustească și să colcăie)? Că turismul tău înseamnă safari cu 4×4 printre cratere și munți de steril sau turism balnear cu împachetări cu cianură? Ori că patrimoniul construit e conservat la câțiva metri sub pământ, după demolare? Ce contează că plătim milioane de euro agențiilor de PR și publicitate pentru a crea propriile mesaje, când putem așa ușor să le copiem mesajele și apoi să plătim alte zeci de milioane de euro către mass-media ca doar vocea noastră să fie auzită?

III. Cumpără-ți susținători. Sau inventează-i

Dacă ICOMOS (cu peste 9.000 de experți la nivel mondial) susține că Roșia Montană are valoare de UNESCO, nu-ți fă probleme. Vom găsi noi un expert ICOMOS, Roswell… ăăă… pardon, Rodwell, pe care să-l plătim să spună că nu are. Și plătim presa să publice doar ce zice Roswell… ăăă… Rodwell. Dacă Academia Română zice că proiectul nostru nu e bun, nu-ți fă probleme, din ăia 300 de academicieni tot găsim 2-3 care să accepte finanțarea noastră. Dacă profesorii de la ASE ne desființează proiectul, știm noi un expert, Bogdan Baltazar, prieten cu banul. Și mai știm și niște specialiști la Oxford Policy Management (ce contează că asta e firmă de PR, la cât de bine sună Oxford?). Dacă există arheologi care ne critică, vom avea grijă să dispară din Comisia Națională de Arheologie. Iar dacă arhitecții din OAR și UAR fac gât, tot dăm noi peste unul să-l scoatem în față. Cât despre ÎPS Bartolomeu, Dumnezeu să-l odihnească!

Și nu uita, societatea civilă e de partea noastră. Doar ai văzut câte ONG-uri putem scoate la înaintare când trebuie trimise scrisori de mulțumire către primul nostru susținător: ale localnicilor, studențior din Roșia (nu vă luați după detractorii care zic că sunt doar 2 studenți în asociația asta, vă garantăm că sunt 4!), maghiarilor din Abrud (aștia îs toți 10 în organizația noastră!), ale bătătorilor de covoare, ale tăietorilor de frunze verzi, ale tăietorilor de frunze galbene, ale cititorilor în stele și altele .

Iar când nu găsim suficienți susținători, pur și simplu îi inventăm! Uite aici cum se face! Și aici!

IV. Obligă-i să salveze întreaga planetă

Dacă vezi că activitatea criticilor proiectului se intensifică, dă-le de lucru! Întreabă-i de ce nu salvează și Baia Mare, și Certejul, și Roșia Poieni, și Delta Dunării, și Copșa Mică, și Sarmizegetusa, și Bisericile din Maramureș, și Mănăstirile din Moldova, și Sighișoara, și balenele, și focile din Canada, și panterele negre din Africa (ăăă… ba nu, despre astea nu le spuneți, că pe astea le salvează acționarul nostru Thomas Kaplan). Dacă te lasă inspirația, nu-i bai, apelează la Facebook, găsești acolo zeci de mii de cauze în care să-i obligi să se implice.

V. Victimizează-te

Nu uita! Tu ești un erou în luptă cu sistemul! Legea are ceva cu tine! Justiția are ceva cu tine! Politicienii au ceva cu tine! Presa are ceva cu tine! Spune asta de fiecare dată când ai ocazia. Doar ți-am spus că presa (hai să-ți dau o veste bună, am rezolvat și cu o mare parte a blogerilor ;) ) va scrie ce declari tu. Nu-ți fă probleme că presa îți publică declarațiile în care afirmi că presa are ceva tine și nu-ți publică ”argumentele”! Chiar crezi că va sesiza cineva non-sens-ul ăsta?

VI. Să nu care cumva!

Băgați bine la cap! Să nu care cumva să vă pună Dumnezeu să aduceți în discuție costurile proiectului! Mai ales costurile sociale (alea cu care ne-or dat în cap ăia de la Banca Mondială) ori, mai ales, alea legate de asigurările de risc ale proiectului pe termen mediu și lung! Iar dacă cineva îndrăznește să vorbească despre costuri, jeliți și plângeți-vă că nimeni nu înțelege că alea nu sunt ”costuri”, ci ”investiții”!

***

A se folosi cu orice ocazie. Când vorbești cu familia, prietenii, cunoscuții. Când comentezi la diferite articole pe tema Roșia Montană. Când faci declarații de presă. Când te scarpini în nas și când te scarpini în c…

***

P.S.: Ai făcut toate astea și încă n-ai reușit să convingi pe toată lumea? Ba, mai mult, n-ai reușit să convingi nici măcar 20-30%  dintre români cu ”argumentele” tale? Hmmm… Nasol. În țara asta mai există oameni care gândesc… Știi ce? Dă-le un cap în gură! Sau un târnăcop în creștet. Metodă garantată 100%, la cele mai înalte standarde internaționale de siguranță.

***

Notă: va urma și un ”Ghid de luptă PENTRU Roșia Montană”. Pe bune și în curând ;)

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

3 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!