RSS Feed

Gigi Kent, Isarescu si Credit Bank (cu link-uri)

vezi toate articolele de
30 Aug 2016 la 09:02 comenteaza acum 449 vizualizari.

Pentru cei mai in varsta, Gigi Kent este cel a carui banca Credit Bank, a bifat primul faliment bancar romanesc in 1997.

Credit Bank a fost desigur supravegheata cu profesionalism de Isarescu. Isarescu in prezent insista in rescrierea istoriei: “Băncile care au dat faliment nu au făcut faţă pe piaţă, nu că BNR nu le-a supravegheat bine”

Pentru cei mai tineri, Raportul Anual BNR 2014 prezinta “La 31 decembrie 2014, echivalentul în lei al garanțiilor plătite de Bancă în calitate de garant pentru Credit Bank S.A. este în sumă de 58 208 mii lei ” si “… provizionul de risc de credit pentru dobânda de încasat în sumă de 6 068 mii lei aferentă creditului acordat Credit Bank S.A. conform Ordonanței de urgență nr. 26/2000″.

Isarescu era Prim Ministru in momentul aprobarii Ordonantei de urgenta mentionata mai sus.

A inchis prejudiciul cu Ordonanta? A ramas BNR sa urmareasca recuperarea prejudiciului or doar a intins pe urmatorii 14 ani o pierdere certa. Risk management de mare clasa.

Pentru cei care nu cunosc istoria Credit Bank ca mostra de profesionalism BNR in supraveghere, site-ul bizlawyer.ro prezinta un scurt rezumat.

Link aici

http://www.bizlawyer.ro/mobile/stiri/studii-analize/marile-prabusiri-de-banci-au-lasat-in-urma-doar-pagube-nu-si-vinovati

“Credit Bank
Fondată în 1990, Credit Bank (Re­naşterea Creditului Românesc) a fost prima instituţie bancară falimentară. BNR i-a retras autorizaţia de funcţio­nare în 1997, an în care a început şi procedura de lichidare. Falimentul a fost pronunţat oficial în anul 2000, iar valoarea prejudiciului a fost estimată la 4.000 de miliarde de lei vechi.
Acţionar majoritar al acestei bănci a fost Gigi Kent, primul mare aface­rist-interlop al României postre­volu­ţio­nare. Pe numele său adevărat Vasi­le Gheor­ghe, acesta era un con­dam­nat de drept comun eliberat prin de­cretul de am­nistie semnat de Ion Ilies­cu în ia­nuarie 1990. Plecat din ţară, s-a în­tors cu bani şi a în­fiin­ţat banca pe care în câţiva ani a de­va­lizat-o. Ală­turi de el au fost con­dam­naţi preşe­din­tele băn­cii, Marcel Ivan, şi vicepre­şedintele Ste­riu Popes­cu, care au acordat credite preferenţiale şi au falsificat evidenţele contabile ale băncii. Prin­cipalii „clien­ţi” ai a­ces­tor cre­dite au fost chiar acţio­narul Gigi Kent, Ivan şi Po­pescu, dar şi „mi­­liarda­rul de carton” Ilie Alexan­dru (pa­tronul Her­mes Slobozia).

Condamnaţi la închisoare, cei im­pli­caţi au fugit din ţară sau au invocat mo­­tive medicale pentru a scăpa de pe­deapsă. A urmat un lung şir al decese­lor, interpretat de mulţi ca un „bles­tem” al păgubiţilor. Marcel Ivan a murit neaşteptat, la 61 de ani, şi tot su­bit a de­ce­dat şi Peter Blum, un membru al Con­siliului de Adminis­tra­ţie. Steriu Po­pescu a fugit în SUA, de unde s-a întors bolnav de cancer şi a sucombat la câte­va zile de la re­ve­ni­rea în ţară. Al doilea preşedinte al băncii, Emil Cioflan, a fă­cut atac de cord în biroul său de la universitatea al cărei rector era, iar al trei­lea, Radu Mihail Paul, a decedat şi el, ur­mat de Gigi Kent şi şi Ilie Alexandru.”

Raportul anual BNR 2014, pagina 252, link aici http://bnr.ro/files/d/Pubs_ro/Anuale/RA2014.pdf

Precizeaza:

“17. Provizioane pentru creanțe aferente altor active

* a)  La 31 decembrie 2014, echivalentul în lei al garanțiilor plătite de Bancă în calitate de garant pentru Credit Bank S.A. este în sumă de 58 208 mii lei (31 decembrie 2013: 51 392 mii lei). Aceste garanții în valută au fost reevaluate la 31 decembrie 2014 și 31 decembrie 2013. “

“19. Provizioane de risc de credit – dobândă
La data de 31 decembrie 2014 și 31 decembrie 2013 s-a menținut provizionul de risc de credit pentru dobânda de încasat în sumă de 6 068 mii lei aferentă creditului acordat Credit Bank S.A. conform Ordonanței de urgență nr. 26/2000 privind autorizarea Băncii Naționale a României de a acorda un credit pentru acoperirea cererilor populației de retragere a depozitelor constituite la Banca„Renașterea Creditului Românesc”– S.A. – Credit Bank. ”

Isarescu insista in rescrierea istoriei: “Băncile care au dat faliment nu au făcut faţă pe piaţă, nu că BNR nu le-a supravegheat bine”.

Link aici http://m.zf.ro/banci-si-asigurari/mugur-isarescu-guvernatorul-bnr-bancile-care-au-dat-faliment-nu-au-facut-fata-pe-piata-nu-ca-bnr-nu-le-a-supravegheat-bine-15622891

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
Lucian Isar are studii in finante si matematica la ASE Bucuresti, Universitatea din Bucuresti, Chicago GSB, Oxford University, DOFIN ASE si HBS.
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!