RSS Feed

Grindeanu ca și creştere economică. Interviu cu Florin Poenaru (video)

vezi toate articolele de
18 May 2017 la 16:31 comenteaza acum 686 vizualizari.

Grindeanu si cresterea economică. În timp ce o cohortă cam penibilă de experți se jelește că avem creștere economică, trebuia să dea și Grindeanu una. CUm că creșterea economică a fost mâna lui și a ”echipei”, de aia nu  remaniază guvernul. Nu are legătură cu nimic din ce s-a făcut acum, să fim serioși. Singurul ”merit” este de fapt o lege care ține în chingi muncitorul industrial. Industria a crescut cu 10% ceea ce e foarte bine, dar salariile sunt muuuult în urmă. Și, cu excepția unor investiții mai complexe, se exploatează la greu mână de lucru ieftină. Deci acei oameni v-au făcut creșterea economică, domnule Grindeanu. S-a văzut, desigur, și creșterea salariilor bugetarilor, și creșterea salariului minim, dar esența e în industrie. Combinația de facilități pentru investitori și legislație antimuncitori a fost perpetuată nonstop de la Ponta încoace. Înainte erau doar tăieri, Ponta a conceput refacerea postcriză probusiness și ceva-ceva spoială de justiție socială.

Asta așa ca să înțelegem că o așa creștere economică se face pe spatele unora după niște idei guvernamentale nu prea crețe și cu o redistribuire gândită pe colțul mesei. Stat condus minimal, dar cu rezultate maximale venite din muncă multă pe bani puțini. O muncă multă care nu aparține guvernului.

Citez din interviul cu Grindeanu, de la AgerPres:

România are cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană. Să știți că de aici plec în evaluarea pe care o fac. (…) Monitorizez constant activitatea miniștrilor care fac parte din cabinet. Cred că totuși vorbim mult prea repede de remanieri și eu n-am văzut pe cineva care să spună — pe mine, ca prim-ministru, președintele PSD, Liviu Dragnea, președintele ALDE, domnul Călin Popescu Tăriceanu — ceva legat de remanieri. A apărut așa, dintr-odată, ca și discuție publică. Conduc un Guvern care are o susținere largă în Parlament. Avem datele oficiale furnizate de către INS, sunt lucruri bune. Și, dacă îmi permiteți, o comparație cu fotbalul, nu știu dacă cineva face schimbări în minutul 15, când conduci cu 3-0. Cam așa suntem în momentul ăsta”

Interviu cu Florin Poenaru (video)

Astăzi, Florin Poenaru lansează o carte de eseuri foarte bună despre istoria recentă a României: Locuri comune. Clasă, anticomunism, stânga (Editura Tact). Eu zic că e un eveniment, o lucrare plină de intuiții corecte, de provocări, de chestii care în general sunt ocolite cu lașitate de o întreagă pătură intelectuală românească. Săptămâna trecută am făcut un interviu cu autorul, transmis live pe realitatea.net. Iată-l mai jos:

Realitatea pe net: Locuri comune. Clasă, anticomunism, stânga, cu Florin Poenaru

Cartea lui Florin Poenaru, Locuri comune. Clasă, anticomunism, stânga, apărută la Editura Tact, ar putea relansa corect dezbaterile despre istoria recentă a României. O dezbatere Realitatea LIVE, cu Costi Rogozanu

Și, între timp, a apărut și un interviu cu Vasile Ernu. Un fragment:

Ştii foarte bine că în general sunt total pesimist, la limita catastrofismului poate, dar mai ales acum, după o perioadă mai turbulentă. Oricum ar fi, cred că nimeni n-ar mai avea astăzi aroganţa revoluţionară a lui Lenin care să ştie ce e de făcut şi chiar să şi facă. Mi se pare că azi toată lumea vorbeşte ca Gheorghe Hagi în termeni de politici şi de aşteptări: ceva care să fie bine, să nu fie mai rău. Cel mai recent exemplu în acest sens este poate programul Partidului Laburist anunţat de Corbyn: o sumă de intenţii bune şi cereri care cu o generaţie în urmă păreau lucruri de bază, de la sine înţelese, abia în temeiul cărora se puteau formula apoi cerinţe politice ceva mai radicale şi de substanţă.

Ceea ce trăim astăzi nu e doar o politică a fricii (e şi asta), dar mai ales este o politică a şantajului: trebuie să facem neapărat ceva, astfel încât ceva şi mai rău să nu se întâmple; trebuie să reacţionăm imediat, de teamă ca lucrurile să nu se înrăutăţească şi mai mult. Sau, în varianta neoliberală: să mergem ca pâna acum, de teamă că o schimbare va fi una spre mai rău. E o situaţie fără ieşire, fără speranţă. Dar poate de fapt asta e cheia: să inventăm o teorie şi o practică a lipsei de speranţă. (interviul integral)

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!