RSS Feed

Guvernare fără PNL? Cât va dura până când liberalii îşi vor lua un şut în fund de la colegii de alianţă?

vezi toate articolele de
11 Dec 2012 la 20:01 22 comentarii 2354 vizualizari.

PNL are azi cea mai importantă prezenţă în parlament de după 1990. 150 de mandate – 101 la Camera Deputaţilor şi 49 la Senat – fac din PNL, vorba lui Antonescu, un partid mare, cel mai important partid (teoretic) de dreapta. Bucuria în politică nu ţine însă foarte mult şi iată-i pe liberali că se gândesc deja, pe bună dreptate, la posibilele infidelităţi ale colegilor de alianţă.

Matematica elementară scoate la iveală şi posibilitatea unei trădări. PSD + UNPR + PC + UDMR + Minorităţi ar putea forma lejer o majoritate parlamentară. Calculul oferă o perspectivă inedită şi asupra declaraţiilor lui Ponta de duminică seara, cu privire la UDMR.

Miza e dublă. Pe de o parte, pesediştilor le-ar conveni să împartă „ciolanul” cu UDMR în loc de PNL, de vreme ce primii ar avea pretenţii mult mai mici. Pe de altă parte, e greu de crezut că PSD îl va susţine pe Crin Antonescu într-o nouă cursă prezidenţială. În acest context, e foarte probabil ca unitatea USL să dureze atâta timp cât Traian Băsescu va fi la Cotroceni. Odată cu plecarea preşedintelui (la termen sau prin suspendare), social-democraţii îşi vor scoate de după cortină propriul candidat. Că va fi Sorin Oprescu, aşa cum se zvoneşte, sau va fi altcineva e mai puţin important. O asemenea întâmplare nu i-ar face tocmai fericiţi pe liberali, moment în care calculul de mai sus îşi va dovedi relevanţa.

Desigur, se poate ca varianta de faţă să nu fie deloc ispititoare pentru PSD. Cunoscându-i însă pe social-democraţi şi ţinând cont de „foamea” ce i-a cuprins în perioada destul de îndelungată în care au fost decuplaţi de la putere (şi, implicit, de la bani), înclin să cred că fidelitatea politică nu va fi chiar în capul listei lor de virtuţi. Ce s-ar întâmpla în cazul acesta cu PNL? Ar urma o apropiere de PDL? Posibil şi nu prea. În schimb, ar putea deveni cu adevărat acea alternativă reală de dreapta pe care şi-o doresc mulţi.

florinpuscas.ro

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala urmareste-i pagina de Twitter urmareste-i pagina de Facebook LinkedIn
Fost geograf devenit jurnalist, blogger, soţ şi tată
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!