RSS Feed

Guvernul a căzut. Lăsaţi-l în pace pe Orban

vezi toate articolele de
28 Apr 2012 la 10:27 27 comentarii 1049 vizualizari.

Moţiunea de cenzură a trecut cu 235 de voturi “pentru” şi 9 voturi “împotrivă”.  Liderul PSD Victor Ponta este premierul desemnat al României.  Dar majoritatea care a alungat de la Palatul Victoria cabinetul Ungureanu nu este suficient de puternică pentru a susţine guvernul USL. Poate că “trădarea grupului minorităţilor” rezolvă aritmetic problema, dar nu o rezolvă politic.

Ecuaţia politică din actualul Parlament este viciată de traseism şi trocuri. Până la alegeri, nici nu guvern nu va avea legitimitate. Căderea guvernului Ungureanu este dovada slăbiciunii extreme a partidelor în România, inclusiv a celor din USL , iar dacă Traian Băsescu se felicită pentru asta, se înşeală amarnic. Puterea sa se întinde acum deasupra haosului.

PDL nu a propus un posibil premier. Poate fi vorba despre calculul dezvăluit de  Elena Udrea la începutul lui aprilie când regreta că Victor Ponta nu a acceptat încă de la 6 februarie (ziua desemnării lui MRU ca premier) înaltul post de la Palatul Victoria. “Ne şi obişnuiserăm cu gândul că îşi vor demonstra incompetenţa foarte repede şi vom fi regretaţi în numai câteva luni de cetăţeni, astfel că am fost dezamăgiţi de refuzul domnului Ponta şi al USL de a prelua guvernarea”,  spunea ea, confirmând stenogramele citate trunchiat de Traian Băsescu la un interviu televizat. Pe scurt, Cotrocenii şi PDL lasă USL să se  dea cu capul de pragul de sus ca să-şi vadă lungul nasului. O mutare plauzibilă cu un avantaj major: acoperă jenanta lipsă de soluţii a PDL.

Traian Băsescu a căutat mult un înlocuitor pentru Emil Boc. L-a găsit sub presiunea străzii, în persoana unui şef de serviciu secret. Iar în ultimii ani, PDL a dovedit că nu are profesionişti de nivel european. Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu provine din PNL, şeful ministerului afacerilor europene, Leonard Orban este un tehnocrat promovat comisar european în vremea premierului Tăriceanu, reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu provine din PSD, comisarul european al României în acest moment, Dacian Cioloş a fost ministrul al agriculturii în cabinetul liberal. În plus, tabăra prezidenţială nu are oameni nici măcar pentru a schimba conducerea internă a PDL, darămite guvernul. Unii au ajuns atît de inventivi încât propun ca Emil Boc  să fie înlocuit de Mihai Răzvan Ungureanu când el nici nu are carnet de partid.

Aşa că insistenţa cu care liderii PSD Victor Ponta şi Crin Antonescu au încercat să preia puterea a venit exact la fix.  USL are de rezolvat imediat probleme extraordinar de dificile. Pe nimeni nu mai interesează povestea cu “greaua moştenire”.  Ai acceptat guvernarea, descurcă-te.

Iată o listă minimală:

- România riscă să piardă din iunie miliarde de euro. Şase programe operaţionale în valoare de circa 16 miliarde de euro riscă să fie suspendate şi apoi pierdute. Este vorba despre condiţiile puse de Comisia Europeană la sfârşitul anului trecut când au fost reluate plăţile după suspendarea de vara trecută, încă nerezolvate. Riscul cel mai mare priveşte Programul Resurse Umane  de circa 3 miliarde de euro şi Programul de Mediu de aproape 4 miliarde de euro şi jumătate. Dacă România pierde aceşti bani, nu  numai că pierderea va fi catastrofală, dar  efectele ei se pot prelungi în bugetul european următor 2014-2020; vom primi mai puţini bani din moment din fondurile actuale nu am izbutit să cheltuim nici 10%.

- Guvernul USL trebuie să oprească proiectul de plafonare la 15 procente a despăgubirilor către proprietarii cărora comuniştii le-au confiscat casele. Dar problema nu se rezolvă cu atât. România are termen la CEDO până la 12 iulie să găsească o soluţie rezonabilă. Cabinetul MRU anunţase că România a început demersurile de prelungire a termenului cu şase luni. Bine ar fi ca USL să continue acest demers, dar amânarea soluţiei spre CEDO nu înseamnă că nu trebuie rezolvată problema. Şase luni trec repede şi termenul cade exact în campania din toamnă. Datoriile statului se pot transforma în obligaţiuni cu scandenţe la termene îndelungate, spun juriştii. De ce nu?

- Pensionarii au blocat instanţele pentru recuperarea sumelor impozitate ilegal. Suma de circa 1 miliard de lei nu este atât de mare luând în calcul banii dosiţi prin cotloanele contabile ale guvernului – vezi Programul Naţional de Investiţiii de la Dezvoltăre Regională, 300 de milioane de euro netrecuţi în buget, cum declara în februarie Jeffrey Franks de la FMI. Dacă va trece de Parlament, cabinetul Ponta trebuie să anunţe imediat restituirea banilor.

- Acordul cu FMI lasă loc pentru majorarea salariilor bugetarilor. Traian Băsescu a repetat în discursul de la desemnarea lui Victor Ponta că acest lucru ar trebui să aibă loc cât mai repede posibil. Dar dacă noul cabinet se va mulţumi să reducă populaţia României la 1,4 milioane de bugetari nu va avea mai mult succes decât precedentele. Mai mulţi angajaţi în zona privată va aduce şi mai mulţi bani la buget, şi va mişca din loc economia. Reducerea CAS?

- Nevoia de bani a bugetului este imensă, evaziunea fiscală în floare, etc. Pe cine puneţi şef la Fisc să vă aducă 1,8 miliarde de euro nu în două luni, ci până la alegeri?

- În iulie urmează raportul de ţară cu monitorizarea pe justiţie şi combaterea corupţiei. Domeniul s-a mişcat greu, a fost şi politizat, dar progresele făcute sunt incontesgtabile. Bine ar fi ca ceea ce s-a făcut bun să nu fie întors din drum. Bruxelles-ul nu va ezita să înregistreze scăderile, vom bate pasul pe loc şi ne vom face iar de râs în faţa lumii.

Astfel de urgenţe majore nu vor putea fi rezolvate dacă USL dă administraţia peste cap ca să-şi pună oamenii de sus până jos.  Schimbarea nu trebuie să afecteze profesionştii din puncte cheie. Iar în zonele sensibile chiar unii miniştri ar trebui să rămână pe loc. De ce să fie schimbat Leonard Orban? Are conexiuni bune la Bruxelles.  Sau Cătălin Predoiu? Dacă acestor oameni li se reproşează apropierea de Cotroceni, să nu uităm că Victor Ponta însuşi a fost ministru în guvernul Boc. Să lăsăm prostiile. Traian Băsescu e pe cale să devină istorie şi repede. Important acum e să se salveze ce mai este de salvat, nu să se distrugă şi puţinele mecanisme care de bine, de rău, inclusiv sub presiunea opiniei publice, începuseră să funcţioneze. E vorba de miliarde de euro şi deci de un uriaş potenţial de bunăstare.

Sigur că toate sunt vorbe fără rost dacă oamenii de la PDL se vor întoarce în plenul Parlamentului la  votul de învestitură după ce au lipsit la moţiunea de cenzură, iar cabinetul Ponta nu va fi învestit. Mihai Răzvan Ungureanu se va întoarce la Palatul Victoria în postura de premier interimar, deci scutit de responsabilităţi majore. În acest caz, alegerile anticipate ar fi singura soluţie. Şi vom fi din nou în cu totul alt film.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!