RSS Feed

Guvernul Birocrat “Google” Cioloş. Vă salută grupul executanţilor experţi. Dar ce vor executa?

vezi toate articolele de
15 Nov 2015 la 18:56 un comentariu 1302 vizualizari.

Membri puţin cunoscuţi. Cetăţenii vor lucra mult cu motoare de căutare. Diplomaţie, cercuri de influenţă istorice amestec business cu ceva bănuieli de servicii, troică, birocrat bruxellez, avem ghi tăti. N-avem istorii partinice clasice de trafic evident de influenţă şi bani. Pentru mulţi asta e de-ajuns.

Lazăr Comănescu, MAE. Diplomat, economist, cade în picioare oricum l-ai arunca din cercul puterii. Tehnocrat încă din anii 70, de pe vremea lui Ceaşcă. Tone de limbaj de lemn din ce-am găsit pe youtube şi multe competenţe inaccesibile nouă.

Petre Tobă – MAI. Apare în dosarul Duicu – un dosar scremut de DNA să-l atingă pe Ponta, nu ştiu care mai e situaţia cu el. Dar pe google, referinţa îi atîrnă de rever, că ar fi executat ordinele dintr-un presupus trafic de influenţă.

Mulţi au profilul de birocrat european. E prezentat ca un mare avantaj. Mie nu mi se pare că avem motive palpabile de mîndrie cu birocraţia noastră europeană, în general producătoare de material propagandistic fără imaginaţie şi politici oportuniste. Mă rog, cică trebuie să ne mândrim cu ei. De fapt, mulţi respectă un profil similar: legături cu cercul select de diplomaţi sau ridicaţi pe arbori de breaslă din aristocraţii birocratice mai vechi.

Avem Mihnea Motoc la MAPN. A avut numai funcţii mari şi tari. Tînără speranţă cîndva (cel mai tînăr ambasador), toate blogurile cu gust pentru scenarită menţionează gradul de rudenie cu Gheorghe Diaconescu, fost procuror comunist şi apoi avocat de succes, prieten şi cu Năstase etc. Prea puţin îmi pasă, legăturile “google” sînt neimportante dacă nu le punem în legătură cu un profil conformist propus de natura jobului. Aceşti tipi au rezistat în tot soiul de condiţii, au fost rotiţi între joburi bănoase, au înaltă calificare birocratică, deci MAPN va primi în continuare fondurile promise şi angajate cu parteneri strategici şi pa. Puteau pune acolo şi un telefon cu robot, ar fi dus politica exact cum trebuie.

Costin Grigore Borc. Observ că sînt vreo doi din fostul guvern Vasile, unul legendar prin completă iresponsabilitate. Are şi trecut foarte apreciat de mediile de bine, apropiat al lui Coposu. A ajuns CEO la Lafarge, parte dintr-o tranzacţie istorică anul trecut, preluaţi de CRH. Deci omul e din businessul multinaţional greu (industria cimentului în România are de fapt un trecut armonios, uneori amendat de Consiliul Concurenţei). Faptul că e la Ministerul Economiei poate fi un semnal pozitiv pentru structurile multinaţionale (“şi mai pozitiv”, ca să zic aşa). Deci staţi liniştiţi, nu vom avea foarte probabil taxare serioasă în industriile dominate de diverse monopoluri. Şi dacă nu taxezi marele business, trebuie să le dai în cap altora, ălora de (mai) jos.

Alţi tehnocraţi sînt antrenaţi în şcoala Troicăi, dominată în ultimii ani de lecţii de austeritate şi prezervare a bulei birocratice în faţa “boborului periculos”.

Anca Dragu Paliu – MInisterul FInanţelor. BNR, apoi FMI în zona Bulgaria România, apoi analist Comisia Europeană. Birocrat pur. Şi dur: se sugerează ca a susţinut tăierile lui Boc. Sînt sigur că n-a fost personal. Domnia sa era pur şi simplu pe lîngă Franks, care nici ăla n-avea nici o intenţie, şi nici Boc. Este pur şi simplu destinul. Într-o criză aperi bănci, mari afaceri şi taxezi sărăcanii. La aşa ceva nu există autor, există destin.

Victor Vlad Grigorescu, Energie. Omul ăsta mi-aminteşte că profilul tehnocratului mai asigură flux continuu public-privat. Specialist în politici publice, funcţii diverse în stat sau pe lîngă, CA la Electrica etc.În Energie s-au produs mari abuzuri, taxări suplimentare pentru populaţie şi în beneficiul unor mari afaceri private. De obicei se termină pe la curţi de arbitraj care nu-s impresionate că bunică-mea susţine energia verde dintr-o pensie de cîteva sute de lei.

Vlad Alexandrescu – Cultură. Am făcut cu el pragmatică lingvistică la Litere (Universitatea Bucureşti), expert în Pascal şi Descartes, profesor foarte bun. Dup-aia am văzut că s-a integrat şi el în circuitul mai larg diplomatic şi politic. Iată-l la Ministerul Culturii. Probabil că va continua un fel de nefăcut-mai-nimic, cam atît îţi permite bugetul. Îi recomand să-şi scrie cărţile.

Cristina Guseth, Justiţie. Clar dezamăgire. Nu pentru că nu ştiu ce acţiuni civice ar fi făcut, ci pentru poziţii ultra-politizate spre dreapta în ultimul deceniu. (Mai văd că e şi politehnistă, studii de comunicare, dar nimic de “drept” în CV, deci profesionalism). Nu mă interesează cu cine era prietenă, ci ce principii a susţinut. Sub umbrela apărării drepturilor omului a tolerat (ca mare parte din societatea civilă care acum se întîlneşte cu preşedinţii) unul dintre cele mai segregaţioniste şi riscante discursuri politice din linia Băsescu-Macovei. Să o cităm cu ceva istoric: “Cu asta va intra în istorie, ca preşedintele care nu a mai fost înfrânt de sistem, ci dimpotrivă s-a luptat cu sistemul” (decembrie, 2014)

Adrian Curaj, Educaţie. Spunea foarte sintetic juranlista Emilia Şercan: “in acelasi cerc relational in care nu se stie cine-i civil si cine nu cu Mihnea Costoiu”. Mai mult n-am de zis.

Marius Raul Bostan, Societatea informaţională. Prezent şi în CA al Telekom, trimis al acţionarului Statul Român. Între timp a mai susţinut şi platforme pro-Băsescu (blogary) şi e dat şi apropiat al siteului inliniedreaptă (acolo apare doar cu un soi de interviu, nu ştiu cît e de implicat în editorial), un site de extremă dreaptă cum v-a povestit Andrei Panţu aici. Un funcţionar care iubeşte “societatea civilă”.

Alţi miniştri nu mai pomenesc, fie că sînt prinşi în tiparele de mai sus, fie că sînt ultracunoscuţi, aşa cum e Vasile Dâncu. Dâncu e prezentat ca “arma” PSD. El nu e PSD. E prieten cu Dragnea, sigur, e parte din “reforma” PSD propusă de noua conducere, dar a fost tot timpul acuzat de legături prea strînse cu un sistem transpartinic, unul care-l face “tehnocrat”, dar şi asociabil cu regimuri de dreapta în trecut. PSD-ul a jucat inteligent totuşi – au un minister puternic, plin de bani, prin care actuala conducere poate ţine sub control membrii în prag de alegeri. Iar Dâncu îşi poate recîştiga o poziţie mai solidă în partid după ani de zile în care a fost văzut ca omul “celuilalt” sistem, nu ăla pesedist…

E şi un domn Baciu, foarte tînăr şi cu un minister greu, al sănătăţii. E un ministru deja “viral”. Deja e plin netul de poze sexi. Nu ştiu ce să spun despre el. Doar că acolo ai megareforme de făcut, megalupte de dus cu inamici versaţi ai sistemului public. La 28 de ani s-ar putea să fie cam greu.

Mare parte din concluzie e că da, e un guvern “tehnocrat”, cu multe legături cu o zonă a experţilor transpartinici, dar fundamental de dreapta. Nu-mi place descrierea aia cum că “măcar ştiu o meserie”. Oamenii ăştia sînt experţi în birocraţie, într-o majoritate covîrşitoare. Şi sînt obişnuiţi să fie conduşi, să aibă trasate liniile deja. Cine-i va conduce? Partidele politice prin unele pîrghii, preşedintele prin altele?, habar n-am. Cert e că cerşesc practic o linie clară pe care s-o execute impecabil. Avem un guvern de executanţi. Ce vor executa? O să răspundă Cioloş cu un program în următoarele zile.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete: , ,


1 comment
  • 1

    Hai, dom’le, că tot e ceva. O să le vedem (cine are chef, desigur) declarațiile de interese.

    Adrian
    2015-11-15 23:01:27 | Raporteaza
    RăspundeRăspunde

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!