RSS Feed

”Hăituirea” lui Emil Boc la Alba Iulia. Umilirea televiziunilor. Jurnal de ”ecoterorist” (FOTO&VIDEO)

vezi toate articolele de
02 Dec 2011 la 11:53 2 comentarii 5461 vizualizari.

Preambul (dicționar urban)

PHOTOBOMBING: Dacă credeți cumva că e vorba de a fotografia bombe, bombardamente sau urmările acestora, vă înșelați; în cultura urbană reprezintă acea acțiune prin care diferite persoane se plasează în spatele sau în jurul altora, atunci când acestea din urmă sunt fotografiate ori filmate (desigur, fără a avea acordul acestora).

ECOTERORISM: 1. E un termen folosit de FBI pentru a desemna activitățile care utilizează sau amenință cu folosirea violenței împotriva proprietăților și bunurilor marilor corporații sau afaceriști care aduc atingere mediului; definiția utilizată de FBI stă la baza legislației unor state americane care condamnă penal acest gen de acțiuni; activiștii din aceste grupuri de protest sunt, conform FBI, clasificați drept ”teroriști”; FBI a recunoscut însă că niciuna dintre acțiunile ”ecoteroriste” nu a cauzat vreo victimă umană;

2. Același termen este folosit și de către ecologiști pentru a desemna activitățile care aduc atingeri grave mediului înconjurător, provoacă schimbări climatice la nivel local, regional sau mondial, generează distrugeri iremediabile și victime umane și/sau din rândul animalelor; uneori e vorba de sute de mii de victime (vezi cazul utilizării ”Agentului Orange” în Războiul din Vietnam); împotriva corporațiilor care stau în spatele acestor distrugeri și victime nu există vreo legislație; dimpotrivă, acționarii lor sunt considerați (de presa mainstream) ”respectabili oameni de afaceri”; numele celor mai mulți dintre ei nu o să le găsiți pe listele FBI, ci în Top Forbes; în țările mai slab dezvoltate (care au nevoie de o raportare, cum e și cazul României) ei au primit titulatura de ”investitori strategici”.

***

Introducere

De 1 Decembrie ne-am propus să mergem la Alba Iulia pentru ședințe speciale de photobombing, pentru a atrage atenția și pentru a sensibiliza opinia publică în problema Roșia Montană. Recuzita: steaguri cu frunza Roșiei Montana și banere cu diferite mesaje (vezi și galeria foto de mai jos). Desigur, mizam pe prezența masivă a televiziunilor și a fotoreporterilor de la diferite alte instituții media (tipărite și online). Pentru că mobilizarea la această acțiune n-a fost vreun secret (fiind anunțată în media alternativă), acțiunea a avut parte și de o prealabilă mediatizare pe diferite bloguri care au anunțat că ”Alba Iulia va fi luată cu asalt de către brigăzile de ecoteroriști” ;) . Uauu!

***

Încălzirea

Brigada ”Ecoteroristă” Cluj a ajuns la Alba în jurul orei 9.30. Încălzirea s-a făcut la depunerea de coroane de la statuia lui Iuliu Maniu. Printre primele ”victime”, reprezentanții PDL din organizația locală, Mircea Hava (primarul Albei Iulia și vice-președinte PDL), Ion Dumitrel (președintele Consiliului Județean Alba), dar și ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără. Liderul țărănist Victor Ciorbea a fost, la rândul lui, înconjurat de mesaje pentru salvarea Roșiei Montana în momentul acordării unui interviu TV. N-a părut a fi deranjat de ce se întâmpla în jurul lui.

De la statuia lui Iuliu Maniu, acțiunea s-a mutat în Cetate, la statuia lui Mihai Viteazul. Aici, cameramanii televiziunilor reușesc cu greu să găsească diferite unghiuri și cadre care să evite steagurile cu ”Salvați Roșia Montană”. Nu toți reușesc. Telefoanele încep să sune. Părinți și prieteni care, pe diferite posturi, au văzut steagurile și mesajele ”în cadru” (evident, fără nicio mențiune din partea reporterilor). O studentă din ”brigadă” profită de o neatenție a organizatorilor și ajunge la microfonul de la care se anunțau numele instituțiilor, partidelor, organizațiilor și asociațiilor care depuneau coroane, pentru a lansa o primă tură de scandări cu Roșia Montană.

Cum au pierdut televiziunile spațiul public

Ceremonia se încheie, piața începe să se golească. Este zărit însă corespondentul de la Cluj al Realității TV, Ciprian Aron, care așteaptă să i se dea legătura pentru o transmisiune ”în direct”. Cameramanul încearcă mai multe soluții și unghiuri pentru a scăpa de mesajele cu Roșia Montană. Nu are cum să reușească. Ciprian Aron își anunță colegii din regia de emisie că este înconjurat de ”un grup de ongiști”. Așteaptă în continuare legătura. Jurnalul se încheie însă, fără intervenția live de la Alba Iulia. Acest moment (aparent minor) devine memorabil pentru istoria televiziunii autohtone. O televiziune care renunță la transmisiunea ”în direct” – adică acel gen de material care ar trebui să redea atmosfera și ceea ce se întâmplă la fața locului – pentru că ceea ce se întâmplă la fața locului ”nu e convenabil”. Dacă aveți cumva dubii despre ”ce nu a fost în regulă” cu aceast decizie, gândiți-vă că eforturile pe care același post de televiziune le face pentru a surprinde live alte proteste, solicitări ale cetățenilor, totul culminând cu un celebru ”leșin în direct”.

Reacția celor de la Realitatea TV este urmată și de alte televiziuni. Pe drumul de la ieșierea din ”Sala Marii Unirii” și până la Catedrala Reîntregirii, intrarea din spate (aproximativ 500 de metri), premierul Emil Boc a fost flancat de activiștii Campaniei ”Salvați Roșia Montană!”. Din noianul de televiziuni care au surprins momentul, niciuna nu a transmis ceva. Mai spre seară, am aflat un alt amănunt interesant, de la un prieten care a urmărit transmisiunile. O emisiune de la Antena 3 a tratat subiectul huiduielilor de care Emil Boc și alți lideri PDL s-au ”bucurat” la Alba Iulia, în contrast cu aplauzele pentru Dan Diaconescu. În background au fost puse fotografii cu cei doi și sonorul cu huiduieli ”de la fața locului”. Fără imagini însă (!?).

Slujba de la Catedrală a fost filmată de B1 TV. Curtea era dominată însă de steagurile și mesajele cu Roșia Montană. În disperare de cauză (pentru că nu reușeau să prindă cadre fără Roșia Montană), a mai apărut un cameraman care filma partea din spate (către intrare) a curții. Și acolo au avut însă surpriza să dea peste oameni cu tricouri cu Roșia Montană.

N-am amici care să urmărească acest post de televiziune, pentru a afla ce au difuzat pe post. Unei reporterițe de la B1 TV îi aparține însă ”gestul zilei”. La finalul paradei organizate de Ministerul Administrației și Internelor, Emil Boc și liderii PDL au fost supuși unei noi acțiuni de ”hăituire” cu steaguri și mesaje cu Roșia Montană. După cum o să puteți constata în unul din filmulețele de mai jos, viteza de evacuare a premierului a fost demnă de sprinterii olimpici, manifestanții alergând (la propriu) în urma lui. Digi TV și B1 TV aveau programate transmisiuni ”în direct” după acest moment. Timea Bereczki, de la Digi TV, a fost, la rândul ei iritată, de mesajele care intrau ”în cadru”. Când a înțeles însă că nu le poate evita, și-a efectuat transmisiunea. Reporterul (reporterița) de la B1 TV a avut însă ideea ”genială” de a apela la jandarmi pentru a-i înlătura pe protestatari. În mod expres i-a solicitat unuia dintre ei să-i scoată ”din cadru”. Gestul este, de asemenea, istoric pentru televiziunile autohtone: un reporter care apelează la forțele de ordine pentru a-i coafa ”decorul”! Din fericire, jandarmul a avut mai multă minte, a ridicat din umeri și și-a văzut de treaba lui. Echipa B1 TV a părăsit locul și și-a căutat un al loc pentru transmisiune. În semn de ”împăcare”, cameramanul s-a întors și i-a filmat pe manifestanți. Mai mult pentru propria lui conștiință, pentru că avea mari dubii că postul va difuza ceva din imagini.

***

Concluzii (aproape la rece)

La Alba Iulia, televiziunile au înregistrat o înfrângere umilitoare. Revoluția din 1989 a ajuns celebră în întreaga lume, printre altele, pentru că a fost prima revoluție transmisă ”în direct”. Că acel ”în direct” nu era chiar ”în direct”, e o altă poveste. Din punct de vedere simbolic, pentru istoria presei, momentul rămâne însă. După 22 de ani, televiziunile autohtone au făcut un imens pas înapoi. Au abandonat spațiul public. Au renunțat la transmisiuni ”în direct”, au folosit doar sonorul fără a difuza și imagini, au încercat să eludeze realitatea și, moment culminant, au apelat la forțele de ordine pentru a o transforma (reporterul care, în virtutea libertății de exprimare, ar trebui să surprindă momentele în care jandarmii ar încălca acest drept, a fost cel care a solicitat intervenția lor pentru a bloca mesajele transmise în spațiul public!).

Ceea ce ar fi trebuit să fie doar o acțiune de photobombing împotriva boicotului mass-media legat de informațiile critice la adresa proiectului RMGC de la Roșia Montană, s-a transformat într-un boicot împotriva televiziunilor. Dar, atenție, e vorba de un auto-boicot! Pe 1 Decembrie 2011, televiziunile au pierdut la Alba Iulia spațiul public. S-au retras în studiourile decorate spectaculos de designeri profesioniști. Acolo unde pot controla informația. Oricât ar fi însă de spectaculoase și de frumos decorate, oricâte milioane de euro s-ar cheltui pentru utilarea lor, în absența vieții reale, a informațiilor despre ceea ce se întâmplă în spațiu public, aceste studiori nu sunt altceva decât niște grote. Cu toate scuzele de rigoare pentru acei profesioniști care încă mai există, sunt convins, în fiecare dintre instituțiile menționate mai sus. Dar care, din păcate, sunt blocați de decizii politice și economice, în exercitarea profesiei lor.

***

Câte ceva despre Jandarmerie

Cu excepția unui scurt incident, când un localnic din Roșia Montană a fost blocat să ajungă în apropierea lui Emil Boc (rezolvat însă rapid de unul dintre superiorii celui care intervenise și care i-a comandat ”lasă-l!”), forțele de ordine s-au comportat absolut normal la Alba Iulia. Au asigurat ”perimetrul” oficialilor și atât. Cum ar spune un prieten, ”Jos pălăria!”. Din păcate, nu același lucru s-a întâmplat și la București, unde jandarmii i-au blocat pe manifestanți, i-au legitimat și pe unul dintre ei l-au târât pe jos (la propriu) într-un parc, unde l-au percheziționat fără nicio explicație și unde i-au confiscat bunuri din rucsac fără întocmirea unui proces-verbal. Împotriva acestui comportament, astăzi a fost depusă plângere penală pentru abuz în serviciu. Detalii aici.

De încheiere: ”fotografii cu ursul”

Pe parcursul zilei, de nenumărate ori, ”brigăzile de gherilă eco” ;) au fost oprite de necunoscuți din Alba, Timișoara, Arad, Chișinău, București, de la grupuri de elevi și până la pensionari, pentru a-și face fotografii împreună ori cu steagurile, banerele și afișele cu Roșia Montană. Unele dintre ele le puteți vedea mai jos. Altele sunt în albumele lor personale, publice sau private. Și în amintirile celor care le-au trăit pe viu la Alba Iulia. De unde nu pot fi șterse, cenzurate, bruiate, decupate de nicio televiziune.

***

P.S.: Vestea bună de la Paris

Spre finalul zilei, o veste bună a venit și de la Paris, de la cel de-al 17-lea Congres ICOMOS (International Council on Monuments and Sites), cea mai reprezentativă organizație la nivel mondial a experților din domeniul patrimoniului (cu peste 9.000 de specialiști afiliați). Prin rezoluția Adunării Generale a ICOMOS, se reiterează pozițiile anterioare ale acestei instituții (care este și raportor UNESCO) referitoare la cazul Roșia Montană și se reafirmă valoarea universală deosebită a patrimoniului cultural din acest sit. De asemenea, se solicită autorităților din România responsabile de gestionarea, protecția și conservarea patrimoniului să-și întărească angajamentul și să se asigure că se acordă prioritate la protecția, conservarea și valorificarea patrimoniului cultural de la Roșia Montană și să pună în aplicare politicile și cele mai bune practici din domeniu.

Pot paria liniștit că această informație va fi mediatizată cel mult periferic în presa mainstrem românească. În schimb, dacă vreun expert ICOMOS (poate 3-4) din cei peste 9.000, întâmplător (sau nu), aflat pe statele de plată ale RMGC va afirma că Roșia Montană n-ar avea valoare de UNESCO, declarația lui va fi preluată prin serviciul de PR al RMGC de numeroase instituții media (pentru amănunte, aici).

***
Foto: Luminița Dejeu & Sebastian Florian/Cluj.info

***

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

2 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!