RSS Feed

Halal mituri: Robin Hood – camatarul englez, Harap-Alb – smecherul roman

vezi toate articolele de
08 Mar 2010 la 06:45 19 comentarii 1567 vizualizari.

Lansată în Marea Britanie, cartea ”Robin Hood: The Unknown Templar”, de John Paul Davis, propune o perspectivă nouă asupra celebrului erou al folclorului englezesc. Bazându-se pe o baladă din anii 1.500, Davis susține că Robin Hood nu era chiar așa filantrop precum susține legenda.

Astfel, dacă, într-adevăr, îi jefuia pe bogați nu o făcea pentru a oferi banii, ci pentru a-i împrumuta cu dobândă pe săraci, se arată într-o prezentare a cărții din ”The Telegraph”. Cum ar veni, Robin-Hood nu ar fi, de fapt, decât un fel de cămătar.

John Paul Davis își bazează teoria pe balada ”A Gest of Robyn Hode”, în care Robin este căutat de un cavaler care îi cere un împrumut. Robin Hood îi cere un garant și apoi hotărăște să-i împrumute banii pe termen de un an. Davis mai susține că Robin Hood ar fi fost membru al unei puternice organizații militare creștine ”Knights Templar”, cunoscută în Evul Mediu prin faptul că împrumuta bani cu dobândă săracilor.

Coincidență sau nu, cartea lui John Paul Davis a apărut cu puțin timp înaintea lansării uneia dintre cele mai așteptate pelicule ale anului 2010, ”Robin Hood”, în regia lui Ridley Scott, cu Russell Crowe și Cate Blanchett.

Cât de corectă e teoria lui Davis să stabilească specialiștii britanici. Avem noi problemele și ”eroii” noștri. Unul dintre ei e Harap-Alb. Cel despre care învățăm la școală (nu știu dacă mai figurează și în programa actuală). Ei bine, din interpretarea clasică a poveștii lui Creangă ai zice că ai de-a face cu un erou, cu un model. Asta chiar dacă, în realitate, pare a fi mai degrabă un impostor.

Cine și ce este, de fapt, Harap Alb? Într-un fel, e prototipul șmecherului român. Tipul de bani gata (”neam de împărat”), tăntălău și prostănac (vezi cum se comportă la început cu calul lui, ba, mai mult, în ciuda sfaturilor primite, cum cade în capcana Spânului), înconjurat de o armată de ciudați care îl slujesc necondiționat.

În toată povestea, Harap Alb nu se remarcă decât prin faptul că primește totul de-a gata. Toți ceilalți, de la cal, la Setilă, Flămânzilă, Ochilă ori Păsărilă muncesc și rezolvă problemele în locul lui, iar la final tot el se alege și cu fata de împărat și cu împărăția!

Și când, la școală, un asemenea personaj este prezentat drept erou și model de ce ne miră oare că șmecheria și impostura au ajuns un stil de viață printre români?

P.S. Pe când a realizat filmul ”De-aș fi Harap-Alb”, Ion Popescu-Gopo spunea: ”Mie mi se pare că altceva a vrut să spună Creangă şi că Harap-Alb înseamnă alb-negru şi uite-l, nu e, adică ce vezi nu este cu adevărat, uită-te mai atent. Înseamnă şi lae ori bălaie, înseamnă şi cioară vopsită”. Dar cine îl mai ascultă astăzi pe Gopo…

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!