RSS Feed

Huffington Post: “România, prima distopie a lumii”. Şi în audienţă la deputatul meu: “Am făcut-o şi pe asta”

vezi toate articolele de
08 Jun 2013 la 13:47 un comentariu 1459 vizualizari.

Ruper Wolfe-Murrary scrie în “The Huffington Post” despre cazul Roşia Montană, într-un articol intitulat “Romania: The World’s First Dystopia”. Un fragment (în traducerea lui Cornel Vîlcu – textul integral în engleză aici şi în română aici):

“Roşia Montana Gold Corporation, o firmă offshore, le-a promis românilor mii de locuri de muncă, miliarde de dolari din taxe şi – cea mai îndrăzneaţă promisiune, care ar fi putut veni direct din romanul 1984 – protecţie a mediului. Realitatea este că trei sate şi patru munţi vor dispărea şi se va construi un mare bazin pentru 214 milioane de tone de reziduuri cianurate (cianura de sodiu se utilizează pentru extragerea aurului din minereu). Niciodată, în Europa,  nu s-a mai încercat un proiect de minerit cu cianuri atât de mare. Râurile şi apa freatică din regiune, inclusiv Dunărea, ar putea fi poluate şi doar în jur de 200 de locuri de muncă vor fi create. Veniturile din taxe, de pe urma profitului estimat de 20 milioane de lire sterline, e necunoscut – datorită contractului secret cu guvernul României, ca şi faptului că legile fiscale ale României sunt pline de ‘găuri’ care pot fi speculate.

Lucrul cel mai extraordinar, privitor la proiectul Roşia Montana, e că o asociaţie a localnicilor a reuşit să îl blocheze în ultimii cincisprezece ani. Folosind avocaţi voluntari, ea a reuşit să oprească proiectul în tribunale din nou şi din nou, iar aceasta demonstrează că în România domeniul voluntariatului şi cel legal nu sunt chiar atât de neputincioase şi de corupte pe cât le-ar plăcea multora să creadă. Guvernul actual al României încearcă să îi învingă pe cei care rezistă prin rescrierea Legii Minelor, permiţând companiilor miniere să confişte orice pământ le-ar trezi interesul.

Iar investitorii nu renunţă. Acesta este un caz-test pentru industria minieră internaţională: modul lor de a face afaceri depinde de ţări sărace şi prost guvernate ca România, care să se supună voinţei corporatiste şi să cedeze accesul liber la resursele lor minerale. O rezistenţă ca aceasta i-ar putea încuraja şi pe alţii să le reziste corporaţiilor, iar asta nu se potriveşte deloc cu viziunea marilor companii miniere despre viitor.”

***

Şi pentru că e vorba de Roşia Montană şi rescrierea Legii Minelor (cea care intenţionează să instituie exproprierea în interes privat), ieri (vineri) dimineaţă, împreună cu Luminiţa Dejeu, membru al Campaniei “Salvaţi Roşia Montană” (CSRM), ne-am înscris în audienţă la deputatul din colegiul nostru (Colegiul nr. 1 Cluj), Adrian Oros (foto dreapta, alături de Luminiţa Dejeu). Pentru a ne asigura (obiectiv minimal) că în momentul în care proiectul va ajunge în Camera Deputaţilor nu va putea invoca scuza că “nu ştie ce a votat”, că “a votat după degetul şefului de grup parlamentar” (cum s-a întâmplat când proiectul a primit votul favorabil în Senat). Desigur, obiectivul maximal a fost acela de a-I prezenta motivele pentru care legea în discuţie este una aberantă şi că există o largă opoziţie publică împotriva ei. Cum a decurs întâlnirea, povesteşte Luminiţa Dejeu, într-o postare pe Facebook:

“Am făcut-o și pe asta, am mers în audiență la deputatul din colegiul meu ( Adrian Oros, colegiul nr. 1 Cluj) și nu-mi pare rău. Am descoperit că deputatul e și el om, are doi ochi, două mâini, două picioare și mai ales două urechi de auzit!

L-am întrebat dacă știe de propunerea legislativă iniţiată de senatorii Toni Greblă (PSD) şi Ion Ruşeţ (PDL), Pl-x. 549/2009, pentru modificarea şi completarea Legii minelor nr. 85/2003?

Nu, nu știa.

I-am înmânat petiția semnată și Raportul de analiză într-un dosar cu frunza campaniei pe el. Când a văzut frunza a exclamat: ”Da, știu, sunt împotrivă, am și declarat asta public!”

I-am explicat în ce constă această propunere legislativă: că presupune exproprierea forțată de către companii private, că încalcă dreptul fundamental la proprietate, că este o lege discriminatorie față de cetățenii acestei țări s.a.m.d. Pe măsură ce-i povesteam făcea ochii din ce în ce mai mari. Ca să-i fie foarte clar l-am întrebat, retoric desigur, dacă este conștient că dacă va trece această lege și va da acordul de mediu pentru RMGC – Victor Ponta intenționează să le paseze și această decizie – acest parlament va intra în istorie ca ”Parlamentul care a semnat distrugerea Roșiei Montane!”?

Discuția a fost destul de lungă și, cred eu, constructivă. Subiectul ”l-a prins” pe d-nul deputat iar după ce a recunoscut, printre altele, că în parlament se votează de multe ori după ureche, fără să știi de fapt ce votezi, mi-a mulțumit că l-am informat despre acest proiect legislativ. Mi-a promis că va citi raportul și că, în acest fel, va fi suficient de informat și va avea argumente în discuțiile cu cei care susțin acest proiect.

În concluzie vă îndemn, vă rog, vă conjur, CONTACTAȚI-VĂ DEPUTATUL!

Nu mușcă, ba s-ar putea chiar să vă facă plăcere! E un ”next level” obligatoriu al activismului civic!”

Aş mai adăuga doar că l-am mai informat pe Adrian Oros că vom urmări şi modul în care va vota, în momentul în care proiectul în discuţie va re-ajunge în Camera Deputaţilor (s-a mai întâmplat şi în toamna lui 2011, când tot în urma presiunii civice, deputaţii de atunci s-au spălat pe mâini, reântorcându-l în comisii).

Aici (www.rosiamontana.org) găsiţi informaţii complete despre modul în care vă puteţi contacta direct deputatul din colegiul d-voastră, precum şi analiza pe larg a proiectului de modificare a Legii Minelor (legea exproprierii în interes privat).

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

1 comment
  • 1

    Hey there this is kind of of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding skills so I wanted to get advice from someone with experience. Any help would be enormously appreciated!

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!