RSS Feed

Hunor și Borbely, intrarea pe la ”ieșirea din spate”. Și ce legătură are Roșia Montană cu ”calul din Marlboro”

vezi toate articolele de
26 Feb 2012 la 10:15 2 comentarii 1452 vizualizari.

Am coborât din mașină. Fac câțiva pași pentru încălzirea mușchilor și dezamorțire. Îmi aprind o țigară (păcătos obicei) și trag câteva fumuri. După care încropim o mică echipă de trei persoane ”de recunoaștere” a terenului. Să vedem cum ne putem desfășura cu steaguri și banere în jurul Palatului Culturii din Târgu Mureș. E sâmbătă, 25 februarie, în jurul orei 9.15. De la ora 10.00, aici e programat Consiliul Reprezentanților Unionali ai UDMR, un fel de miniparlament al formațiunii. La Târgu Mureș am venit să-i susținem pe niște prieteni maghiari care au câteva mesaje de transmis celor pe care i-au votat în 2008. Să le amintească faptul că în programul electoral promiteau să lupte pentru interzicerea folosirii cianurii în mineritul din România. Și că nu s-au ținut de promisiune. Dimpotrivă.

Precauțiile sunt inutile însă. Spre grupul nostru se îndreaptă doi agenți ai Jandarmeriei și o persoană în civil. Ne solicită cărțile de identitate. În timp ce se stă la coadă la legitimare, apare un alt jandarm, ce pare a fi cel care coordonează dispozitivul din jurul Palatului Culturii. Ne zâmbește. ”Vă așteptam. Știm de ce ați venit”. Zâmbim, la rândul nostru. De acțiune am discutat într-un cerc foarte restrâns. Și nu a fost anunțată pe Facebook ori în altă parte. Și nici nu apucasem să scoatem steagurile și banerele…

”Ei, se vede că s-a schimbat premierul. Că ăsta nou are altă pregătire”, îi răspund. Prin aerul răcoros (mai degrabă a început de primăvară, decât a iarnă) tensiunea crește. Dar totul se rezumă la câteva glume, mai mult sau mai puțin ”nevinovate”. Îl asigurăm că acțiunea are legătură strict cu Roșia Montană, și nimic de natură naționalistă. De altfel, o parte dintre membrii grupului sunt maghiari și majoritatea mesajelor de pe banere sunt în limba maghiară. Negociem și amplasamentul. ”Obținem” dreptul de a ne plimba cu steaguri și banere pe trotuarul de peste drum de intrarea în Palatul Culturii. Unde să putem fi văzuți de reprezentanții UDMR și jurnaliști. Fără scandări. Pe trotuarul de la intrare, se pot distribui foile cu mesajul tipărit în limba maghiară. Încet, încet, tensiunea dispare. Discuțiile cu jandarmii au continut pe un ton cât se poate de normal, colocvial de-a dreptul. Ce a urmat, se poate vedea în filmulețul de mai jos.

Cu două mențiuni. Prima: majoritatea televiziunilor și reprezentanți ai altor instituții media au luat imagini și declarații de la acțiune. Mai în glumă, mai în serios, le-am spus prietenilor: ”Îmi pare rău pentru munca reporterilor. În Cluj și la București știu că nu are sens să se obosească. Că, oricum, n-o ”să intre” știrea. Văd că la Târgu Mureș nu se știe lucrul ăsta”. Cu 2-3 excepții, s-a dovedit, ulterior, că am avut dreptate.

A doua: de pe la 9.10 și până în jurul orei 10.30, cât am stat în fața Palatului Culturii, n-au intrat nici Kelemen Hunor (președintele UDMR și ministrul Culturii), nici Laszlo Borbely (ministrul Mediului). Există doar două variante: ori au dormit în Palatul Culturii sau, spre deosebire de toți colegii lor, au ales să intre prin spate, de pe o străduță lăturalnică (pe la ”ieșirea în caz de urgență”). Într-o anumită măsură sugestiv. Mult timp de acum înainte, liderii UDMR vor trebui să folosească ”intrările din spate” dacă vor aviza proiectul RMGC.

***

Pe drumul dus-întors de la Cluj la Târgu Mureș, m-am tot întrebat de ce, după emisiunea ”Judecă Tu”, de joi seară de la TVR 1 (tot despre Roșia Montană – detalii aici), îmi tot vin în minte celebrele (la un moment dat) reclame cu ”calul din Marlboro”. Nu, ”de vină” nu e piesa celor de la Vama Veche, ci campania publicitară a celor de la RMGC. Pentru cei care nu au prins reclamele vechi: ”Marlboro Country” e un ținut paradisiac, un ținut al aventurii și al spiritului liber. Al cailor sălbatici și al oamenilor cu care conviețuiesc. Ce legătură aveau toate acestea cu țigările și fumatul? Niciuna. Ba dimpotrivă, imaginea din reclame era în contradicție totală cu realitatea. Dependență, și nu libertate; cancer, perfuzii și chimioterapie, nu galopul pe cai, sunt efectele fumatului. Și cu toate acestea, ideea ”Marlboro Country” a cucerit America și o mare parte a restului lumii. În diferite variante, pe aceeași temă, campania s-a întins pe zeci de ani.

Din acest punct de vedere, campania publicitară a celor de la RMGC merge pe același scenariu. Cele câteva sute de locuri de muncă din documentele oficiale ale firmei se transformă în mii, cianura devine benefică, costurile sociale, de mediu și distrugerea patrimoniului se traduc în beneficii, iar la finalul proiectului minier (printre munții de steril, cariere gigantice și uriașul iaz cu cianuri), Roșia Montană va deveni un paradis turistic. Conceptul ”Roșia Montană Country” e posibil ”să prindă”, la fel cum ”a prins” reclama la Marlboro. Dar ”Roșia Montană Country” are o singură legătură cu proiectul minier al celor de la RMGC: numele.

În cele din urmă, reclamele la tutun (inclusiv la Marlboro) au fost interzise. Cele la cianură zburdă în continuare nestingherite prin ziare, la televiziuni și prin ministerele României.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

2 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!