RSS Feed

Hunor vs. Ungureanu, remake dupa Bela vs. Băsescu. Fără happy-end

vezi toate articolele de
13 Mar 2012 la 15:38 12 comentarii 771 vizualizari.

Filmul ăsta cu Kelemen Hunor, Guvernul Ungureanu și Facultatea/Universitatea de Medicină în limbă maghiară de la Târgu Mureș, l-am mai văzut de câteva ori. Cele mai recente reprezentații sunt din 2008 și 2009 și i-au avut pe Marko Bela și Traian Băsescu în rolurile principale. Și decorul era un pic diferit. Pe atunci Traian Băsescu îi ataca pe maghiari într-o ipotecă autonomie a Ținutului Secuiesc, în timp ce Marko Bela i-a oferit răspunsuri pe măsură. Scopul (de atunci și de acum) a fost unul pur electoral: atacurile nu reprezentau altceva decât mingi la fileu pentru mobilizarea (de către UDMR, respectiv PDL și Traian Băsescu) votanților naționaliști (maghiari și români). Odată atins obiectivul și alegerile câștigate, marii ”inamici” Băsescu și Marko Bela au hăhăit peste țară și au pus mână de la mână pentru o Coaliție de Guvernare. În comun.

Cea mai mare greșeală, în acest context, e de a discuta ”pe bune” (mai exact ”pe fond”) despre modul în care s-ar putea dezvolta normal linia maghiară la UMF Târgu Mureș. Despre autonomie universitară versus discreționarism politic. Și alte asemenea principii și idei. Toată această tevatură are un singur scop: pur și simplu publicitar. Iar decizia va fi undeva la mijloc. După o străveche datină carpato-danubiano-pontică (cu tot cu Ținutul Secuiesc). Adică ”nici călare, nici pe jos; nici îmbrăcată, nici dezbrăcată; nici pe drum, nici pe lângă drum”. Cum nu se poate mai bine pentru a le permite atât celor de la UDMR, cât și celor de la PDL să iasă în față și să se bată cu pumnul în piept cât de eficient luptă fiecare pentru ”propriul neam”.

Cum spuneam, filmul e vechi, doar actorii s-au schimbat de câteva ori. Și, până în acest moment, scenariul a funcționat. Este Hunor la fel de credibil în postura de ”naționalist”, precum Marko Bela, care l-a băut la scor pe contracandidatul lui pe acest segment, Laszlo Tokes? Și va reuși Mihai Răzvan Ungureanu aceeași poziționare de aparență ”independență” care să direcționeze voturile naționaliste către PDL (cum a reușit un alt ”independent” celebru, Traian Băsescu)? Rămâne de văzut. Însă de luat în serios prea mult (pe fond) această problemă nu e cazul. E drept, ultima afirmație nu e valabilă și pentru victimele colaterale de la Târgu Mureș (cadre didactice și studenți români și maghiari deopotrivă).

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!