RSS Feed

Iată de ce programul economic al USL este submediocru

vezi toate articolele de
29 May 2011 la 15:06 un comentariu 2339 vizualizari.

Vestea bună este că avem cel mai de dreapta program al unui partid de stânga. Vestea proastă este că nu mai avem partid de dreapta.

usl-program-2011+ Click pe grafic pentru mărire +

PSD, PNL și PC și-au prezentat proba maximă a competenței economice. Sau a lipsei sale – depinde din care parte privești. Majoritatea propunerilor conțin cam aceeași apă de ploaie pe care o împrăștie toate partidele înainte de alegeri. Cu excepția ideii ca angajații part-time sub 25 de ani sau peste 55 de ani să fie scutiți de impozite – care chiar pare inspirată (și care eventual ar putea servi în viitor ca argument pentru ca toate angajările să fie scutite de impozite).

Dar să ne oprim la ce contează – propunerile fiscale:

Impozitul unic-progresiv – soluția previzibilă de compromis între cele două partide: 8% pentru veniturile sub cel minim (ridicat la 800 de lei!), 12% între minim și mediu și 16% – peste mediu.

Pentru a-i împăca politic și pe liberali și pe socialiști, este struțo-cămila perfectă. Dar pentru halul în care se găsește acum piața muncii este absolut insuficient. Impozitarea muncii este acum între 40% pentru salariul minim și 45% pentru salariul mediu. Impozitul pe venit – actuala cotă unică de 16% – contează cât pentru 10 puncte procentuale (după raportarea la artefactul fiscal numit salariu brut și după aplicarea deductibilităților). Astfel, noua grilă ar face ca impozitarea muncii să plece de la doar 35%, dar să se oprească tot la 45%.

Reducerea CAS cu 5 puncte procentuale pentru angajatori.

Această reducere influențează uniform toate salarile, cu aproximativ 3,5 puncte procentuale (din același motiv – se aplică la ficțiunea contabilă numită salariu brut, nu la totalul costurilor angajatorului). Impozitarea muncii scade astfel la un interval cuprins între 31-32% și 41-42%, cu o medie ponerată de 38-39% (față de 43,5% în prezent). Este mult mai bine decât gogomăniile de până acum, este mai bine decât deloc, însă față de posibilitățile reale ale României – care impun o fiscalizare a muncii de cel mult 25-30%, este o frecție la picior de lemn.

După patru ani de mandat, TVA va fi redus la 19% + cotă redusă de TVA pentru alimente.

Păi nu mai bine tăiau încă cinci puncte din CAS?

Concluzia: Nici o șansă ca un astfel de program să ne abată prea mult de pe traseul la al cărui capăt ne așteaptă statutul de țară cocotieră.

1 comment

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala urmareste-i pagina de Twitter urmareste-i pagina de Facebook LinkedIn

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!