RSS Feed

Idolii Forului. De la Hoară la Pleşu

vezi toate articolele de
18 May 2010 la 13:02 123 comentarii 1922 vizualizari.

Criza a acaparat aproape în totalitate spaţiul public, astfel că vocile care se aud cu cei mai mulţi decibeli vin din această zonă. Aceiaşi lideri de sindicat care şi-au negociat interesele cu politicienii care s-au perindat pe la putere de-a lungul ultimelor decenii, aceiaşi politicieni sau măcar acelaşi tipar în prima linie şi, din păcate, cam aceiaşi analişti economici cu expertiză de ghicitoare din Ferentari atunci când vine vorba de chestiuni importante vin să explice deopotrivă “graşilor şi slabilor” cum stă treaba cu recesiunea. Nou este doar contextul.

“În România, locul curentelor de idei a fost luat de tot felul de găşti. Cea ce ar fi trebuit să fie un spaţiu de dezbateri, astăzi este o bătălie dintre peluze despărţite de o mlaștină ideologică fără margini și fără fund. Esenţa pură a modernităţii, conflictul principial, deschis şi declarat de idei, nu are loc în tribună, pentru că meritocraţia şi-a luat bilete pe viaţă”, scrie Sorin Matei în cartea “Idolii Forului”, care, deşi se lansează abia în iunie la Bookfest, are deja pagini întregi de dezbateri în spaţiul virtual, ideile fiind pasate pe bloguri, Twitter sau Facebook.


În centrul cărţii se află demitizarea “intelectualului enciclopedic”, care îţi vorbeşte la orice oră de Hegel, criza economică şi particula lui Dumnezeu din laboratorul LHC, adăugând şi ceva citate din Băsescu pentru argumentaţie.

Pentru că autorii volumului colectiv nu s-au rezumat la generalităţi şi au venit cu exemple identificabile după nume şi prenume, cu siguranţă cartea va crea polemici mult mai dure ca volumul lui Adrian Marino în momentul ajungerii “în agora” pentru că este important cine face selecţia, care, prin definiţie este şi ea subiectivă. Mă interesează mai puţin ADN-ul “idolilor forului”, importantă mi se pare întrebarea dacă este perimat intelectualul-Wikipedia, de tip renascentist.

Câteva citate din carte, preluate de pe idolii.com

Sorin Adam Matei: “Genialitatea este folosită ca mijloc de legitimare a ocupării unei poziţii sociale de elită”

“Intelectualii publici români sunt plini de prejudecăţi intelectuale, incluzând pe aceea că o cultură generală vastă, enciclopedică, bazată pe principii „esenţiale”, „imuabile” poate oferi toate răspunsurile la toate problemele. Acest mod de gândire e perimat şi interesat. E perimat pentru că presupune că lumea e o cantitate definită şi că o minte suficient de elastică şi cuprinzătoare o poate cuprinde. E interesat, pentru că enciclopedismul intelectualilor publici este confundat cu genialitatea, iar genialitatea este folosită ca mijloc de legitimare a ocupării unei poziţii sociale de elită”.

Alexandru Matei, despre Traian Băsescu şi dominaţia grobiană asupra lui Liiceanu
„De la comuniştii stalinişti sub dominaţia cărora s-au aflat intelectuali români de mare valoare, ca G. Călinescu, Mihail Sadoveau şi Tudor Arghezi, la cea – păstrând proporţiile – pe care Traian Băsescu o exercită cu dibăcie grobiană asupra lui Gabriel Liiceanu, intelectualul român n-a fost niciodată liber, decât pentru a fi mai repede ocupat de o autoritate în numele sau cu girul căreia să poată vorbi”.

Michael Shafir: Intelectualii în slujba factorului politic
„Pentru perioada în care „intelectualii lui Băsescu” şi-au angajat deschis capitalul cultural în slujba factorului politic, ei s-au auto-suspendat de la calitatea de intelectual.”

Mona Momescu: Complezenţă faţă de putere
„Profilul intelectualului public, enciclopedic, amator, cu nuanţe carismatice, se defineşte prin promovarea „pachetului restauraţionist” cultural, care identifică şi promovează perioada interbelică ca un vârf al culturii româneşti. Complezenţa faţă de puterea politică este o trăsătură a intelectualului veche de când istoria sa”.

Daniel Barbu: Duşi de curent
„Intelectualii publici nu-şi afirmă identitatea împotriva curentului, cu riscul pierderii popularităţii, ci se lasă fie duşi de curent în tăcere, cum au făcut-o înainte de 1989, fie se străduiesc să treacă, în prezent, drept însăşi vocea autorizată a curentului.”

Stelu Serban, despre apelul către lichele
„Apel către lichele este probabil unul dintre titlurile cele mai umorale de care e în stare un filozof în exerciţiul dorinţei de putere”

Lucian Năstasă Kovacs: Mari amatori de funcţii publice
„Cea mai mare parte a românilor cultivaţi sunt – spune Xenopol – mari amatori de funcţii publice, împrejurare ce-i împarte în două segmente rivale: cel al lui beati possidentes [fericiţii posesori] şi cel al însetaţilor”.

Adrian Gavrilescu: Intelectualii preferă lamentarea
”Aflaţi într-o criză de idei în ultimii ani, având un sistem referenţial din ce în ce mai precar, din ce în ce mai apatici, inflexibili şi neclari, intelectualii publici români preferă să se lamenteze utilizând un vocabular din ce în ce mai redus, subliniindu-şi cu insistenţă poziţia pretins ameninţată şi rolul contestat.”

Sunt intelectualii români înregimentaţi în “găşti” politice? Ar trebui ca intelectualii să fie neutrii din acest punct de vedere?

Ce aţi aştepta de la Idolii Forului în această perioadă?

Cum putem scăpa de pseudointelectualii omniprezenţi în viaţa publică?

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

123 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
editor REALITATEA.NET
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!