RSS Feed

…Idolii Forului fac prima victima: Ioan T. Morar:)

vezi toate articolele de
21 May 2010 la 21:03 82 comentarii 3476 vizualizari.

…n-am citit “Idolii Forului”, nu pot sa ma pronunt, asa ca mai astept. Dar, cum consider benefica orice dezbatere cat de cat serioasa pe margine rolului intelectualului in viata publica (si nu ma refer aici strict la Romania; dimpotriva), imi fac datoria de a semnala o replica data de catre Sorin Adam Matei unui text publicat de IT Morar in Academia Catavencu pe aceasta tema. Dat fiind ca ITM e prezent pe Voxpublica, cata vreme SAM nu (sunt zile in care regret ca nu am un prenume:), gasesc de cuviinta sa echilibrez balanta. Atat.

Si inca o precizare: postarea aceasta nu este coordonata in vreun fel cu disputa Morar-Gotiu aflata la aceasta ora in plina desfasurare pe Voxpublica:) Sunt baieti mari, se descurca ei cu jucariile:)

Comentariul poate fi accesat si aici:

http://idolii.com/2010/05/dl-ioan-t-morar-la-examenul-de-umor/

Dl Ioan T. Morar la examenul de umor

Ar trebui să existe un set de reguli ce trebuie urmate de revistele de umor ce își fac banii din amuzamentul pe seama publicului? Desigur! Ca să fie eficace, umorul trebuie să se refere la fapte pe care bunul simț nu le poate nega. Umorul apare când pui aceste fapte într-o lumină nouă, ce le relevă grotescul, ridicolul, incoerența logică, sau toate la un loc.

Cum trece dl Ioan T. Morar acest examen când încearcă să anunțe (cu sarcasm) în revista Cațavencu apariția cărții Idolii forului? În articol dl Morar se amuză pe seama unuia dintre coordonatori, Sorin Adam Matei (unchieșul SAM), bricolând satiric pe marginea următoarelor ”fapte”:

  • Coordonatorul Sorin Adam Matei (unchieșul SAM) e ros de ranchiună
  • De aceea a plecat din țară
  • Și tot de aceea s-a întors (simbolic)
  • Ca să producă și să traficheze invidie
  • Ca în cartea sa, Boierii Minții, ce se ocupă numai de  dnii. Patapievici, Pleșu și Liiceanu
  • A produs o altă carte (Idolii forului) ce adună ”alte semnături frustrate, ale unor intelectuali români care şi-ar dori şi ei nişte faimă”
  • Carte al cărei scop este să-i înjure pe intelectualii lui Băsescu

Să le luăm în ordine. Am plecat din țară inițial ca să lucrez la BBC și apoi să îmi fac doctoratul la USC.  Unde e umorul aici? Am scris cartea Boierii Minții de-a lungul a mai multor ani, plecând de la o lucrare de licență susținută în 1991. Trei ani înainte de lansarea dlui Patapievici. Vă vine să chicotiți? Boierii Minții se ocupă în proporție de 95% de alte subiecte decât dnii Patapievici sau Liiceanu (dl. Pleșu nu e nici măcar menționat carte). Volumul reunește o colecție de eseuri dedicate intelectualității române din secolele 19 și 20. Vă face ceva în această afirmație să zâmbiți?

Cât despre invidia coautorilor Idolilor Forului…. Personal, nu aș fi  chiar așa de sigur că dl Patapievici este mai cunoscut în lume ca Michael Shafir sau Daniel Barbu. Găsiți ceva de râs aici?

E clar că singurul motiv de amuzament în acest exercițiu de sarcasm este încercarea de a pune pătura în capul adversarului ca să poată fi burdușit mai bine. Umorul este cel mult involuntar și privit de aproape are o sticlire de furie  în ochi. Singurul fapt cu adevărat indisputabil este că dl. Morar reia tactica folosită deja pentru a anihila efectul critic al Boierilor minții (nereușită, după părerea mea). Domnia sa atacă incoerent și ridicol o persoană pe care nu o cunoaște și despre care nu știe nimic la nivel psihologic. Face afirmații grotești despre cărți pe care nu le-a citit.  El propune o singură explicație, invidia, care este sprijinită de un singur argument: acela de a face cu ochiul publicului.

Să tragem deci linie. E un fapt indisputabil că dl Morar atacă persoane și cărți folosind argumente ilogice, grotești și ridicole. S-a uitat domnia sa în ultima vreme în oglinda de pe frontispiciul Academiei Cațavencu?   Nu l-a amuzat chiar deloc ce a văzut acolo?

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
VoxPublica este platforma de comentarii, bloguri si opinii sustinuta de REALITATEA.NET dar este, si va ramane, un spatiu public, deschis tuturor celor care au ceva de spus intr-un mod civilizat si inteligent: cititori, bloggeri, profesionisti in orice domeniu, jurnalisti freelanceri sau colaboratori ai oricarui grup media sau institutie independenta.
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!