RSS Feed

Ieșim în stradă! Cine mai vine?

vezi toate articolele de
30 Aug 2010 la 17:47 10 comentarii 1412 vizualizari.

De data asta la Cluj. Pentru că așa suntem noi ardelenii. Mai molcomi. Până la un punct. Miercuri, 1 septembrie, de la ora 12, de la Teatrul Național până în Piața Unirii și retur până la Prefectură. Ziariști, scriitori, actori, muzicieni, artiști plastici. Și cine mai vrea să vină. Și să le transmită cele necesare actualilor guvernanți. Ori celor care vor veni dacă până miercuri se schimbă garda la Palatul Victoria.

Și nu, nu mi-e teamă că vom fi mai puțin de o sută. Ori poate nici cincizeci. Câți vom fi, atâția vom fi cei care nu suportă bătaia de joc a actualei Guvernări. Valoarea unui gest nu stă în număr, ci în credința care însoțește acel gest de către cel care îl face.

Viața m-a învățat că timpului trebuie să-i dai socoteală. Nu unui număr. În urmă cu 20 de ani, când am ieșit în stradă pentru a-l fluiera (la Deva) pe Iliescu eram o mână de oameni. Mai puțini de 50. Peste 10.000 erau cei care s-au strâns cei care veniseră să-l aplaude. A fost nevoie să treacă ani buni până când proporția s-a inversat. Dar s-a inversat.

În urmă cu 8 ani, tot o mână de oameni am fost cei care am început să ne punem întrebări și să înțelegem ce se întâmplă la Roșia Montană. Mulți au zâmbit compătimitor când au aflat în ce ne-am băgat. ”Cui îi pasă de voi? Ori de Roșia Montană?”, am fost întrebați. Acum, cei care zâmbim suntem noi. Aseară scriam că un grup constituit pe Facebook pentru a susține inițiativa de listare a Roșiei Montane în Patrimoniul UNESCO a adunat 23.000 de susținători, devenind astfel acțiunea civică autohtonă cu cei mai mulți adepți. Între timp, în jumătate de zi, numărul membrilor grupului a trecut de 24.000.

Dar, din nou spun, numărul contează mai puțin. Mai importantă e credința cu care îți asumi și faci un gest. Iar atunci când ieși în stradă pentru a protesta împotriva unei ordonanțe aberante și umilitoare o faci nu atât pentru a da jos Guvernul. Ci pentru a te putea privi liniștit în oglindă a doua zi dimineața. E cea mai importantă victorie.

***

Mai jos aveți comunicatul de presă al Asociației Profesioniștilor din Presă Cluj (APPC), inițiatoarea marșului:

”Ieşim în stradă!

Vom ieşi miercuri, 1 septembrie, în stradă pentru a protesta faţă de un sistem incompetent şi represiv de taxare.

Nu ne opunem impozitării ci modului în care ea se face, pe care îl considerăm, în acest caz, îndreptat împotriva plătitorului cinstit de taxe, pus în situaţia umilitoare de a acţiona aşa cum îi dictează un regim discreţionar şi incompetent.

Până când nu se vor crea condiţiile civilizate pentru depunerea declaraţiilor, jurnaliştii clujeni membrii APPC şi susţinătorii acestei acţiuni – scriitori, artisti plastici, actori, muzicieni – refuză să fie bătaia de joc a Executivului.

Imaginaţi-vi-l pe Brâncuşi după ce a făcut coloana infinitului, stând la coadă la AJOFM din Târgu Jiu, Casa Judeţeană de Pensii şi alte instituţii pentru a declara venitul obţinut din crearea unei capodopere.

Pe această cale dorim să se ia act de refuzul nostru de a plăti aceste taxe până când nu se va prezenta o variantă decentă şi simplă.

Guvernanţii greşesc atunci când caută marii evazionişti în rândul jurnaliştilor, al scriitorilor, muzicienilor, artiştilor plastici. Toţi aceştia, dar şi alte categorii de creatori, nu fac parte din categoriile profesionale suspectate de evazionism.

În acest scop, Asociaţia Profesioniştilor din Presă – Cluj, va organiza un marş de protest miercuri, 1 septembrie, la ora 12. Pornirea se face din faţa Teatrului Naţional. Traseul este următorul Teatrul Naţional – Bulevardul Eroilor – Piaţa Unirii – Bulevardul Eroilor (întors) – Prefectură.

Vă aşteptăm în număr cât mai mare.

Conducerea APPC

30 august 2010”

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete: , , ,


10 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!