RSS Feed

Ignatul bugetarilor e prea puțin. Ce nu a tăiat Traian Băsescu

vezi toate articolele de
07 May 2010 la 11:09 19 comentarii 1495 vizualizari.

După câteva zile în care a lăsat să fie fluturat steagul negru al majorării impozitelor și al TVA, Traian Băsescu a ieșit în fața poporului cu o soluție, cel puțin pentru moment, salvatoare. Pacientul (economia românească) e în continuare în comă și ținută în viață doar de aparate. Tăierea fondului de salarii, de pensii și de asistență socială e o măsură care nu reușește decât să aducă o amânare a colapsului definitiv.

Măsura, necesară (cum am scris și ieri) încă de acum un an și jumătate, nu rezolvă însă niște probleme esențiale:

1. Evaziunea fiscală și corupția

Unul dintre principalele motive pentru care au cauzat situația actuală nu e deloc influențat de măsurile anunțate ieri. Munca la negru va continua la fel ca în ultimele luni, iar modul de acordare al contractele publice nu suferă nicio modificare.

2. Clientela politică

Chiar dacă vor avea veniturile diminuate cu 25%, tot aparatul politic instalat în funcții publice va rămâne ”la datorie”. Să ne raportăm la un venit ”minim” al numiților politic, să zicem 4.000 de lei/lunar (pentru a nu ne referi la salariile astronomice ale șefilor de agenții naționale). Cine s-a descurcat cu 4.000 de lei, o va face și cu 3.000 de lei. Nu știu însă dacă același lucru se va întâmpla cu cei care, dintr-un venit de 1.000 de lei vor pierde 250 de lei.

3. Deciziile discreționare vs. meritocrație

Băsescu a anunțat ieri 6-7 luni (până la sfârșitul lui 2010) pe care le au ca termen diferitele instituții publice pentru a decide cine rămâne și cine pleacă. În lipsa unor criterii valorice stabilite prin lege, ori măcar prin Ordonanță/Hotărâre de Guvern sau decizie ministerială, disponibilizările vor fi la discreția diferiților șefi de instituții (cei mai mulți numiți politic). Credeți că aceștia vor hotărî ținând cont de criterii de performanță și profesionalism?

4. Creșterea economică

Reducerea veniturilor unui foarte important segment de populație va cauza, pe termen mediu, tot contragere economică. Consumul de bunuri și servicii se va reduce, implicit o să scadă și producția.

***

Astfel, măsurile de austeritate anunțate ieri de Traian Băsescu după negocierile cu FMI sunt departe de a rezolva problemele reale (economice și instituționale) ale României. Singurul beneficiu pe care îl aduc este restabilirea unui anumit echilibru social. În sensul în care redistribuie efectele dure ale crizei, suportate până acum doar de sectorul privat, și pe umerii sectorului public. Fără însă ca acest lucru să aducă și resuscitarea sectorului privat.

Practic se obține doar un pic de timp, o amânare. Dacă această amânare a fost obținută poate, poate, între timp își revine economia europeană și mondială și apoi o trage după ea și pe cea autohtonă, calculul e greșit. Și în câteva luni vom avea din nou în față spectrul majorării impozitelor și TVA-ului.

Deocamdată Boc a tăcut, deși ar fi fost responsabilitatea lui să vorbească. Credeți că în momentul în care o va face va anunța soluții și măsuri care să rezolve și problemele de mai sus?

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete:


Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!