RSS Feed

Îi solicit președintelui Klaus Iohannis să respecte principiul separării dintre stat și biserică, inclusiv în sistemul educațional din România

vezi toate articolele de
14 Sep 2015 la 14:48 9 comentarii 1410 vizualizari.
Astăzi, 14 septembrie, la Târgoviște, cu prilejul ceremoniei de început al noului an școlar, președintele a acceptat să țină un discurs avându-l alături pe Arhiepiscopul ortodox Nifon al Târgoviștei. O astfel de scenă nu poate fi întâlnită în nici o democrație veritabilă!
Președintele Klaus Iohannis alături de Arhiepiscopul ortodox Nifon, la deschiderea anului școlar

Ca susținător al alegerii domniei sale în alegerile de anul trecut îmi exprim dezamăgirea față de gestul Președintelui României de a încălca legea cultelor care prevede separarea dintre stat și biserică.

Mesajul transmis de către președinte prin alăturarea imaginii sale de un reprezentant al cultului majoritar este că școala și statul român se află sub tutela ori influența Bisericii Ortodoxe Române.

Or, acest lucru reprezintă o încălcare a Art. 9 din legea cultelor nr. 489 din 2006 care prevede că:

“(1) În România nu există religie de stat; statul este neutru faţă de orice credinţă religioasă sau ideologie atee.

(2) Cultele sunt egale în faţa legii şi a autorităţilor publice. Statul, prin autorităţile sale, nu va promova şi nu va favoriza acordarea de privilegii sau crearea de discriminări faţă de vreun cult.

(…)”

Îndoctrinarea religioasă a copiilor, prezența ostentativă a prelaților ortodocși în școli și ceremoniile religioase din instituțiile de învățământ public reprezintă factori care afectează spiritul pluralist pe care ar trebui să îl aibă educația, diversitatea societății românești, drepturile celor care au alte religii ori nu au nici una și formarea culturală și intelectuală a elevilor.

Faptul că încă din primii ani de școală li se predă copiilor ‘povestea’ creaționistă biblică, că sunt puși foarte des să se roage în clasă, că sunt amenințați la orele de religie cu violențe fizice în această lume ori în presupusa lume de apoi reprezintă un lucru deplorabil care adâncește tarele învățământului românesc și pune pietre de moară pe conștiințele fragile și ușor de manipulat și malformat ale acestora.

S-a vorbit foarte mult și au fost prezentate studii despre efectele nocive ale manualelor de religie și ale îndoctrinării religioase în școli și sper, ca pe viitor, președintele să pună mai presus interesul superior al copilului, nu dorința bisericii de dominație și acaparare a sistemului educațional din România.

Cu siguranță modernizarea unei societăți nu se poate face anexând școala și instituțiile statului intereselor și influenței bisericii.

Mă aștept ca președintele țării să fie garantul Constituției și a drepturilor tuturor cetățenilor indiferent de opțiunea lor față de religie și să respecte legislația în vigoare și să apere principiul separării dintre stat și biserică, esențial pentru orice democrație modernă.

Așa cum am făcut-o în nenumărate rânduri, indiferent cine a fost înaltul demnitar care a afectat grav principiul separării dintre stat și biserică, voi reacționa public și în continuare față de derapajele și abuzurile asupra valorilor statului secular.

Înregistrarea video a discursului președintelui, altfel de bună calitate, este aici: https://www.youtube.com/watch?v=b1Je3opkcSQ

O știre pe acest subiect este aici:

http://www.b1.ro/stiri/eveniment/klaus-iohannis-la-deschiderea-anului-scolar-in-targoviste-vreau-sa-relansez-educatia-ca-tema-de-dezbatere-nationala-124550.html

Remus Cernea
Deputat independent

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!