RSS Feed

Îi solicit președintelui Klaus Iohannis să respecte principiul separării dintre stat și biserică, inclusiv în sistemul educațional din România

vezi toate articolele de
14 Sep 2015 la 14:48 9 comentarii 1414 vizualizari.
Astăzi, 14 septembrie, la Târgoviște, cu prilejul ceremoniei de început al noului an școlar, președintele a acceptat să țină un discurs avându-l alături pe Arhiepiscopul ortodox Nifon al Târgoviștei. O astfel de scenă nu poate fi întâlnită în nici o democrație veritabilă!
Președintele Klaus Iohannis alături de Arhiepiscopul ortodox Nifon, la deschiderea anului școlar

Ca susținător al alegerii domniei sale în alegerile de anul trecut îmi exprim dezamăgirea față de gestul Președintelui României de a încălca legea cultelor care prevede separarea dintre stat și biserică.

Mesajul transmis de către președinte prin alăturarea imaginii sale de un reprezentant al cultului majoritar este că școala și statul român se află sub tutela ori influența Bisericii Ortodoxe Române.

Or, acest lucru reprezintă o încălcare a Art. 9 din legea cultelor nr. 489 din 2006 care prevede că:

“(1) În România nu există religie de stat; statul este neutru faţă de orice credinţă religioasă sau ideologie atee.

(2) Cultele sunt egale în faţa legii şi a autorităţilor publice. Statul, prin autorităţile sale, nu va promova şi nu va favoriza acordarea de privilegii sau crearea de discriminări faţă de vreun cult.

(…)”

Îndoctrinarea religioasă a copiilor, prezența ostentativă a prelaților ortodocși în școli și ceremoniile religioase din instituțiile de învățământ public reprezintă factori care afectează spiritul pluralist pe care ar trebui să îl aibă educația, diversitatea societății românești, drepturile celor care au alte religii ori nu au nici una și formarea culturală și intelectuală a elevilor.

Faptul că încă din primii ani de școală li se predă copiilor ‘povestea’ creaționistă biblică, că sunt puși foarte des să se roage în clasă, că sunt amenințați la orele de religie cu violențe fizice în această lume ori în presupusa lume de apoi reprezintă un lucru deplorabil care adâncește tarele învățământului românesc și pune pietre de moară pe conștiințele fragile și ușor de manipulat și malformat ale acestora.

S-a vorbit foarte mult și au fost prezentate studii despre efectele nocive ale manualelor de religie și ale îndoctrinării religioase în școli și sper, ca pe viitor, președintele să pună mai presus interesul superior al copilului, nu dorința bisericii de dominație și acaparare a sistemului educațional din România.

Cu siguranță modernizarea unei societăți nu se poate face anexând școala și instituțiile statului intereselor și influenței bisericii.

Mă aștept ca președintele țării să fie garantul Constituției și a drepturilor tuturor cetățenilor indiferent de opțiunea lor față de religie și să respecte legislația în vigoare și să apere principiul separării dintre stat și biserică, esențial pentru orice democrație modernă.

Așa cum am făcut-o în nenumărate rânduri, indiferent cine a fost înaltul demnitar care a afectat grav principiul separării dintre stat și biserică, voi reacționa public și în continuare față de derapajele și abuzurile asupra valorilor statului secular.

Înregistrarea video a discursului președintelui, altfel de bună calitate, este aici: https://www.youtube.com/watch?v=b1Je3opkcSQ

O știre pe acest subiect este aici:

http://www.b1.ro/stiri/eveniment/klaus-iohannis-la-deschiderea-anului-scolar-in-targoviste-vreau-sa-relansez-educatia-ca-tema-de-dezbatere-nationala-124550.html

Remus Cernea
Deputat independent

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

9 comments
 • 1

  Intr-o democratie veritabila, nici un individ, fie el si dep(r)utat, nu ar treui sa fie “deranjat” in repetate randuri, in mod public, de ceea ce se intampla intre institutiile statului, pentru ca toti au dreptul sa se manifeste asa cum simt sau vor.

  pletosul
  2015-09-14 18:06:55 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  Daca Remus Cernea ar fi fost presedinte, ar fi facut o veritabila parada gay la deschiderea anului scolar.

  Gogu
  2015-09-15 18:04:31 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  Remus Cernea te invit sa citesti o carte si sa mananci o paine. Dupa primele randuri mi-am dat seama cat reprezinta educatia dar sa fi sanatos si retine: daca postii nu ar exista desteptii ar muri de foame

 • 4

  Felicitari D-le Cernea! In fine o minte limpede, clara si care respecta legea fundamentala a tarii si legile.

  Tolerant
  2015-09-16 12:13:44 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  Remus, unul din ultimii secularisti ai planetei, sfideaza ultimele cercetari genetice si sustine ce el se trage din maimuta!
  Nu-si va atinge visul de a fi presedinte, pentru ca, daca va fi ales (nici o sansa sa treaca peste 1%), va trebui sa jure cu mana pe Biblie, si, daca o va face, se va evapora.

  Fane
  2015-09-16 17:20:44 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 6

  Toleranta = faptul ca Biserica si crestinii in general te lasa in pace sa debitezi ce vrei, sperand ca te vei maturiza candva;
  Intoleranta = actiunea lui Cernea de a ataca toate cele sprituale (nu doar institutia Bisericii) ori de cate ori poate; alergia lui Cernea la orice simbol crestin; opinia conform careia simpla prezenta a cuiva este “ostentativa”.

  Deocamdata “povestea creationista” e mai aproape de a fi demonstrata decat super-teoria evolutionista, care a fost clar infirmata stiintific. Sper sa iti dai seama inainte de “presupusa lume de apoi”.

  Cernea
  2015-09-16 17:40:54 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 7

  CRemus, cand mergi la psihiatru, arata-i si articolele pe care le scrii. O sa ii fie de folos.

 • 8

  S(c)remus .Daca as fi asa nefericit si nemultumit de viata asta,mi- as lega o piatra de gat si mai departe sti tu.Ba dezaxatule mergi si te controleaza la cap,ce cauti in parlament,tu rep.poporul asta care de-alungul istoriei doar pe Dumnezeu si Biserica l- au facut sa reziste.Si tu un gaozar de doua parale lovesti cu noroi in ce mai avem si noi sfant si moral.Pleaca cu poponarii tai in siria sa te vad atunci daca mai ai curaj sa deschizi gura aia spurcata,cu care cine stie ce mai faci.Hai pa m- am distrat cu tine.

  ionescu valy
  2015-09-20 20:07:09 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 9

  satano,mai inainte de debitarile tale de canal a fost Cuvantul Domnului care a spus:”Lasati copiii sa vina la mine caci a unora ca acestora va fi Imparatia Cerurilor”.
  orice tara traieste prin cativa piloni importanti si anume:
  1. statul de drept
  2. crezul in Dumnezeu prin Intai Statatorul-Iisus Hristos
  3. sistemul sanitar
  4. sistemul de invatamant
  5. familia
  nu te afli in niciuna din variantele de mai sus ptr ca te-ai dus in parlament sa distrugi impreuna cu celelalte satane tot ce mai are Romania bun.
  insa un singur lucru nu vei putea distruge niciodata: SUFLETUL care apartine lui Iisus Hristos Domnul.

  esti doar un demolator care va trece asa cum toti trec,esti praf in vant asa cun suntem toti.
  diferenta este ca cei ce cred in Domnul Iisus Hristos au cuvantul Lui drept garantie: “Eu sunt Adevarul,Calea si Viata.Cel ce crede in Mine nu va muri ci viata vesnica va avea si la judecata nu va ajunge”.
  esti intr-o flagranta eroare de stil de viata!!!

  Mihai Teo
  2015-09-27 18:00:34 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!