RSS Feed

Iliescu în ochii americanilor în anii ‘90. Facem istoria cu tribunalul? Cazul Agerpres

vezi toate articolele de
10 Mar 2015 la 13:29 41 comentarii 2150 vizualizari.

Scandalul mineriadelor aduce şi o pleiadă de idei servite de-a gata în spaţiul public. Pe lîngă serviciile care au aranjat tot şi toate – dar văd că foarte puţini cer cît mai pe faţă desecretizarea documentelor de atunci – , ar trebui să facem şi alte cercetări.

Una dintre cele mai frecvente acuzaţii la Iliescu a fost de fapt eticheta de “omul ruşilor”. Nu începem de la studiile lui Iliescu din tinereţe. Nu începem nici măcar prin a ne întreba de ce imaginea lui Iliescu de comunist bun, de dizident de încredere i-a fost construită în primul rînd de Europa Liberă în anii 80. Ci vă prezint două fragmente (oferite după marea “desecretizare” de Wikileaks) despre cum vedeau diplomaţi şi analişti americani portretul lui Iliescu. Mulţi “luptători” de pe aici i-ar fi acuzat direct pe americani că suferă de uresesism. Din ironiile istoriei.

Primul fragment l-am mai prezentat, e al ambasadorului SUA la Moscova:

“Ca să fim precişi, cei mai mulţi dintre noii lideri au fost cândva comunişti, fie din convingere, fie din oportunism. Putem avea acum încredere în ei? Eu cred că putem, pentru că (A) experienţele personale i-au înverşunat împotriva regimului totalitar (chiar ei au folosit acest termen), şi (B) chiar dacă ar fi nesinceri (şi eu sunt sigur că niciunul dintre ei nu e), ei ştiu acum dincotro bate vântul şi ce au de făcut ca să obţină ajutorul extern de care au nevoie.
Câtă vreme FSN pare a fi deocamdată singurul «jucător din oraş» care poate ţine România funcţională, şi cum putem să folosim influenţa noastră pentru a conduce Frontul în direcţia corectă, susţin categoric abordarea şi recomandările ambasadei noastre (de la Bucureşti – n.r.)” (sursa: adevarul.ro)

Un material mai mare, care cuprinde inclusiv mai multe episoade cu mineriade ne prezintă şi el un Iliescu pe un ton enervant de molcom şi normal, zici că e Iliescu din cartea de interviuri a lui Tismăneanu:

GIVEN THE TOTAL LACK OF ORGANIZED OPPOSITION GROUPS IN ROMANIA PRIOR TO THE REVOLUTION, ILIESCU HAD NO CHOICE BUT TO KEEP THE OLD BUREAUCRACY IN OFFICE, BUT THIS DECISION ALIENATED THE INTELLECTUALS AND THE EMERGING OPPOSITION PARTIES. ILIESCU AND THE NSF MOVED QUICKLY TO LAY THE FOUNDATIONS FOR A PLURALISTIC POLITICAL SYSTEM AND HE WON THE PRESIDENCY HANDILY IN THE MAY, 1990 ELECTIONS — WHICH, ALTHOUGH SERIOUSLY FLAWED, REFLECTED THE WILL OF THE PEOPLE — BUT THE OPPOSITION PARTIES REFUSED TO ACCEPT THE LEGITIMACY OF THE GOVERNMENT AND CLAIMED THAT ILIESCU WAS A “CRYPTO-COMMUNIST.” ILIESCU COMPOUNDED HIS PROBLEMS BY SUMMONING MINERS TO BUCHAREST IN JUNE, 1990, TO END THE OCCUPATION OF A MAJOR SQUARE BY PROTESTING STUDENTS. IN SEPTEMBER, 1991, THE MINERS AGAIN CAME TO BUCHAREST AND FORCED THE RESIGNATION OF PRIME MINISTER PETRE ROMAN, WITH WHOM ILIESCU HAD EARLIER SPLIT DUE TO A DISPUTE ON THE PACE OF REFORM AS WELL AS S CLASH OF AMBITIONS. HOWEVER, ILIESCU THEN APPOINTED A RESPECTED TECHNOCRAT AS PRIME MINISTER, WHO, WITH ILIESCU’S BACKING, ORGANIZED THE FREE AND FAIR ELECTION OF SEPTEMBER-OCTOBER 1992. ILIESCU AGAIN WON THE PRESIDENCY BY A WIDE MARGIN, HAVING CAMPAIGNED ON A PLATFORM OF GRADUAL REFORM AND A STRONG SOCIAL SAFETY NET TO EASE THE PAIN OF THE TRANSITION TO THE MARKET. (sursa)

Ce vreau să demonstrez cu asta? Doar că avem de făcut/parcurs un drum mult mai complicat ca să lămurim ce s-a întîmplat acum 25 de ani. Lucru care mă duce la ironia lui Cozmin Guşă, unul dintre aceia care strigă direct “săltaţi-l pe Iliescu”.

Că o facem fără pasiune sau fără bucurie, deși, eu personal am o oarecare satisfacție pentru că, 25 de ani sunt mulți în existența mea și tot timpul am vorbit despre nocivitatea acestor evenimente, numite mineriade, instigate, programate de către Iliescu și ai săi, atenție, și am proprietatea termenilor, lucru care s-ar putea dovedi în urma acestor cercetări, dacă se vor face temeinic și nu neapărat în urma unor cercetări ale istoricilor, care și alea pot să fie selective. Prima dată trebuie încadrare juridică și, după aceea, scriem și istoria, pentru că istoria am tot scris-o până acum și în articole și peste tot. Pentru că l-am văzut pe amicul Rogozanu, de la Focșani, care ar fi dorit să lase acest subiect, conform opiniei sale, pe mâna istoricilor. Nu e bine așa, pentru că, repet, pe mâna istoricilor a fost și până acum și, înfara de revistele unde s-a tot scris, și de emisiunile de la televiziune, unde l-ați văzut pe Ion Iliescu cu ce naturalețe minte, nu s-a făcut altceva nimic” (sursa: Realitatea.net)

Deci, spune Cozmin Guşă, întîi stabilim în tribunal ce s-a întîmplat şi apoi trecem pe curat, în cărţi de istorie. Superb, numai că mai mereu NU se întîmplă aşa. “Iliescu şi ai lui să plătească” e frustrarea lor a generaţiei Guşă- Pippidi  (tot am văzut-o  ieri pe AMP la Realitatea cerînd să plătească Iliescu). E o chestie nerezolvată acum un sfert de veac. Şi aşa va rămîne. O desecretizare ar putea să rezolve măcar parte din adevăr. Măcar acel adevăr privind implicarea altor servicii – acuzaţia că KGB ar fi fost parte tot nu lămureşte rolul lui Iliescu neapărat. Iar de la Iliescu nu putem aştepta nici o mărturie de doamne-ajută, stilul omului e camuflare totală.

Că a fost Iliescu cel care i-a chemat? Păi există vreo îndoială? Au fost milioane de martori. Dar poţi spune că trebuie aspru pedepsit cu sufletul deschis cînd ştii că în jurul nostru bunici, părinţi, vreo 80% din ţară îl susţineau? Ăsta e şi motivul pentru care dădeam exemplul Focşaniului, puteam la fel de bine să dau exemple precum Călăraşi sau Vaslui.

Au fost bătuţi şi omorîţi oameni, au fost judecaţi unii vinovaţi şi închişi, nu toţi. Nu au fost identificaţi “autorii morali”, se strigă. Autorii morali erau înnebuniţi de propria popularitate. În timp ce opozanţii lor erau înnebuniţi şi ei de un popor care nu dorea să-i asculte. Sigur, a existat manipulare – TVR, servicii – însă exista şi o frică de ceva ce avea oricum să vină. Poporul prostul de el nu vroia salt periculos nici cu partide interbelice (despre care unii vîrstnici aveau amintiri neplăcute, nici asta n-o prea vorbim), nici unul dezlănţuit pro-piaţă-liberă. A se vedea punctul zece din din Proclamaţia de la Timişoara.

Cazul Agerpres

Bogdan Aurescu s-a făcut de rîs dăruindu-i ministrului german o broşurică cu o hartă a Franţei pictată cu steagul Germaniei (ne-am trimis scuzele Germaniei; cred că trebuia şi Franţei:). Au apărut şi vinovaţii: Agerpres, aşa s-a indicat de la MAE. Unii zic că aici se încheie tot, o gafă cu autor identificat şi gata. Eu aş spune că abia de aici începe problema. Oricît de strategică ar fi o agenţie naţională de presă, nu e normal ca ea să fie folosită la fabricat broşurele pentru întîlniri diplomatice.

Agerpres e încă un exemplu de canal media de stat care ar putea face lucrurile cum trebuie, dar care e batjocorit de conduceri servile şi înţelegeri complet anormale între guvernare şi o companie de producţie editorială. Mai ţine şi de servilismul conducătorilor, mai ţine şi de cum e interpretată legea, tendinţa ar trebui să fie clară: producţie independentă de presă, nene, pentru că în privat e jale, luptă cu manipulări, iar la stat e un veşnic somn oportunist.

P.S. Se mira Alina Mungiu-Pippidi la Realitatea aseară că sînt texte care vorbesc în termeni de elite, de diferenţe de clasă cînd vine vorba de anii 90. Păi să citească nişte Ivan Szeleny ca să înţeleagă la ce mă refeream cînd observam fisuri în frontul antocomunist, o situaţie omniprezentă în spaţiul excomunist, acea alianţă subtilă între tehnocraţi comunişti şi intelectuali mai mult sau mai puţin dizidenţi – da, Piaţa Universităţii a fost parte din negocierea între cele două facţiuni. Aş mai prefera ca AMP să practice dezbaterea onestă – dacă are ceva să spună, s-o spună, nu să practice tehnica aluziei şi a vorbei de culise.

P.P.S. Apropo de dorinţa de adevăr în timpul mineriadelor: ministrul Gabriel Oprea a fost ani de zile badigardul lui Miron Cozma – poate ne ajută cu unele lămuriri suplimentare despre mineriade.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

41 comments
 • 1

  Redeschiderea dosarului mineriadelor nu va aduce niciun rezultat. În schimb scurmatul rahatului istoric va stârni duhoarea cu care generațiile mai tinere nu sunt obișnuite.

  gelu
  2015-03-10 14:21:01 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  @rogo

  Că a fost Iliescu cel care i-a chemat? Păi există vreo îndoială? Au fost milioane de martori. Dar poţi spune că trebuie aspru pedepsit cu sufletul deschis cînd ştii că în jurul nostru bunici, părinţi, vreo 80% din ţară îl susţineau?

  Da, in mod hotarat putem spune, daca Iliescu a incalcat legea, sa fie pedepsit ! Sa nu amestecam legea , cu sufletul, cu bunicii si parintii, rogozane!

  Cat despre acel procent 80% ( care a ramas constant in Focsani/Calarasi/Vaslui ! ) asta este un factor agravant. Reprezinta cantitatea de ta.mpenie pe care FSN-ul acelor vremi a injectat-o in parinti si bunici.
  Iti mai aduci aminte de ziarele Azi, Dimineata , chiar Adevarul lui CTP ? Si de singurul post de televiziune , TVR, care coordona lupta impotriva legionarilor ?

  Sau te jucai de-a hotii si vardistii pe vremea aceea?

  Aramis
  2015-03-10 14:28:11 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  @Aramis: intre populatia Romaniei din 1990, pe de o parte, si occidentali si pro-occidentali pe de cealalta, exista o neincredere reciproca. Departe de a ne considera niste luptatori impotriva comunismului, occidentalii ne considerau in mare parte suspecti de cripto-comunism. La fel, din cauza propagandei, dar si din cauza discursului total diferit, romanii ii considerau suspecti pe occidentali si pe prepusii lor din Romania (Ratiu sau Campeanu asta pareau a fi si asa se si prezentau).
  Pro-occidentalii din Romania de la acea vreme venisera cu o solutie la acea vreme: naratiunea ca poporul roman in ansamblu fusese anti-comunist (in forma cripto) in vremea lui Ceausescu si ca doar un numar restrains erau, de fapt, comunisti sau cripto-comunisti. Asta putea sa convinga atat electoratul de acasa, cat si partenerii occidentali. Doar ca niciunii din cei vizati nu prea erau convinsi de aceasta naratiune. Mai tarziu, lucrurile s-au mai schimbat.
  De unde si ruptura dintre paturile largi (cei 80%) si Opozitie – Piata Universitatii. Pur si simplu discursul lor nu era credibil pentru niciunii (nici macar pentru americani, dupa cum se poate vedea din stenograme).

  Maxa
  2015-03-10 15:11:07 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  Domnule Rogozanu, si germanii au fost numerosi in a imbratisa ideologia lui Hitler. Poate nu chiar 80%, caci ii lipsea zambetul care a cucerit bunicutele. Dar sustinerea populara nu-l face pe Hitler mai putin vinovat de crimele infaptuite.

  La fel si Iliescu trebuie sa plateasca pentru faptele sale, caci nu poporul a infierat cu manie proletara elementele destabilizatoare, nu poporul a indemnat la ura, si nu poporul le-a cerut minerilor sa vina sa faca ordine.

  Raspunderea penala ramane aceeasi, chiar daca castigi alegerile cu 80%, caci intr-o democratie legea nu se aplica prin televoting. Asta e o chestiune care nu a fost inteleasa de popor nici la tentativa de lovitura de stat din 2012, dar de la dumneavoastra ma asteptam la mai mult :)

  treebeard
  2015-03-10 15:27:00 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  marele meci “Rogo”-Alinuta. Il fumeaza aia la ceai.

  manu ciao
  2015-03-10 15:29:06 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 6

  “Dar poţi spune că trebuie aspru pedepsit cu sufletul deschis cînd ştii că în jurul nostru bunici, părinţi, vreo 80% din ţară îl susţineau?”

  Prin Bucuresti nu prea il sustinea multa lume. De altfel, PSD-ul a castigat foarte tarziu Bucurestiul. Sa ne amintim de carismaticul Ilie Nastase vs Ciorbea din 1996 ?
  Bun, sa presupunem ca 80% din populatia Romaniei sustinea decizia lui Iliescu. Asta nu inseamna decat ca oamenii au inghitit ce li s-a servit. Si mai arata cate ceva despre noi, dar nu este cazul sa discutam acum.

  Daca 80% din populatia tarii isi dorea ca Piata Universitatii libera de golani si erau deranjati de gatuirea circulatiei si au girat un conducator sa cheme minerii, avem un precedent periculos. Chiar daca cei 80% erau de acord, fapta a fost savarsita de numitul Iliescu. Mult mai interesant de discutat ar fi de ce a facut asta.
  Deci, cu sufletul deschis spun ca ar trebui ASPRU pedepsit

  SISI
  2015-03-10 15:40:38 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 7

  @SISI: si eu sunt pentru a face o diferenta intre raspunderea penala si aia electorala. Si eu ma sparii la gandul ca daca nu e condamnat, vom avea strazi cu numele de Ion Iliescu.
  Dar una este sa judeci daca Iliescu a luat o decizie gresita (adica eronata) atunci cand a chemat minerii sa faca ordine la Bucuresti in fata atacarii institutiilor statului de catre grupuri violente si uneori inarmate (nu spun ca asa a fost, dar asta a fost discursul official), fapt pentru care s-ar putea cel mult sa riste o neglijenta in serviciu, si alta e sa-l condamni pentru ca a orchestrat ditamai falsa tentativa de lovitura de stat ca sa aiba motiv sa cheme minerii etc.
  Cred ca daca mergem pe prima varianta, nici chiar azi nu am gasi asa de multa lume care sa sustina condamnarea lui, mai ales dupa 25 de ani. Trebuie mers pe varianta 2, insa aia inseamna probe serioase, mai mult decat un apel televizat si o multumire dupa, care sa arate premeditarea. Si pentru asta trebuie deschise niste arhive. Si s-ar putea, asa cum zice Rogozanu, sa descoperim si alti actori pe acolo, nu doar Iliescu.
  Atata tot.

  Maxa
  2015-03-10 17:36:06 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 8

  @Maxa:

  Dar una este sa judeci daca Iliescu a luat o decizie gresita (adica eronata) atunci cand a chemat minerii sa faca ordine la Bucuresti in fata atacarii institutiilor statului de catre grupuri violente si uneori inarmate (nu spun ca asa a fost, dar asta a fost discursul official), fapt pentru care s-ar putea cel mult sa riste o neglijenta in serviciu

  Neglijenta in serviciu??? Cum sa chemi niste civili sa bata alti civili ?? Ai armata, ai politie, avea trupe de securitate etc astea trebuiau chemate sa restabileasca ordinea. Asa, chemi o hoarda de civili fara control sa omoare oameni pe strada dupa cum aveau chef???

  Tu iti dai seama de gravitatea faptei, fie ea comisa in 1990?

  Aramis
  2015-03-10 17:57:11 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 9

  @Maxa

  Trebuia atunci când s-au petrecut mineriadele să te fi gândit că peste ani vei avea nevoie de probe. Acum, cel mult se pot face niște interogatorii, care nu vor duce la vreo condamnare. Dar va fi multă încrâncenare îl loc să se consume energiile pentru ceva mai creativ. Justiția dreaptă nu este la îndemâna oricui. Îți trebuie cheag să te tot ții prin procese, cu avocați și tot tacâmul.

  gelu
  2015-03-10 18:02:40 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 10

  @Aramis

  Minerii nu au fost fără control. Dovada, că nu s-au rătăcit prin capitală și au nimerit sediile partidelor de opozitie. Pentru asta a fost condamnat „luceafărul huilei”. Iliescu nu a făcut decât să le dea importanță minerilor, să-i mai tempereze din năduf. După care le-au dat și ordonanță jmecheră minerilor să nu mai facă urât. Dar tot le-au închis minele.

  gelu
  2015-03-10 18:12:13 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 11

  “Că a fost Iliescu cel care i-a chemat? Păi există vreo îndoială? Au fost milioane de martori. Dar poţi spune că trebuie aspru pedepsit cu sufletul deschis cînd ştii că în jurul nostru bunici, părinţi, vreo 80% din ţară îl susţineau?”

  Logica de “fier” a dlui Rogozanu si culpabilizarea colectiva – nu X si Y este vinovat, cu totii suntem vinovati!? Iar daca nu noi, atunci parintii si bunicii, nu? Hai ca ne-ati rupt o lacrima…ce alte clisee urmeaza, maicuta batrana a dlui Ponta hartanita de lupii de la DNA?:)

  Evident ca trebuie pedepsit daca a fost vinovat asa cum sunt anchetati si acum fosti nazisti de peste 80 de ani fara ca justitia sa considere ca milioane de germani l-au adus pe Hitler la putere si au inchis ochii la grozaviile din jur, poate unii chiar le-au aprobat!

  Mitica
  2015-03-10 18:59:18 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 12

  s-a redeschis un dosar. urmeaza ca justitia sa-si faca datoria.
  intamplator este vorba despre numitul iliescu ion.
  \unde este tragedia? iliescu ion este deasupra legii? nu poate fi anchetat?

  yehudy
  2015-03-10 19:16:33 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 13

  Stii ce spune o vorba romaneasca,”bataia este rupta din rai”
  Asa si cu voi atunci ati primit prima lectie de democratie adica daca nu intelegi SA RESPECTI VOTUL POPULAR ca asta-i chintesenta democratiei primesti ce ati primit.Miticuta tata MAJORTATEA DECIDE.Voi in democratia voastra ce facura-ti? V-ati kk-at pe ea de democratie ca democratie este ce vreti voi nu ce decide majoritatea.Si ca urmare ati primit ce ati meritat.Ce atita discutie.
  Si ca a prins bine ce au facut minerii atunci s-a vazut in anii urmatori.Toata lumea ca le-a placut sau nu au respectat ce a DECIS VOTUL.Nici mie nu mi-a placut cu un chior betiv intelop timp de zece ani la cotroceni dar am inghitit ca MAJORITATEA A DECIS.Asa este in democratie nu ai ce face.
  O singura data nu noi nu poporul licuricii mai mici sau mai mari au decis in locul nostru ce este mai bine adica au aplicat cu mare succes deviza lui stalin “voi votati cu cine vreti voi, ca noi vom tine la cotroceni pe cine vrem noi”.Asta s-a putut intimpla ca intre timp am ajuns colonia altora.Cum dracu poti crede altceva cind dej s-a luptat din 44 pina in 58 sa plece trupele straine din tara si acum dupa 57 ani ne rugam, sintem voiosi cind altii ne ocupa.Crapam de fericire nimic altceva.Organizam chiar si csat-uri speciale.

 • 14

  esti un jeg,nae.

  naejeg
  2015-03-10 19:54:14 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 15

  “Dar poţi spune că trebuie aspru pedepsit cu sufletul deschis cînd ştii că în jurul nostru bunici, părinţi, vreo 80% din ţară îl susţineau?” “Au fost bătuţi şi omorîţi oameni”

  Absolut incredibil ca poti scrie asa ceva. Deci dupa dumneata daca cineva ucide, sa zicem, si e sustinut de 80% din cetateni, e absolvit de vina, sau cel mult primeste o mustrare? Legea se aplica in functie de cat de popular e faptuitorul?

  Pentru cultura ta generala, si Hitler s-a bucurat de o insemnata sustinere populara cand a inceput razboiul si zeci de mii de oameni erau ucisi.

  Andrei
  2015-03-10 20:29:50 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 16

  @Aramis: eu spuneam altceva. Ca teza lui Ion Iliescu este aceea ca a cerut ca populația, mai ales minerii din Valea Noului, sa vină sa ia poziție si sa apere instituțiile statului. Sa le a p e r e, da? Nu sa vina sa bata oameni. După care lucrurile au degenerat, eu n-am știut etc. Asta e neglijenta, scuzabila in condițiile acelea.

  Maxa
  2015-03-10 21:23:17 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 17

  cu tribunalul facem dreptate.
  istoria numai consemneaza faptele.

  deci, justitia trebuie sa-si faca treaba ei.

  yehudy
  2015-03-10 23:06:03 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 18

  @maxa: neglijenta scuzabila? A vrut poporu sa apere institutiile? Fa un efort si spune clar ce vrei sa spui.

  SISI
  2015-03-10 23:18:49 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 19

  @SISI:nu eu spun ca e neglijenta scuzabila, ci ca așa și-ar putea justifica Iliescu poziția de atunci. Sau daca nu el, unii care il cred.

  Maxa
  2015-03-10 23:28:29 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 20

  @nae: democrație e aia in care fiecare are din start șanse cat de cat egale in campania electorala, nu una in care un grup se instalează la putere spunând ca e acolo doar ca sa asigure tranziția pana la alegeri fara sa participe la ele, după care trezindu-se cu pâinea si cuțitul in mana hotărăște ca s-a răzgândit si participa si la alegeri. Si ca oricine contesta asta e dusman al poporului.

  Maxa
  2015-03-10 23:35:25 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 21

  Dincolo de discuțiile de aici despre ce a fost sau n-a fost, cred ca mai util ar fi sa tragem niste învățăminte pentru azi si pentru viitor. Sint câteva lucruri clare in cele întâmplate. Anume ca cea mai mare vina o poarta Iliescu si cei din jurul lui pentru ca au învrăjbit cu buna știință populația si ca din cauza asta au avut loc violentele de atunci. Chiar daca nu s-ar putea dovedi vreo manipulare prin înregistrări si stenograme. Exista ziarele de atunci, discursuri înregistrate, liste negre publicate etc. Chiar de nu ar fi fost planificat totul, a fost provocat. Cu siguranță au fost mai multe scenarii pe hârtie si ceea ce s-a petrecut a fost doar materializarea unora.
  Nu e foarte clar însă ce rol a avut faptul ca si de cealaltă parte a baricadei oamenii au picat in capcana si au jucat jocul lui Iliescu. Dincolo de manifestarile gen Cenaclu lu Flacără si de glumele simpatice, a existat o mare doza de ura si de dispreț din partea pietarilor si a susținătorilor lor la adresa celor care li se opuneau. Si când faci asta fata de 85% din populație se cheamă ca e cam nasol. Lăsând la o parte 13-15 iunie cu toată violenta aceea cu totul nedreapta. Te poți aștepta sa nu câștigi simpatie, pur si simplu (eufemistic vorbind).
  De ce s-a hotărât conducerea FSN sa facă demonstrația de forță din iunie 90, când PU se terminase practic, când Marian Munteanu ii trimisese pe oameni acasa? Asta rămâne o mare enigma si răspunsuri posibile sunt mai multe. Dar fara probe vorbim cam degeaba.

  Maxa
  2015-03-10 23:57:23 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 22

  Nae ce alegi,bata sau furtunul hidraulic.cred ca tu ai fost gps in90 pentru mineri in bucuresti.iliescu poate nu mai apuca ,dar tu trbuie sa faci parnae.zang zang

  cormoran
  2015-03-11 07:47:35 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 23

  @Maxa: Teza cu dispretul unora fata de altii nu sta in picioare. Si tu si Rogo incercati sa disipati vina, dar puneti problema gresit. Stiau minerii ce solicitia cei din PU (pietarii cum le zici tu)? Era rau pentru mineri ce solicitau cei din PU ? Minerii traiau prost in Valea Jiului din cauza celor din PU ?
  Abia ce au redeschis dosarul si au inceput bombele cu aburi. Sa fim seriosi ! Este o problema simpla : niste oameni protestau (sa zicem la Pungesti) si presedintele a chemat alti oameni (desi are la dispozitie instrumente gen politie, jandarmi, armata) sa-i capaceasca pe protestatari. Ce spuneti voi este un fel de : legal Iliescu a gresit, dar si aia o meritau. Serios? Trebuie sa intelegem problema intr-o nota americano-filosofico-sociala? Mai bine sa analizam educatia de rusnac primita de Iliescu si sa comparam cu putinismul…

  SISI
  2015-03-11 09:45:15 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 24

  Multa lume crede ca Iliescu a fost ales “pe cinstite ” cu 80% din voturi. Dar nimeni nu stie ce magarii a facut FSN-ul atunci n campania electorala. Bataile pe care le-au incasat electoratul lui Rtiu si al lui Campeanu pr la Piata Romana,si pe la Gradinita sau Universitate nu au fost vazute in tara pentru ca RTV-ul prezenta numai ce voia fsn-ulde fapt pcr-ul. cat despre implicarea lui Iliescu in mineriade orice om de buna credinta ,daca urmareste discursurile lui Iliescu aude clar.In data de 13 iunie Iliescu spunea “veniti sa aparati guvernul!”Apoi multumirile calde ,tovarasesti adresate dupa lantarea panselutelor(sic..)la Universitate.Camioanele de pe bulevard au fost incendiate de securistii lui Iliescu care erau specialisti in diversiuni.Nu-l acuzati pe Rogozanu pentru ca e unul din putinii jurnalisti care mai spun adevarul si chiar corect.

 • 25

  Raspunsul la intrebarea dumneavoastra? Da, Iliescu sa plateasca. Mi se pare irelevant ca avea sustinere masiva in Romania in perioada aia…. cat de bine informata era lumea? Si acum daca s-ar vota in Transnistria independenta sau unirea cu Rusia, peste 95% ar fi de acord, desi o treime din populatie e romana si inca o treime ucraineana. Stiu, exemplul este deplasat, insa asta e si ideea, nu putem lua deciziile pe impresii subiective. A incalcat Iliescu legea? au murit oameni? sa plateasca…. doar legea conteaza.

  vlad
  2015-03-11 10:22:03 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 26

  Multa lume crede ca Iliescu a fost ales “pe cinstite ” cu 80% din voturi. Dar nimeni nu stie ce magarii a facut FSN-ul atunci in campania electorala. Bataile pe care le-au incasat electoratul lui Ratiu si al lui Campeanu pe la Piata Romana,si pe la Gradinita sau Universitate nu au fost vazute in tara pentru ca RTV-ul prezenta numai ce voia fsn-ul de fapt pcr-ul. Cat despre implicarea lui Iliescu in mineriade orice om de buna credinta ,daca urmareste discursurile lui Iliescu aude clar.In data de 13 iunie Iliescu spunea “veniti sa aparati guvernul!”Apoi multumirile calde ,tovarasesti adresate dupa plantarea panselutelor(sic..)la Universitate.Camioanele de pe bulevard au fost incendiate de securistii lui Iliescu care erau specialisti in diversiuni.Nu-l acuzati pe Rogozanu pentru ca e unul din putinii jurnalisti care mai spun adevarul si chiar corect.

 • 27

  @SISI: nu stiu ce spune Rogozanu, dar eu cu siguranta nu spun ca cei din PU isi meritau soarta. Spun doar ca si-au creat (cu “ajutor” neprecupetit de la FSN) un val de antipatie. Pe care il vedeau crescand si cu toate astea au ales sa-l ignore. Si aici nu ma refer la “antipatia” minerilor din Valea Jiului, ci la populatia Bucurestiului care ii aplauda pe mineri cand au venit sa “faca ordine”. Daca populatia Bucurestiului era cu ei, altfel ar fi stat lucrurile. Ce sa te astepti atunci de la mineri care, asa cum spui tu, nu stiau mare lucru?!
  A fost ceva de genul: “suntem doar 15%? Nu-I nimic, suntem cei mai valorosi 15% din Romania, restu-s niste prosti”.
  Iliescu a folosit o tehnica veche, utilizata inca din anii 1920 in Germania, atunci cand presedintele Germaniei, un socialist, in fata tentativei de lovitura de stat a comunistilor, a facut apel la sindicate sa boicoteze infrastructura si sa vina in apararea institutiilor. Doar ca acolo era un pericol real de lovitura de stat. La noi, Iliescu a avut nevoie de a inventa una ca sa-i aduca pe mineri. Dar apelul a fost acelasi: la constiinta de clasa a muncitorilor. Asta era fantasma lui Iliescu, insa e adevarat si ca minerii care au venit la Bucuresti, dincolo de a fi doar niste brute manipulate, aveau o ura fata de un grup social care desi nu lucra (sau nu lucra ca ei) si aveau timp sa petreaca zeci de zile pe strada, blocau totusi activitatea din centrul capitalei. Adica ii vedeau ca pe niste rasfatati.
  Crezi ca daca la nivelul capitalei ar fi avut o larga sustinere s-ar fi aventurat Iliescu sa-i cheme pe mineri? Evident ca nu. Si aici se rupe si paralela ta ingenioasa cu Pungesti: acolo, majoritatea populatiei din comuna era in strada, exista o coeziune la nivel de comunitate.

  Maxa
  2015-03-11 11:12:20 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 28

  @Maxa:

  a existat o mare doza de ura si de dispreț din partea pietarilor si a susținătorilor lor la adresa celor care li se opuneau. Si când faci asta fata de 85% din populație se cheamă ca e cam nasol.

  Cum poti vorbi asa ceva?! Il depasesti chiar si pe rogozan.

  Cei din piata aveau treaba cu fortele trecutului. Cu securistii si cu activistii de partid.Cei care voiau un drum …neintinat catre socialism/comunism. Acestora li se cerea sa stea deoparte, sa nu deturneze mersul firesc catre democratie.
  Nu avea treaba nimeni cu 85% din populatie.

  Aramis
  2015-03-11 11:14:07 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 29

  Tu stii bine sau ar trebui sa stii cat de scindata era societatea la acel moment. Iar cei mai radicali se aflau in PU. Totul era vazut in termeni de dusmani si prieteni. Cand pe pagina 1 din Romania Libera din 20 mai 1990 apare un articol mare intitulat “Duminica orbului”, cam cum vezi tu ca erau priviti cei care votau cu FSN si cu Iliescu?
  Era un dispret al celor luminati, care cunosteau adevarul, fata de restul populatiei care se lasase manipulata de o mana de nomenclaturisti. In cel mai bun caz, era vorba de o condescendenta. In Dreptatea apareau articole cu titlul (citez din memorie): “Parinti, ne-ati vandut comunistilor”, adica o anatema aruncata asupra unei intregi generatii, unui intreg corp social. Despre ce vorbim?
  Lui Iliescu I-a fost usor sa manipuleze astfel de porniri.

  Maxa
  2015-03-11 11:23:30 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 30

  @Maxa: “Daca populatia Bucurestiului era cu ei, altfel ar fi stat lucrurile”

  Vezi ca in continuare nu faci altceva decat sa gasesti scuze :)

  Probabil si aia de au atacat Charlie Hebdo trebuie intelesi la fel. Acolo cazul este mai clar, nu mai este doar parerea ta ca CH a jignit o religie.

  Spui ca trebuie sa invatam ceva. Pai sa invatam, nu sa gasim scuze.
  Oricum, cel mai amuzant este ca pana acum, un singur om a urlat si a batut cu pumnul in masa, restul stam si filosofam mioritic, cautam scuze, etc. In felul asta vom obtine exact ce se obtine de pe urma labarelii (ma scuzati)

  SISI
  2015-03-11 13:44:36 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 31

  @SISI: te inseli putin, eu nu caut scuze, spun doar cum mi se pare ca statea situatia. Am revazut aseara filmul lui Stere Gulea despre PU din 1990. Si in el, Dinescu spune un lucru de bun simt: in 1990, Piata Universitatii a ratat ocazia de a face legatura dintre clasa muncitoare si elita intelectuala.
  Eu nu-I invinovatesc doar pentru intelectuali pentru asta si nici nu le caut scuze minerilor sau lui Iliescu. Dimpotriva, cred ca Iliescu si FSN au facut tot ce le-a stat impotriva pentru ca o asemenea legatura sa nu se faca. Dar au avut o treaba destul de usoara, pentru ca au lucrat cu materialul clientului (adica al opozitiei). Asta e si asta e ceea ce ar trebui sa invatam azi, sa nu mai cadem in tentatia de a adanci faliile dintre “elite” si “prostime”. Si sunt multi intelectuali, din pacate, care lucreaza cu drag si spor la asta in continuare.

  Maxa
  2015-03-11 14:03:29 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 32

  *le-a stat in putinta

  Maxa
  2015-03-11 14:04:15 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 33

  @gelu: Probabil faci parte din generatia tanara ,,intoxicata,, de parerile Cartianu- Pipidi &comp. Habar n-ai de amintirile celor care au trecut ,maturi, perioada anilor *80.Scria cineva de emisiunile de la radio (DW,EUROPA LIBERA, si VOCEA AMERICII) care-l dau ca succesor al lui Ceasescu pe Ion Iliescu. Urmarea , 80% din populatie l-au votat.Iti spune asta ceva ? Cineva, ieri, scria ca la o discutie in Ambasada americana o amercanca i-ar fi spus ca drumul Romaniei nu va fi catre America, Securitatea(?) alegand o alta directie…Nici Ratiu si nici Campeanu nu au putut dirija,atunci, calea spre Europa ci Iliescu.Vor mai apare documente incet, incet care sa lamureasca de ce in ianuarie 1990 un intelectual cerea moartea lui Iliescu, calare pe un tun.E cazul sa citesti mai multe pareri inainte de a arunca piatra… A vorbi de ,,maicuta batrana a lui Ponta,, sau de Hitler ,aici,dovedeste ca ai mintea ,,imbarligata,, si crezi ca sula(cizmarului) are legatura cu prefectura.Probabil emisiunile B1 isi fac efectul…

  Fanica
  2015-03-11 15:07:26 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 34

  Maxa: “Oricâte lucruri urâte se vor spune – şi se vor spune – despre aceşti oameni, despre muncitorii din Bucureşti şi din împrejurimi şi despre minerii noştri, prezenţa lor era absolut necesară pentru a anihila violenţa forţelor extremiste, în mijlocul cărora mulţi intelectuali şi foarte mulţi ziarişti s-au simţit şi par să se simtă în continuare foarte bine” (Darie Novaceanu, iunie 1990) Ce pot spune, e dragut ca esti de parere ca intelectualii aveau o atitudine de superioritate nejustificata in conditiile in care presa fesenista ii balacarea pe unde apuca. Probabil ai fi avut pretentia sa intoarca si obrazul celalalt.

  Leilana
  2015-03-11 15:25:10 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 35

  @leilana: as fi avut doar pretenția sa fie ceva mai cu picioarele pe pamant.

  Maxa
  2015-03-11 16:28:48 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 36

  @Maxa: Ok, deci cei 85% FSNisti se chinuiau sa afle din surse alternative cat de dispretuiti erau :) Sorry, dar nu are nicio treaba cu realitatea, tu povestesti ce-ti inchipui tu ca s-a intamplat.
  In afara Bucurestiului exista o singura sursa de informare: TVR. Ziare, platforme, etc, erau un vis. Pe atunci se folosea MIRC-ul. Cred ca 85% dintre utilizatori erau securisti :)
  In plus, trebuie sa invatam ca atunci cand un om este un porc, sa-i spunem in fata ca este un porc, nu trebuie s-o mai tot dam cotita cu corectitudinea politica.

  SISI
  2015-03-11 18:03:50 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 37

  @SISI: observ ca tot construiesti un om de paie cand imi raspunzi. Eu spuneam clar si raspicat ca Iliescu si FSN sunt principalii responsabili si manipulatori. Insa au avut si material de lucru. Si chiar daca nu citeau frecvent Dreptatea sau Romania Libera, totusi citeau si cei 85% asa ceva, macar din cand in cand. Si citeau ceea ce le spunea Dimineata sau Azi ca scrie in RL sau Dreptatea.

  Iliescu si FSN au fost subestimati de catre Opozitie si s-a crezut realmente ca puteau fi dati jos cu ajutorul strazii. Asta nu are nicio treaba cu realitatea, intr-adevar.

  Maxa
  2015-03-13 10:11:26 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 38

  @nae
  :) ), îmi place de tine, ești om deștept, nu ca boii ce scriu pe aici. Așa e, trebuie să respectăm votul, trebuie respectat Iliescu, trebuie respectat Constantinescu și trebuie respectat și Băsescu împreună cu Boc and co., și în special trebuie respectați toți cei care au fost votați de popor și s-au apucat de furat (nu contează ce culare au, să nu facem discriminare)

  nae, ești deștept, ești om deștept, nu ca boii ce scriu pe aici

 • 39

  Lucrul Dracului,lupta împotriva comunismului va și ne-a adus sclavagismul capitalismului: munca la și pentru stăpîn (parton), sclavie se cheamă.

  Nelu
  2015-03-14 00:50:02 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 40

  “În timp ce opozanţii lor erau înnebuniţi şi ei de un popor care nu dorea să-i asculte.” am ras cand am citit randul asta.

  exilat
  2015-03-22 01:39:36 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 41

  oh~oh 为了骨头,好运城娱乐官网 PT漫威神奇四侠

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!