RSS Feed

Îmbenzinarea tip Cotroceni

vezi toate articolele de
11 Mar 2012 la 18:53 58 comentarii 997 vizualizari.

Modelul micii supărări a preşedintelui pe Petrom este “ţineţi-mă că-i sparg”. În doar un schimb de replici se vede o politică duplicitară totală. Pe de o parte neputinţa de coloratură morală. Vrem megabusinessuri, vrem statul român asociat bleg şi-sau interesat clientelar, dar în ani electorali ne amintim puţin de cetăţeni. Şi atunci ajungem în zona etică: ok, băieţi, vrem cu toată inima business sălbatic, dar fiţi şi voi ceva mai etici. Aceasta e adevărata poziţie a puterii – luaţi-le voi banii că sînteţi privaţi vestici respectabili şi noi ne oprim un procent.

De cealaltă parte, e umflarea în pene. Eu îi sabotez, domnule, nu mai vorbesc cu ei. Cînd îi zic reporterii că tocmai ce-a fost în excursie cu Exxon, spune că doar a vrut să vadă nava. Adaug şi eu o fotografie cu Mariana Gheorghe, şefa Petrom, din 2 februarie 2012 (!), pe lîngă cele cu şeful cel mare puse de Dan Duca. Fotografie accesabilă pe siteul oficial al preşedinţiei.

Vă mai deranjez doar cu nişte consideraţii de acum cîteva luni despre Petrom, dacă tot e un subiect la modă:

În mod firesc, ar fi trebuit să ne răfuim cu reprezentanții statului, cu Guvernul, pentru că ne toacă banii umflînd prețul benzinei. Dar plătim taxe în limite normale, mai mici decît media UE. Problema e la partea privată şi la o politică nesimţită de manipulare a preţului. Cum ataci o corporație de aceste dimensiuni? Primul pas ar fi prin intermediul Guvernului, numai că acesta este dublu-neputincios. Odată prin celebrul contract de privatizare (încă secretizat) din care am aflat totuși unele clauze incredibile spuse de oameni care au avut acces: un fost președinte AVAS a declarat că există acolo o clauză care împiedică zece ani modificarea taxelor.

O a doua neputință stă în faptul că avem totuși reprezentanți în Consiliul de Administrație al Petrom, reprezentanți care nu fac nimic: au dreptul să se opună unor măsuri luate acolo (actiunea de aur). Numirile Guvernului nu sînt doar clientelare, ci și „de business” – sînt acolo trimişi care sînt mult mai dedicaţi OMV-ului decît rolului de cenzor pentru binele consumatorului de rînd. Un exemplu ar fi misteriosul Gheorghe Ionescu, cunoscut ca „Bebe”, numit în CA de Videanu, din partea Ministerului Economiei (deţinătorul a 20% din acţiuni). Soţia lui Bebe Ionescu este parteneră de afaceri cu fostul ministru. Reţeaua clientelară e imensă, „Bebe” fiind de-a lungul timpului omul-cheie în tot soiul de comisii şi comitete strategice din zona privat-stat. Este şi tatăl celebrului iubit al şi mai celebre fiice EBA. Oamenii ăştia nu gîndesc decît în termeni de rentabilitate, scutiri, privilegii. Ce poziţie pro-consumator să aibă vreodată Bebe?

(…)

În acelaşi 2011 cînd este anunţată această reuşită stupefiantă pentru un an de criză, şefa OMV Petrom, Mariana Gheorghe anunţă că se continuă programul de disponibilizări – numai anul trecut au fost disponibilizaţi peste 15% din angajaţi (peste 4000). În contractul de privatizare e trecut şi programul de restructurare. Mariana Gheorghe declară însă: „asta nu înseamnă că în anii următori nu vor mai exista disponibilizări”. Aceeaşi Mariana Gheorghe e membră în boardul Consiliului Investitorilor Străini (CIS), asociaţia care a propus guvernului modificarea codului muncii. După cum ştiţi, modificările s-au făcut în mare viteză şi aproape exact după dorinţa exprimată de CIS.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!