RSS Feed

Îmi cer scuze. Am greșit

vezi toate articolele de
26 Mar 2015 la 16:05 52 comentarii 6200 vizualizari.

Îmi cer scuze pentru că am susținut în spațiul public ideea conform căreia ofensiva DNA duce și la o reformare a economiei românești. Am spus că prin efortul de eliminare a corupției și a clientelismului politic economia va avea șansa să finalizeze reformele începute după 1990 prin care s-ar fi putut crea o reală și funcțională economie de piață în care cultura contractuală ar fi eliminat cultura clientelară. Am afirmat că este bun și de admirat efortul DNA deși m-am arătat îngrijorat de faptul că rolul de reformator revine procuraturii și nu clasei politice, sugerând necesitatrea urgentă ca aceasta din urmă să consolideze, măcar în ceasul al doisprezecelea, curățirea mediului economic cu o legislație aptă de a elimina definitiv posibilitatea de regenerare a factorilor perturbatori corupționali.

Am avut o abordare incorectă și o analiză greșită.

Nu mai pot susține ideea reformării economiei prin DNA.

Iată de ce spun că am greșit și nu mai pot susține această idee:

  1. Scoaterea de sub urmărire penală a domnilor Claudiu Florică și Dinu Pescariu mă determină să cred că scopul DNA nu este curățirea mediului economic ci doar ” reușita” unor anchete menite să dea aureolă justiciară unor rapoarte de activitate. ” Curățirea” celor doi doar cu prețul ” primului denunț” și relansarea lor dotați cu averile lor neconfiscate în mediul economic arată cu claritate că DNA nu este interesată de asanarea economiei . Reintroducerea virusului în organismul economic pare a nu interesa atâta timp cât , din punctul de vedre al DNA, păcatul recunoscut este iertat. Numai că păcatul domnilor mai sus citați nu este unul oarecare, ci subminarea economiei prin fraudarea conștientă a bugetului național și a priorităților naționale investiționale. Atentatul la banul și interesul public al românilor nu poate fi iertat de nimeni, nici chiar de justițiarul DNA . Denunțul nu ne ține de foame nouă, celor care am fost furați.
  2. Dacă acțiunile DNA ar fi dus într-adevăr la asanarea și reformarea economiei atunci ar fi trebuit îmbinat entuziasmul justițiar cu un minim calcul economic în sensul evaluării pierderilor economice pe care le implică măsurile luate. DNA se pare că nu vede că în spatele unui proprietar sau administrator corupt de firme se află mii sau sute de mii de locuri de muncă. Ce vină au salariații dacă boss-ul este corupt ? Este justificată pierderea locurilor de muncă pentrucă respectivul inculpat este evazionist sau practică instrumentul comisionului pentru obținerea contractelor ? Suspendarea licenței Regiotrans este un exemplu concludent. Dacă am prelua comparația DNA cu Vlad Țepeș atunci ar trebui să atragem atenția că Domnitorul a folosit arbori pentru țepe dar a avut grije să nu-și despădurească țara . Fără falsă modestie trebuie să amintesc că sunt primul care am cerut DNA-ului să aibă în vedere efectele perverse în plan economic al anchetelor sale, propunând inființarea unei autorități sub control parlamentar care să asigure monitorizarea funcționării firmelor în cauză cu scopul protejării locurilor de muncă și recuperării sumelor datorate bugetului. Am lansat oferta publică tuturor parlamentarilor de a mă sprijini pentru lansarea unui proiect de lege în acest scop. Nu mi-a răspuns nimeni.
  3. Dacă asanarea economiei ar fi fost scop central, atunci DNA s-ar fi preocupat de asigurarea cadrului legal și instituțional de recuperare a prejudiciilor. Cu foarte mici excepții ( discutabile din punct de vedere metodologic) recuperările au fost doar virtuale. Colaborarea cu Ministerul Finanțelor în înființarea unei entități instituționale de recuperare nu este vizibilă deși ni se povesteste despre o preconizată colaborare cu instituțiile similare franceze.

Am greșit în analiză dar sper ca viitorul să mă disculpe de această greșeală prin modul cum va acționa de acum înainte DNA , dar nu numai ea. Multe din corecțiile în plan  economic a acestei necesare și binevenite ” curățenii” pe care o face DNA trebuie să vină din partea parlamentului ca și a guvernării.

25/martie/2015

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!