RSS Feed

Îmi explică cineva cum o companie falimentară (să zicem Lukoil) are bani pentru sponsorizari? Poate Băsescu?

vezi toate articolele de
09 Oct 2014 la 12:04 35 comentarii 1572 vizualizari.

Poate mă dumirește cineva cum stă treaba cu dreapta (o anumită parte care se autointitulează ca fiind dreapta) în România. Teoretic, avem de aproape 10 ani un președinte de dreapta. Asta o spune chiar Traian Băsescu, dar și cei mai mulți dintre susținătorii lui. Bun.

Acum să luăm un studiu de caz. Lukoil. Ruși, ne-ruși, suntem într-o economie de piață. Citesc în zilele astea despre marea evaziune fiscală de la Lukoil. Și, cu ocazia asta, mai aflu, că de ceva ani buni, compania e tot pe pierdere de milioane de euro. Dar, în același timp, îmi amintesc că prin 2010, când s-au publicat datele în Monitorul Oficial, s-a aflat că Lukoil sponsorizase PDL cu aproximativ 100.000 de euro în timpul campaniei lui Traian Băsescu din 2009. Atenție, nu vorbim de publicitatea și sponsorizările care te ajută să-ți vinzi benzina și motorina de la pompă. Am mari dubii că românii au dat năvală la benzinăriile Lukoil după ce au citit în Monitorul Oficial că au susținut efortul de partid pentru Traian Băsescu. Păi, întreb atunci, în temeiul cărei reguli economice o firmă pe pierdere aruncă 100.000 de euro pe geam pentru a sponsoriza un eveniment (campania electorală), despre care știe din start că nu-I va aduce niciun cent înapoi. Mă rog, nu pe căi legale.

Și mai întreb și eu, ce-au făcut stimatele noastre servicii secrete, cu mii de angajați pe kilometru pătrat, în toată perioada în care Lukoil devaliza bugetul de stat de zeci și sute de milioane de euro. Ascultau ce discută studenții prin birturile din Cluj?

Nu-l exonerează cu nimic pe Victor Ponta, faptul că după ce a izbucnit scandalul public, s-a băgat cum nu se face peste procurorii care anchetează cazul. Și de tâmpenia asta cu marii hoți pe care trebuie să-i acceptăm pentru că ei crează locuri de muncă m-am săturat. Pentru că la fiecare loc de muncă creat prin hoție, cel puțin alte două-trei dispar în educație, sănătate, investiții publice în infrastructură, cercetare etc.

Să privim însă problema în ansamblu. Că nu e vorba nici măcar de Traian Băsescu. Că nu e Lukoil prima firmă falimentară care are bani pentru sponsorizat campanii electorale. Îi aștept pe adepții teoriilor dereglementărilor totale să-mi explice logica economică a unei asemenea sponsorizări. Și cum se poate rezolva problema asta fără o reglementară strictă.

***

P.S.: Colegul Lucian Davidescu își amintea cum Lukoil s-a lansat în România aducându-l aici și folosindu-I imaginea lui J.R. Ewing. În cazul ăsta, cei de la Lukoil au fost cât se poate de onești. Fanii serialului Dallas își amintesc cu siguranță care erau metodele de succes ale afaceristului texan din film. Cei de la Lukoil ne-au spus pe față ce vor să facă. Noi ne-am prins mai greu.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

35 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!