RSS Feed

Imunoglobulina, bani, paradisuri fiscale. Vai, Colegiul Național de Informații?

vezi toate articolele de
07 Mar la 15:35 31 comentarii 2 vizualizari.

Imunoglobulina. O criză care abia a fost recunoscută de oficialități, după un an de lipsuri și de oameni în pragul morții – sunt în jur de 500 de pacienţi în această situaţie. Noul ministru al sănătaţii a făcut un pas uriaş recunoscând măcar că e o problemă.

Interesant e cum se despart apele politic şi de această dată. Cei anti-PSD vor explica vina guvernării, o vină unică și politică. Foşti şi actuali demnitari PSD dau vina pe companii private, de ca şi cum n-ar fi auzit în viaţa lor de legături dintre partid şi companii de export paralel. Adevărul nu e la mijloc, adevărul e că vina stă la ambele capete, cu accente diferite de ce auziți în presa mainstream. Este un şantaj de piaţă fără milă, parte dintr-un mai mare ansamblu în care o serie de companii extrem de puternice, interne sau multinaţionale, au pus presiune până la distrugerea pacienţilor pentru obţinerea unor reduceri sau eliminări de taxe şi mărirea preţurilor. Nu vă închipuiți o întâlnire de illuminati: presiunea se face sec și fără planificare, e ”naturală”, e strategia firească ”nu dai banul? mori!”.

Producătorii mari or fi cinici, dar nu trebuie uitaţi diverși afaceriști patrioți interni care fac export paralel de sparg. Nu poţi să le pretinzi să nu facă profit, dar putem să spunem că aceste crize sunt provocate de căruţe de bani turnate pe gâtul moraliştilor pieţei (cei care îţi explică unicul filon al crizei: sunt preţurile prea mici).

Scârbos rămâne în spaţiul public un fenomen sufocant de dublă măsură. În timp ce ne dăm de ceasul morții că politicienii nu fac nimic, acceptăm drept ceva extrem de firesc ca o piaţă a unor produse vitale să producă victime sub ochii noştri. Or tocmai asta fac și politicienii: ridică din umeri în fața mecanismului sfânt al pieței, ba chiar mai și profită de el prin prietenii lor distribuitori.

(Cam aşa se întâmpla şi cu vaccinurile şi pe vremuri tehnocrate când în loc să acceptăm că statul pur şi simplu şi-a părăsit bună parte de cetăţeni care nu mai au acces la sănătate de bază, se făceau rapoarte cu rolul Oliviei Steer în convingerea oamenilor că nu e bun vaccinul – aceste curente au mult mai mic impact decât lipsa de acces, dar vor avea un impact pentru simplul fapt că singurul strigăt împotrivă a rămas teoria conspiraţiei).

Producătorii de imunoglobulină au fost deja scutiţi de clawback, a anunţat ministra sănătăţii, dar produsul nu s-a grăbit să reapară pe piaţă. Cu fiecare criză ni s-a mai predat o lecţie: “vedeţi dacă aţi vrut preţuri mici”?

Noua ministră a solicitat ajutor la NATO, Bruxelles. Foarte frumos. Însă încă o dată România evită să atace direct o problemă a pieţei unice UE care îi ridică mari probleme. Astfel de chestiuni trebuie trântite cu tupeu de la cel mai înalt nivel pe masa europeană de discuţii. Oricât ar vrea birocraţii să evite astfel de confruntări directe, suntem un caz tipic de “tigru economic” cu cetăţeni care nu au destui bani ca să ţină pasul cu supravieţuirea în UE. Nu ne permitem nici să fim clienţi în zona de piaţă de medicamente. Iar sărăcia provoacă anomalii: îți iese ministrul sănătății, de exemplu, și spune că plătește acum oricât pe acele medicamente.

Dar România rămâne cea mai fără voce europeană țară din blocul estic.

Moraliștii

Un material de acum o lună semnala deja că se adânceşte criza, dar mi-a mai atras atenţia cu altceva, un nume propriu nu tocmai comun: Florin Hozoc, directorul firmei Besmax Pharma Distribution, unicul importator in Romania al Intratect, medicament produs de Biotest. Hozoc s-a pronunțat arogant și în mijlocul acestei crize, e CEO doar. Probabil are dreptate că am putea să colectăm și să asigurăm producție din resurse locale:

El a mai spus ca, “daca ar exista minte la Ministerul Sanatatii, produsele derivate din plasma romaneasca ar ajunge la un pret mai mic decat cel oferit azi de alte state”, acuzand “functionarii si politicienii, care nu vor sa isi asume un proiect pe termen mediu pentru ca nu stau mult in functii si deci rezolva doar crize”. (sursa)

Dar de unde știam numele ăsta, Hozoc? Îl mai văzusem într-o știre.  E de acum 7 ani. Noroc cu motoarele de căutare. Se investiga un consultant care asigura export de bani în Off shore-uri

Consultantul offshore Kiss Laszlo Gyorgy este acuzat de spalare de bani si complicitate la delapidare, intr-un dosar penal in care au mai fost arestati sase dintre managerii Petrom Service SA. Reporterii ReportingProject.net au identificat si intervievat o seama de personaje, politicieni si afaceristi controversati, care au apelat la serviciile offshore ale lui Kiss Laszlo Gyorgy pentru a evita plata unor taxe sau pentru a ascunde faptul ca detin astfel de entitati comerciale . Jurisdicțiile offshore servesc deseori drept paravane pentru crima organizată, asigurând secretul operatiunilor financiare prin rețele de companii care ascund averi, identități și tranzacții.
Dintre suspecți

Florin Hozoc. Distributie. Distributie de medicamente prin HK&ZY Best Pharma Distribution SRL, controlata de offshore-ul MNGV Investment Limited din insulele Seychelles – marca Kiss Laszlo Gyorgy. Hozoc a devenit cunoscut in campania electorala din 2005, fiind implicat in scandalul “Stenogramele PSD”. Afaceristul a fost audiat de procurori, alaturi de deputatul PDL Cristian Boureanu – asociatul sau din agentia Romnet. Hozoc a fost membru PNL, trecand ulterior in barca partidului de guvernamant, PDL.

Hozoc a dat și o declarație pe atunci, cum că e normal, legal, să nu plătești taxe pe câștiguri.

Nici nu mă gândeam la altceva, morala s-a născut la Seychelles. Are și un site în care și-a explicat filozofia, pe scurt ”tara mea este aceea care imi cere cel mai putin”:

7 motive care demonstreaza ca imi platesc degeaba taxele

1. Din taxele mele se dau ajutoare de somaj. Nu am fost somer nici macar o zi si nici nu cred ca voi fi. Deci nu voi primi aceste servicii vreodata.

2. Din taxele mele se platesc ajutoare sociale si venitul minim garantat pentru lenesi. Nu am fost lenes niciodata. Nu voi primi aceste servicii vreodata.

3. Din taxele mele se platesc scolile de stat. Copiii mei nu au mers o zi la gradinita sau scoala de stat. Sunt hotarat sa-i sustin financiar sa-si termine studiile in scoli private. Practic copiii mei nu vor beneficia de serviciile publice de educatie. Educatia mea a fost platita din taxele luate de la parintii mei.

4. Din taxele mele se platesc subventiile la caldura pentru cei care locuiesc in blocurile incalzite de CET-urile comuniste. Nu beneficiez de aceste servicii.

5. Din contributiile mele sociale se platesc pensiile. Eu sunt asigurat la o companie privata si voi primi pensie privata. (sursa)

Că tot o auzeam pe Kovesi că încălzește politicianist problema recuperării averilor de la condamnați. Păi să încălzim problema de tot și să constatăm că din România au tot zburat averi, că au fost deja câteva investigații globale cu paradisuri fiscale, că România, prin luptătorii ei anticorupție și prin ANAF, nu a ridicat un deșt să înceapă recuperarea unor averi. Mai mult, asta ar fi o miză politică, scoaterea la vedere a averilor. Tocmai ca să nu ne mai frece la cap cu morala băieți atât de autosuficienți ca Hozoc.

Veșnica poezie e cu ”e legal”. Da, e legal. Și tot legal e a eu să spun că piața medicamentelor și țara asta cu bolnavii ei cu tot sunt făcute praf de indivizi asemănători, cu morala în România și cu banii în Seychelles.

Vai, Colegiul Național de Informații?

“Menţionăm că persoanele responsabile de încălcarea procedurilor de evaluare şi acordare a certificatelor de studii din cadrul ANIMV nu mai au niciun fel de relaţie contractuală cu Academia Naţională de Informaţii «Mihai Viteazul» sau cu Serviciul Român de Informaţii”, se arată în răspunsul Biroului de Presă al Academiei SRI. Aceeaşi comisie derulează un proces prin care verifică procedurile de obţinere a diplomelor de către toţi absolvenţii Colegiului, de la înfiinţare până în prezent. “Menţionăm că, pe parcursul verificărilor, activitatea Colegiului Naţional de Informaţii este suspendată”, mai precizează Biroul de Presă al Academiei SRI. (sursa)

S-a luat o decizie în urma știrii incredibile date de Orlando Teodorovici despre sine, cum că s-a trezit cu un master la acest colegiu SRI fără să-l fi cerut, s-a închis colegiul. Foarte frumos. Deci SRI are tendințe de autoreformare. Numai că sunt două puncte de subliniat:

  • principalele probleme cu plagiate sfidătoare au fost la Academia Mihai Viteazu, Colegiul era o glumă proastă pe lângă ANIMV
  • o și mai mare problemă sesizată de mulți universitari este ambiția unui personal conex SRI de a lipi diverse catedre, departamente academice din învățământul universitar normal de servicii secrete. Și aici ar trebui dat semnalul că SRI trebuie să renunțe la rente și ambiții academice. Cine e bun de pe la SRI să facă studiu pur și simplu, în aceleași condiții cu toată lumea. Da, dar asta ar fi revoluționar se pare, să pui un sereist sau un iubitor, pupător de SRI să facă dracului o lucrare academică cinstită. E și cam târziu, mulți sunt acum în comisiile de evaluare.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

31 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!