RSS Feed

În care poliţiştii îşi compară fluturaşii cu restul lumii

vezi toate articolele de
27 Mar la 11:15 comenteaza acum 1147 vizualizari.

Update. O precizare importantă a lui Florin Poenaru. Numărul de angajați MAI este totuși foarte mare. E o țară plină de pază și protecție publică și privată. Cea publică e o întreagă armată internă. POsturi ocupate în Ministerul Educației și Ministerul Sănătății împreună, aprox. 25000 (excluzand postuirle platite de autoritati locale si invatamantul universitar) . POsturi ocupate în MAI: 128 000!!! Datele oficiale (sursa):

Text inițial. O întreagă sarabandă a fost declanşată de protestele poliţiştilor şi iniţiative virale precum fluturaşul de salariu pus de celebrul Godină pe facebook. Nişte observaţii am de făcut, toate rotindu-se în jurul aceleiaşi idei: e timpul ca în ţara asta privilegiaţii să urle mai puţin.

Polițistul nostru de la circulație își compara cei 3000 ai săi cu cei 4000 de lei ai unei asistente de la salvare. Aceasta din urmă are trecute pe fluturaș intervenții în sărbători legale și alte activități de acest tip. Sigur, și polițiștii de la rutieră trebuie să muncească în zilele libere ale poporului, dar niște diferențe evidente de responsabilitate și greutatea muncii eu zic că sunt.

Tocmai aceast olimpiadă a comparațiilor între bugetari are în ea ceva profund indecent. Și poate nu e întâmplător că tocmai polițiștii o fac de câteva săptămâni în spațiul public. Să le facem jocul atunci.

Cel mai bun ministru al Ministerului de Interne a fost Gabriel Oprea. Pe vremea lui sindicaliștii valsau. Am fost cu unul în studio care îl ridica în slăvi ca pe mesia. În ultimul deceniu mare parte dintre angajații de la Interne au avut parte de măriri de salarii și privilegii. Evident, nu toată lumea. ”Pălmașii” au avut mai puțin, dar au avut. Mult peste personalul din sănătate și învățământ, dacă tot îi dăm cu comparațiile.

Anumite segmente din Interne au beneficiat de tratament special. Îmi amintesc că pe vremea lui Băsescu se investea la greu în Jandarmerie pentru eventuale neliniști sociale. Austeritatea a mers totuși la pachet cu mai multă protecție pentru un anumit tip de pază.

O problemă generală când vorbim despre bugetari. Sunt băgați în față polițiștii care câștigă puțin. Dar nu se vorbește de echitate în interiorul ministerului. Lumea nu se împarte în polițiști plătiți gras și polițiști plătiți mizerabil. Ci între polițiști și asistente, după capul lui Godină. Or, tocmai aici e problema, s-a tot mărit ”la toată lumea” în stil Oprea. Și, ce să vezi, inegalitățile s-au adâncit. Angajații internelor care aveau mult au acum și mai mult.

Un argument pe care l-am auzit de la sindicaliști polițiști (!) e că ”noi nu putem face afaceri”, suntem văduviți. A, dar mergeți, fraților, pe piața liberă, să vedeți cum e viața la patron. Sau fiți patroni fără să fiți polițiști dacă nu-i mai rezistați demonului antreprenorial. Să nu uităm de celălalt privilegiu ca polițist: pensie de la fragedă maturitate și niște privilegii la care alte categorii nici nu visează.

Săptămâna trecută a avut loc un protest CFR în care foarte mulţi angajaţi se arată indignaţi de prestaţia jalnică a sindicaliştilor care stau la umbra managementului şi nu fac nimic pentru reducerea inegalităţilor salariale din interiorul companiei. Cei cu salariul minim şi ceva peste minim s-au revoltat peste capul şi fără ştirea sindicatelor. Nu compar ceferiști cu polițiști, desigur. Dar măcar să rămână ideea că trebuie să ai grijă de bază nu să tot obții măriri pentru ștabi și tu să te bucuri la 2 lei.

Ce se întâmplă cu polițiștii acum e un sindrom. Dar despre el altădată. Se antagonizează categorii de bugetari, dar mai ales bugetari cu angajați din mediul privat unde situația e mult mai grea deși e penurie de mână de lucru și teoretic piața ar trebui să ridice salariile și drepturile. Ridică, dar foarte puțin, mult sub media europeană în ce privește proporția dintre capital și veniturile salariaților.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!