RSS Feed

În catacombele minţii unui BNR-ist şef

vezi toate articolele de
01 Jul 2016 la 13:10 8 comentarii 1280 vizualizari.

Valentin Lazea, acest spirit liber ca un bolovan proaspăt proiectat într-o baltă, îşi lasă mintea să zburde în direcţii absolut previzibile dar încărcate de sens de însăşi funcţia sa de contabil-şef la BNR.  Deşi şi el, şi Croitoru tot scriu cu disclaimer, cum că opiniile lor nu implică BNR, pentru mine sînt fix indicatori instituţionali. Îmi arată ce spaime au elitele noastre şi cum văd rezolvarea crizelor. Aşa că am citit analiza post-Brexit a dlui V. Lazea şi am reţinut esenţe tari. Europa a greşit în direcţii strategice, după Lazea:

- mahalalele din vest sînt provocate de multiculturalism: “În loc să încurajeze topirea imigranților într-un melting pot de tip american, Uniunea Europeană s-a mândrit cu păstrarea şi chiar accentuarea divergenţelor etnice, religioase, culturale. Aşa au rezultat ghetto-urile de imigranți de la Marsilia până la Stockholm.”. Dar ghettourile din România, zone de sărăcie lucie de mari dimensiuni, sunt provocate de ce? de ortodoxism? Cît despre integrarea americană, îi recomand să googlească “Chiraq”.

- evident, una din cauzele crizei este homosexualul, simbol al decadenţei. Felul în care ne-o tragem afectează constant inflaţia şi dobînzile

- şi, desigur, prea mult pacifism hipstăresc, la arme cetăţeni, scrie Lazea

- tot hipstăreală e şi reglarea relaţiei cetăţenilor simpli cu băncile. Simplu: nici o concesie din partea băncilor! Sînt legile imuabile economice. Păi dacă comisionul abuziv e imuabil atunci poate revenim şi la biciuirea publică. În general, cînd îi auzi cu “legi imuabile” vei şti sigur că citează din cursuri scurte de îndoctrinare hayekiană predate intensiv

- nici o masă gratis, Europa e oricum cea mai egalitară de pe glob, şi atunci ciocul mic! Lazea dă exemplul egalităţii de şanse din ţări vestice cu sistem social bine pus la punct. Păi, bine, întrebarea e cum să punem şi noi în România la punct un sistem social acceptabil cu din ăştia ca Lazea şefi în instituţii vitale?

În fine, Lazea face un apel la elite. Nu vă fie frică să fiţi făcuţi neofascişti! Daţi-i înainte. Nu, nu exagerez:

Desigur, abandonarea de către elitele europene a acestor iluzii (multiculturalism, relativism moral, pacifism exacerbat) nu se va face cu ușurință şi nu fără acuzații grave, de tip „extremism de dreapta”, „neo-fascism” etc. Dacă însă vrem ca Europa să se reconecteze la mentalul majorității cetăţenilor săi, aceste lucruri trebuie să se întâmple.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

8 comments
 • 1

  Textul lui Lazea publicat pe cursdeguvernare.ro este absolut memorabil !
  Incercarea ta de a-l combate e o glumita fara cel mai mic haz.

  babic
  2016-07-01 14:50:39 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  Hmmm, nimic despre Brexit, Troica, Corbyn, Boris, Farage, et all?

 • 3

  Domnule Rogozanu,

  Imi pare nespus de rau sa vad ca o opinie exprimata de un profesionist este luata in derâdere de un ziarist, chiar dacă si acesta se considera tot profesionist.

  Dl. Lazea are dreptate in foarte multe privințe. De exemplu, eșecul multiculturalismului asa cum a fost înțeles in UE. La ce a condus? la o enclavizare lingvistico-religioasa, in care membrii acestor comunități, ma refer la generațiile născute in Europa nu se pot încadra in sistemul european de valori, il contesta și încearcă sa-l submineze.

  De asemenea, va place sau nu, lumea este condusa de elite, fie ca sunt rapace cum se întâmpla in România, fie ca sunt demente ca in Cuba, Venezuela, etc, fie, ca, din când in când, sunt normale, cum se mai întâmpla in Europa de vest sau America de Nord.

  Aici, deși nu sunt de acord cu zicala, fiecare popor isi are liderii pe care ii merita, feed-bak-ul negativ a decenii de spălare a creierului se vede tocmai prin aceasta.

  Intre ghetourile cultural-religioase si cele ale sărăciei, este o enorma diferență. Din ultimele apar cerșetori, mici găinari, etc. dar niciodată nu o sa apara băieți tineri, îmbrăcați in alb si cu corpul înconjurat de centuri explozive, cu creierul bine spălat, care sa se detoneze cine știe unde fiind convinși ca ii așteaptă apoi fericirea absoluta.

  Evident Brexitul este o perturbație majora, iar la fel ca în natura unde legea selecției naturale acționează implacabil, elitele politice care vor înțelege lecția engleza (inclusiv cele din Regatul “inca” Unit) si vor conduce comunitățile pe care la administrează astfel încât sistemele politice pe care le reprezinta sa supraviețuiască, și chiar sa iasă în câștig.

  Asa au dispărut dinozaurii si a apărut Homo sapiens, numai prin selecție naturala.

  Octavian Duliu
  2016-07-01 19:26:51 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  Ce ziceti ca a scris Lazea , ca pare cam balbait ?

  ??????
  2016-07-01 22:29:47 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  @??????:
  Balbait? Pai du-te pe cursdeguvernare.ro si citeste.
  Alfel pari tu cam tampit.

 • 6

  Dl Rogozanu are perfecta dreptate. Textul dlui Lazea este jenant, pare scris de o persoana limitata intelectual, cu idei de extrema dreapta. Si mai ciudat, pare, daca am inteles bine, ca redactia considera textul ca extrem de “luminat”. Chestiile acelea cu iudeo – crestinismul contra celorlati si sugestia de uniformizare culturala si etnica sunt absolut incredibile si contrazic insesi valorile culturale occidentale ! I-as sugera dlui Lazea ( nu pare iubitor de fotbal!) sa se uite la Capionaul European . Nu este, oare, deranjant ca multe echipe se bazează pe etnici din fostele colonii ale tarilor europene. Si ar fi multe alte exemple in care multiculturalismul a reusit si a fost benefic (dau exemplu Suedia)

  observator
  2016-07-02 06:06:18 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 7

  @observator

  cursdeguvernare.ro este renumit pentru profesionalismul analizelor politico-economice efectuate sau gazduite aici.

  Articolul lui Lazea (economist la BNR) care nu facea altceva decat sa sintetizeze intr-un mod inspirat disfunctionalitatile UE si cauzele BREXIT ului , acest articol a devenit deja un document de referinta.

  Asa ca lasati-o mai moale mai oameni buni, astia care o frecati de zor cu stanga, ca sunteti penibili.

  babic
  2016-07-02 07:41:31 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 8

  @babic
  Hai ca este distractiv!
  1. Curs de guvernare este renumit pentru teoriile si analizele economico-financiare de dreapta, a caror aplicare a dus la pauperizarea acestei tari, la cresterea disparitatilor si pe cale de consecinta a proastei cresteri. Ca sa nu mai spunem ca toate pronosticurile lor au fost infirmate.
  2. M-am ferit sa o spun in prima postare. Ce scrie dl Lazea seamănă izbitor cu scrierile interbelice de natura extremista care au dus la dezastrele vremurilor de atunci.Vrem sa le repetam ?
  3. Este un document de referinta pentru ce? Pentru o atitudine anti-europeana si extremista?
  4. Cum s-ar putem rezolva problemele puse de dl Lazea decât punandu-i pe toti noii venitii sa jure pe Biblie si daca nu vor sa le deschidem portile unor noi lagăre de concentrare! Si acolo sa intre si homosexualii, lesbienele si alti …nonconformisti!

  observator
  2016-07-02 09:10:45 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!