RSS Feed

În ipocrizii şi în franci eleveţieni să ne luptăm. Episodul Maior

vezi toate articolele de
27 Jan 2015 la 10:50 31 comentarii 1404 vizualizari.

Da, FMI n-a întîrziat să apară ca să ceară mare atenţie pentru o lege, aceea a falimentului personal de care se vorbea zilele astea că ar putea rezolva ceva din criza francului. E o lege oricum problematică (cu ce ajută aşa spectaculos înfiinţarea unor noi instituţii de supraveghere a răuplatnicilor?), situaţia toată e ridicol de îndepărtată de problemele reale în relaţia bănci-creditaţi. Nu m-aş mira  ca FMI să o şi aprobe într-un final pentru că strategia este cam aşa: nu cedăm nici un milimetru pentru că ne-am putea trezi că cedăm tot.

Recţia FMI era de aşteptat şi din acest motiv:

Autorităţile s-au angajat în faţa FMI şi CE să nu adopte legea insolvenţei personale, legea colectării datoriilor sau modificare OUG 50/2010 şi lasă de înţeles că vor amâna introducerea proceslor colective privind clauzele colective, potrivit textului scrisorii de intenţie transmise FMI. (mediafax)

În 2013 aşadar, politicienii noştri se angajau să nu facă legi care să disturbe băncile. Şi n-a fost prima oară cînd au făcut-o.

O altă mare ipocrizie este să vorbim doar despre creditul în franci şi doar despre volatilitatea cursului. Sînt oameni care au cîştigat procese pe comisioane abuzive inclusiv în franci. Sumele de recuperat erau uriaşe după cîţiva ani de la începerea contractului. 5000 de franci abuz după vreo 7 ani de plătit rate – un caz din Oradea. Înainte să discutăm vulnerabilităţi de curs, de ce nu vorbim despre felul extrem de păgubos şi ezitant în care se recuperează furturi?

S-a stabilit încă de acum doi ani că băncile încasează comisioane abuzive. S-au făcut studii, s-au estimat pierderi pentru bănci de un miliard de euro în caz de interzicere a unor practici ilegale (da!?!). BNR a făcut şi studiu de impact – evitînd complet partea retroactivă, deci furtul din trecut nu conta. Concluzia a fost că nu se dă sistemul peste cap dacă se aplică armonizarea – după constatarea în tribunal a unui abuz – pentru toate contractele asemănătoare. Însă a fost obţinut esenţialul: tărăgănare, ambiguizare.

Evident, fiecare lege are nevoie de studiu de impact. În cazul comisioanelor abuzive, nu prea am înţeles de la bun început ideea “studiului de impact”. Sînt abuzive? De ce nu sînt eliminate din start? Unde e poziţia fermă a reglementatorului? Un fragment interesant dintr-o foarte bună analiză:

Pe de altă parte, simularea realizată de bănci pornind de la cele mai severe sentinţe pronunţate de instanţe relevă o cifră mult mai mare chiar şi în cazul dobânzilor viitoare neîncasate. Băncile consideră că riscă pierderi de până la 10 miliarde de lei, de trei ori mai mult decât a calculat banca centrală.

Mai mult, extinzând analiza la posibile plăţi retroactive, băcile au calculat pierderi din dobânzi şi comisioane de circa 24 de miliarde de lei, cu mult peste simularea BNR. Totuşi, aceste cifre au fost obţinute plecând de la cele mai dure sentinţe pronunţare de instanţe, cum ar fi anularea totală a dobânzii şi rambursarea integrală a plăţilor în contul dobânzilor, caz în care clientul ar urma să plătească doar principalul.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat în urmă cu o lună că clauzele abuzive reclamate de debitorii băncilor sunt cuprinse în contracte pe care clienţii le-au semnat şi pe care trebuie să şi le asume, arătând totodată că atât stabilitatea sistemului financiar-bancar, cât şi deponenţii trebuie protejaţi. (sursa)

Am văzut un  calcul în Ziarul FInanciar unde erau comparate costurile unor credite în euro, lei sau franci. Abia acum încep să semene în costuri. Însă asta şi pentru că esenţialul nu e cursul valutar, ci partea abuzivă, bonusul pur şi dur al băncilor. Ieşirea din această situaţie trebuie să înceapă cu eliminarea părţii abuzive, abia apoi discutăm despre altele.

Episodul Maior

Update. Maior şi-a dat demisia sau i-a fost acceptată demisia, nu ştim care-i forma cea mai corectă de exprimare. Acel interviu nervos de acum cîteva zile poate ne arată nişte nervi de anticipare a pierderii funcţiei.

Text initial. George Maior a avut o ieşire complet necontrolată. Serviciile româneşti sînt înnebunite de legislaţia europeană de fapt – că doar CCR cu asta îşi justifică rămînerea pe poziţii.

Ce să vezi, ajungem din nou la principii şi abstracţiuni. Sînt unii – şi sereişti, şi semisereişti presari sau oengişti, şi nesereişti – nedumeriţi de următorul lucru: păi a venit Nuland aici şi ne-a zis să băgăm rapid legile ca să ne apărăm. Cine e mai tare SUA sau UE? Vrem să ştim şmecherul şmecherilor ca să ne facem şi noi politica.

Deci SRI, acest partenere de nădejde al SUA – reprezentanţii partenerilor noştri strategici – este nedumerit de partenerul european care părea mai nervos şi hotărît într-o vreme. Ar fi fost un plus nemaipomenit pentru România să n-o ardă legislativ european pe aici.

Mai există o nedumerire pe care n-am să obosesc s-o subliniez, în frontul anticorupţie. Se vede dintr-o dată o strînsă alianţă a dinizatului DNA cu SRI. Deci ce se fac diverşi cetăţeni care se dădeau cool progresişti cînd acum trebuie să ţină cu cel mai nesimţit lobby al serviciilor din ultimul deceniu. Nu le duc grija, se descurcă ei.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

31 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!