RSS Feed

În ipocrizii şi în franci eleveţieni să ne luptăm. Episodul Maior

vezi toate articolele de
27 Jan 2015 la 10:50 7 comentarii 1404 vizualizari.

Da, FMI n-a întîrziat să apară ca să ceară mare atenţie pentru o lege, aceea a falimentului personal de care se vorbea zilele astea că ar putea rezolva ceva din criza francului. E o lege oricum problematică (cu ce ajută aşa spectaculos înfiinţarea unor noi instituţii de supraveghere a răuplatnicilor?), situaţia toată e ridicol de îndepărtată de problemele reale în relaţia bănci-creditaţi. Nu m-aş mira  ca FMI să o şi aprobe într-un final pentru că strategia este cam aşa: nu cedăm nici un milimetru pentru că ne-am putea trezi că cedăm tot.

Recţia FMI era de aşteptat şi din acest motiv:

Autorităţile s-au angajat în faţa FMI şi CE să nu adopte legea insolvenţei personale, legea colectării datoriilor sau modificare OUG 50/2010 şi lasă de înţeles că vor amâna introducerea proceslor colective privind clauzele colective, potrivit textului scrisorii de intenţie transmise FMI. (mediafax)

În 2013 aşadar, politicienii noştri se angajau să nu facă legi care să disturbe băncile. Şi n-a fost prima oară cînd au făcut-o.

O altă mare ipocrizie este să vorbim doar despre creditul în franci şi doar despre volatilitatea cursului. Sînt oameni care au cîştigat procese pe comisioane abuzive inclusiv în franci. Sumele de recuperat erau uriaşe după cîţiva ani de la începerea contractului. 5000 de franci abuz după vreo 7 ani de plătit rate – un caz din Oradea. Înainte să discutăm vulnerabilităţi de curs, de ce nu vorbim despre felul extrem de păgubos şi ezitant în care se recuperează furturi?

S-a stabilit încă de acum doi ani că băncile încasează comisioane abuzive. S-au făcut studii, s-au estimat pierderi pentru bănci de un miliard de euro în caz de interzicere a unor practici ilegale (da!?!). BNR a făcut şi studiu de impact – evitînd complet partea retroactivă, deci furtul din trecut nu conta. Concluzia a fost că nu se dă sistemul peste cap dacă se aplică armonizarea – după constatarea în tribunal a unui abuz – pentru toate contractele asemănătoare. Însă a fost obţinut esenţialul: tărăgănare, ambiguizare.

Evident, fiecare lege are nevoie de studiu de impact. În cazul comisioanelor abuzive, nu prea am înţeles de la bun început ideea “studiului de impact”. Sînt abuzive? De ce nu sînt eliminate din start? Unde e poziţia fermă a reglementatorului? Un fragment interesant dintr-o foarte bună analiză:

Pe de altă parte, simularea realizată de bănci pornind de la cele mai severe sentinţe pronunţate de instanţe relevă o cifră mult mai mare chiar şi în cazul dobânzilor viitoare neîncasate. Băncile consideră că riscă pierderi de până la 10 miliarde de lei, de trei ori mai mult decât a calculat banca centrală.

Mai mult, extinzând analiza la posibile plăţi retroactive, băcile au calculat pierderi din dobânzi şi comisioane de circa 24 de miliarde de lei, cu mult peste simularea BNR. Totuşi, aceste cifre au fost obţinute plecând de la cele mai dure sentinţe pronunţare de instanţe, cum ar fi anularea totală a dobânzii şi rambursarea integrală a plăţilor în contul dobânzilor, caz în care clientul ar urma să plătească doar principalul.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat în urmă cu o lună că clauzele abuzive reclamate de debitorii băncilor sunt cuprinse în contracte pe care clienţii le-au semnat şi pe care trebuie să şi le asume, arătând totodată că atât stabilitatea sistemului financiar-bancar, cât şi deponenţii trebuie protejaţi. (sursa)

Am văzut un  calcul în Ziarul FInanciar unde erau comparate costurile unor credite în euro, lei sau franci. Abia acum încep să semene în costuri. Însă asta şi pentru că esenţialul nu e cursul valutar, ci partea abuzivă, bonusul pur şi dur al băncilor. Ieşirea din această situaţie trebuie să înceapă cu eliminarea părţii abuzive, abia apoi discutăm despre altele.

Episodul Maior

Update. Maior şi-a dat demisia sau i-a fost acceptată demisia, nu ştim care-i forma cea mai corectă de exprimare. Acel interviu nervos de acum cîteva zile poate ne arată nişte nervi de anticipare a pierderii funcţiei.

Text initial. George Maior a avut o ieşire complet necontrolată. Serviciile româneşti sînt înnebunite de legislaţia europeană de fapt – că doar CCR cu asta îşi justifică rămînerea pe poziţii.

Ce să vezi, ajungem din nou la principii şi abstracţiuni. Sînt unii – şi sereişti, şi semisereişti presari sau oengişti, şi nesereişti – nedumeriţi de următorul lucru: păi a venit Nuland aici şi ne-a zis să băgăm rapid legile ca să ne apărăm. Cine e mai tare SUA sau UE? Vrem să ştim şmecherul şmecherilor ca să ne facem şi noi politica.

Deci SRI, acest partenere de nădejde al SUA – reprezentanţii partenerilor noştri strategici – este nedumerit de partenerul european care părea mai nervos şi hotărît într-o vreme. Ar fi fost un plus nemaipomenit pentru România să n-o ardă legislativ european pe aici.

Mai există o nedumerire pe care n-am să obosesc s-o subliniez, în frontul anticorupţie. Se vede dintr-o dată o strînsă alianţă a dinizatului DNA cu SRI. Deci ce se fac diverşi cetăţeni care se dădeau cool progresişti cînd acum trebuie să ţină cu cel mai nesimţit lobby al serviciilor din ultimul deceniu. Nu le duc grija, se descurcă ei.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

7 comments
 • 1

  Trecind peste problema comisioanelor abuzive cerute de banci: problema romanilor care nu mai pot plati ratele in franci pentru ca au devenit prea mari este una simpla (randament mai mare atrage si risc mai mare):
  -atunci cind ai luat imprumut in franci te-ai bucurat ca platesti mai putin (adica practic ai avut randament mai mare) dar ai ignorat complet riscul (de crestere in viitor al ratelor) care, iata, dupa citiva ani, s-a intors impotriva ta.
  Daca Romania se vrea mai mult capitalista decit nu, atunci sa se concentreze pe probleme mult mai majore (ca sa zic asa) decit cea a debitorilor in franci elvetieni.

  Flo A
  2015-01-27 12:56:31 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  Nu inteleg de ce sa nu se bucure omul daca a luat un credit pentru locuinta si plateste mai putin la rata…!!

  Cred ca nu s-a inteles nici acum sau nu se vrea……oamenii nu au luat credit in CHF pt ca plateau mai putin la rata ci pt ca bancherii au avut grija sa creeze anumite subterfugii si magarii, in asa fel incat sa fii obligat sa contractezi creditele care le conveneau lor! Au intodus pe piata aceste credite pt ca stiau ce se va intampla pe viitor cu aceasta moneda. De unde stiau? Ei sunt cei care au provocat criza francului!

  constantin
  2015-01-27 13:32:10 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  1.Legea falimentului personal: de citit Codul Comercial interbelic, capitolele referitoare la faliment.

  as accepta sa citesc pareri si presupusuri din partea vesnicilor atotstiutori din media: ce ar fi ca, intai sa ne documentam, apoi sa gandim si abia dupe sa vorbim??

  despre restul nu ma mir- parlamentari, ’specialisti romani in economie’… perenele verze putrede pe orice subiect.

  inteleg si debitorii-din disperare orila smecherie, dlor. cred ca isi declara falimentul personal si gata: raman cu apartamentul, nu mai au nimic de platit, ‘pa creditori)!
  ‘teapa bancilor’

  bey, daca acum prin executare ramaneti fara ‘apartament’,
  prin falimentul personal lichidatorul va ia pana si sosetele plozilor si le vinde… il veti plati din bunurile instrainate si pe respectivul (lunar), iar daca aveti venituri stabile de alta natura (pensie ori similare), ramaneti cu neste% pentru a nu muri de foame-restul se salta .

  mai mult, lichidatorii si creditorii pot face abuzuri incredibile cu legaea in mana: vand apartamentul la licitatie, vine unu’ tocmit-se angajeaza apoi nu pune jos garantia’, se face a doua licitatie-fara limite de pret, cf.legii- si se adjudeca pe 1RON.A doua zi, in apartament se muta careva iar debitul vostru,bey… nu a scazut cu nimic.

  apoi, la cca 900.000 credite in executare- cine va derula tot atatea proceduri de faliment personal, in cat timp…

  etc.

  2.Maior,demisie: Securitatea nu a acceptat restrangerea ‘drepturilor’ sale prin Constitutia din 1965 si Legea de Reorganizare care a urmat; nici astazi nu accepta.
  Nu a fost nici vorba “securitatea lui Ceausescu’, dimpotriva, la dusmanit de moarte.

  Cei care au acceptat, prin Directiile nou constituite odata cu reorganizarea- au sfarsit ca Trotca (si altii cam trecuti sub tacere) fiind cei care supravegheau si urmareau informativ vechile structuri si pe vechii lucratori.

  Dupa care, Securitatea l-a declarat pe Trotca ‘erou’,
  i-a pus numele pe fronton si continua.Inca are nostalgia
  dreptului de a desfasura ‘anchete penale’ (anulat in 1965)-a facut tentative repetate in anii precedenti; iar Legea Big Brother este o forma a aceleasi; fapt pentru care saliveaza din plin.

  berbecu mioritei
  2015-01-27 14:18:21 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  Acuma conteaza ca cine vine in locul lui Maior sa nu inceapa cu aceeasi placa dementa pro puscaria digitala, aka Big Brother…

  Ionascu
  2015-01-27 18:22:58 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  @constantin: Chiar nu intelegi ? Daca iei benzina mai ieftina, la galeata, de pe la petrolisti, o sa ai mai multi bani in buzunar doar pina la momentul in care va trebui sa iti repari motorul, chestie care mie, care iau benzina de la pompa, mai scumpa, dar sigura, nu mi se intimpla. Eu dau in 5 ani 10000 de lei pe benzina, tu dai numai 4000, dar dupa 5 ani vei da 6000 pe reparatia capitala pe care o vei face din cauza benzinei ieftine cu care ai circulat. Intelegi acum ? Ce crezi, aia care au luat imprumuturi in alta moneda decit francii elvetieni au fost prosti, le-a luat D-zeu mintile, de s-au bagat la credite scumpe in loc sa ia franci ieftini ? Pagubitii de acum sint cei care s-au crezut mai smecheri decit altii cind si-au luat banii. Textele cu bancherii care i-au fraierit sint doar texte. Iar daca nu i-a deranjat atunci diferenta dintre dobinzile la franc si dobinzile la celelalte monede, sa nu-i deranjeze nici acum cursul actual. Ai auzit de afacerea Caritas ? Si acolo isi bagau niste “destepti” banii, facindu-si calculul ca pina va pocni smecheria ei isi vor incasa profitul. Cei mai multi au ramas cu buzele umflate, chestie normala, doar stiau ca e un risc, ca paralele nu se inmultesc de 8 ori in 3 luni din nimic.

  florin
  2015-01-28 02:22:54 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 6

  @constantin: Cred ca e un pic dusa la extrem ideea ca bancherii au amagit oamenii sa ia credite in CHF doar ca stiau ca CHF o va lua in sus la un moment dat.

  Daca se intimpla vreo criza majora cu U.E. Euro o va lua in jos repede si mult. Si atunci ratele a mult mai multor persoane vor scadea, iar profitabiliotatea bancilor va scadea.

  Romanii stiu ca la un moment dat va fi un cutremur la fel (sau mai puternic) decit cel din ‘77 (trebuie sa fii un pic prea inocent sa crezi ca niciodata nu va mai fi un asemenea cutremur) si cu toate astea nu se muta in alta tara. La fel si oamenii din California sau din Tokyo, zone mult mai seismice (ca sa zic asa) decit Romania.

  Flo A
  2015-01-28 11:50:00 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 7

  Buna ziua ! Referitor la criza francului elvetian s–a intamplat ceea ce era de asteptat pentru un pasalac european cum este Romania! A venit capugiul(a se citi FMI-ul) si a spus scurt:sictir ! Si gata,s-a terminat ! Isarescu si ai lui (spaima clientului) au invins zdrobitor un guvern al indeciziei si unui stil lozincard de care romanul s-a saturat si asta s-a vazut la recentele alegeri cand metodele anilor 90(ignorarea oamenilor din diaspora,vorbarie multa si fapte putine etc etc) au fost sanctionate cand “needucatii au spus un hotarat :sictir ! Si osa vina si alegerile din 2016…! Cu privire la Maior ce termen de referinta avem ? Hoover ? Hai…!!!

  Cornel
  2015-01-29 13:26:23 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!