RSS Feed

În parlament s-a discutat ceva

vezi toate articolele de
08 Feb 2017 la 15:31 57 comentarii 1886 vizualizari.

Au fost dezbaterile pe moțiunea de cenzură. NU o să reproduc 1 la 1 ce s-a zis.

Parlamentul rămâne un for democratic pe care dacă-l urmărești poți înțelege totuși ceva mai mult decât dacă te uiți la tv sau pe facebook, mediile cu ”bule”. Parlamentul a părut azi o ”bulă” ceva mai democratică. Așa cum ar fi fost și strada dacă nu s-ar fi auzit doar un covârșitor ”DNA, să vină să vă ia”. DNA să-i ia pe corupți, dar să răspundă și la îndoieli, controale, să dea socoteală pentru rateuri nasoale. Cam așa arată o lume complexă democratică.

Poate de aia ar trebui să învățăm să dăm ceva credit Parlamentului măcar ca arenă de confruntare reală și între tabere care nu se mai pot împăca, nu să-l visăm săltat în grup de Kovesi. Sigur, în zlele astea, să atragi atenția asupra utilității democrației poate însemna că ”ești cu penalii”.

Ăștia mai dezbat între ei. Kovesi et comp. au întotdeauna certitudini. V-o spun ca ziarist, efectul de a considera aboslut tot ce spun politicienii îndoielnic, în timp ce tot ce spune frontul anticorupție ar fi pogorât din cer nu este doar obositor, dar este deja un mecanism ideologic apăsător. Este discursul care le convine fix instituțiilor sau cadrelor nedmeocratice: jos toți politicienii. Tehnocrații și sereiștii iubesc specialiștii, specialiștii care spun ce vor ei să audă.

Niște chestii interesante s-au întâmplat în Parlament. Au vorbit mai multe tabere în același loc. Poate nu vă dați seama de efectul devastator al mass media ultraorientate în ultima vreme. Căutarea de specialiști care se potrivesc cu tabăra noastră, dezbaterea unidirecționată timp de 10 zile a devastat pur și simplu subiectul de la care am pornit. Iată-i față în față în Parlament, au vorbit, am mai prins și noi câte ceva, i-am văzut confruntându-și certitudinile.

Grindeanu a formulat un soi de scuze, a promis că nu mai comite astfel de ordonanțe, a pozat în tehnocrat (iar!), nicio anvergură de politician adevărat. Dar a dat un soi de garanție că a înțeles o fărâmă din mesajul străzii.

Dragnea a expus partea lui, discret și cu pași mici. Problemă de comunicare, blabla.

PNL a cerut demisia guvernului, nu au reușit să poarte și să reinterpreteze în cadru parlamentar vocea străzii.

USR nu a reprezentat strada decât pe bucăți, ei și-au reprezentat sponsorii. Nicușor Dan a vorbit ca un soi de șef de bancă fără bancă, sunt sigur că a fost auzit în cercurile care trebuie și care pot susține partide guvernamentale de 10% peste noapte.

Abia de la UDMR treaba a început să devină palpitantă. Cele două mari partide care se bat cică, PSD și PNL, n-au avut îndrăzneală să se pună cu strada sau cu fanii telespectatori. UDMR și-a permis totuși să spună și niște chestiuni absolut valabile, prin vocea lui Hunor. Ideea cea mai importantă pe care o reformulez, nu o citez exact: dacă voi credeți că facem mari mișmașuri în guvern și în parlament vă înșelați, problema e că nu prea mai avem putere, că puterea a migrat către instituții netransparente.

Cine crede că astfel de reproșuri sunt doar umbrele pentru penali (deși în bună parte pot fi interpretate și așa, dar da, statul de drept se reglează și prin cum se apără acuzații presați) trebuie să-și curețe rapid canalele de circulație a democrației spre și dinspre spațiul public.

Tăriceanu vine și atacă statul procurorilor direct, pune treaba în rama de victmizare a anilor 50, dar culmea e că el e cel care formulează ce cred și pesediștii. PSD-iștii prin liderii lor nu au reușit să exprime clar nemulțumirea, gradul de moliciune a discursului e invers proporțional cu forța din parlament. Cineva îi spune vreo două și unui președinte care se crede piscul eticii. Și, din păcate, lui Iohannis nimeni altcineva nu-i mai spune nimic. Sunt buni deci și ăia 6% de la alegeri la ceva. Tăriceanu a mutat perfect când l-a apărat pe liberalul Orban. Colegii lui n-au avut timp și curaj pentru asta. O face Tăriceanu în schimb și îi etichetează ca un caz patetic de fascinație victimă-călău.

Traian Băsescu vine și face ce-ar fi trebuit să facă Dragnea, de altfel acesta din urmă îi și cedează timpul PSD pentru vorbit în Parlament. Explică de ce ordonanța aia nu e complet cretină, deși intențiile au fost mârșave. Băsescu oferă o serie de referințe care explică în principal că nu poți să tai în carne vie în funcționari și politicieni, pentru că oricum sub acel prag celebru coroborezi fapta cu alte încălcări penale. Sigur, nu s-au obosit să explice nici el, nici Dragnea, de ce au făcut-o cum au făcut-o.

PSD e expresia unui stil de aroganță a majorității pe furiș absolut înnebunitoare. De aia Tăriceanu sau Băsescu sunt politicieni, pentru că își folosesc inclusiv imunitatea parlamentară pentru a enunța frust poziția politică. La asta e bun Parlamentul. Parlamentul e bun pentru formațiuni mici și guralive. Cele două mari au părut paralizate.

Băsescu și Tăriceanu, cu Dragnea pe alocuri au intrat în schimb de miștouri cu efect involuntar de relaxare probabil. Dar din bătălia politicienilor am înțeles cât de aprigă și cât de politică e bătălia între instituții, cu politicieni atașați de unele sau de altele.

Foarte interesant e că Basescu neaga protocolul celebru stabilit în CSAT între SRI, DNA și alte instituții. Dar spune ceva interesant despre un protocol care a existat totuși: protocol generat de o stare de urgență, și anume situația din 2010, perioadă de criză, în care valul de evaziune se transformase în tsunami. Îl neagă, dar spune că a existat. Tipic. Așa cum, tipic, știe foarte bine ce e în neregulă cu sistemul girat de el și care acum, sub umbrela anticorupție, are derapaje politice și autoritariste.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

57 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!