RSS Feed

În sfârşit, românii fac oferte mai tari ca ruşii Chişinăului!

vezi toate articolele de
27 Jan 2010 la 13:42 un comentariu 2941 vizualizari.

Traian Băsescu a anunţat acum câteva minute că România va acorda un împrumut nerambursabil de 100 de milioane de euro Republicii Moldova, pe o perioadă de patru ani. Banii vor fi îndreptaţi spre proiecte din educaţie şi de importanţă locală. Asta pe lângă proiectele ce vor fi dezvoltate din banii europeni alocaţi pentru cooperare transfrontalieră. Rusia va acorda un împrumut de 150 de milioane de dolari pe 15 ani Moldovei,

În plus, vor fi dezvoltate proiectele de conectare a Moldovei la infrastructura energetică românească, deci, implicit, la cea europeană. Este vorba de două linii electrice şi de interconectarea la sistemul de transport de gaze. Rezolvarea acestor interconectări va însemna reducerea dependenţei Moldovei de energia electrică produsă în Transnistria, controlată de ruşi, ca şi de gazul rusesc. Deci, o independenţă politică mai mare faţă de Rusia, implicit, deoarece ştim cu toţii cum e folosită arma energetică în negocierile politice de către Moscova.

Pe de altă parte, dacă sprijinim prin toate mijloacele integrarea în Uniunea Europeană a moldovenilor, nu ne grăbim să ajutăm baba să treacă strada chiar dacă ea nu vrea. Adică nu ne vom implica în niciun fel în a împinge Republica Moldova către NATO, până când Chişinăul nu ne va cere acest lucru, a spus Băsescu. Iar Chişinăul nu ne-o va cere, deoarece populaţia e foarte sceptică în privinţa NATO. O ştiu din vizitele în Republica Moldova, chiar de la moldovenii de pe stradă. Nu vor să facă parte dintr-o alianţă militară, poate şi de teama unor represalii din partea Rusiei. E o atitudine diferită faţă de cea adoptată de americani: săptămâna trecută, Hillary Clinton îl asigura pe Filat că sprijină integrarea Moldovei în NATO. Pentru România însă, privită prea des cu neîncredere de către unele forţe politice de la Chişinău, atitudinea de expectativă este una corectă, cred eu.

PS: La plecarea de pe Otopeni, Băsescu a confundat oraşul moldovenesc Cahul cu cel afgan Kabul. Asta ca să nu ne mai supărăm când străinii confundă Bucureştiul cu Budapesta. :)

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete:


1 comment

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!