RSS Feed

În sfârșit sunt de acord cu Ionel Blănculescu: ”Proiectul de la Roșia Montană este un proiect mort”. Extra-bonus: Lepădarea de PDL (VIDEO)

vezi toate articolele de
12 Feb 2014 la 20:36 15 comentarii 1478 vizualizari.

Ei bine, am prins și ziua în care îi dau dreptate consilierului lui Victor Ponta, Ionel Blănculescu. El puțin în parte. Mai exact atunci când afirmă, într-un interviu pentru Gazeta liberă, că: ”În România și nu numai s-a ajuns la o masă critică din partea societății civile, din partea mass media, care nu mai permit continuarea unor astfel de proiecte, aur, gaze de șist, cupru și ce-o mai fi. Probabil până la urmă nu vom mai extrage nimic din bogățiile pământului, le vom lăsa generațiilor din anii 3000. O perioadă. Poate cinci, zece, cincisprezece ani. Repet, acesta, pe aur, este un proiect închis, mort. Eu așa îl văd: mort”. Da, în acest moment, proiectul minier de la Roșia Montană este unul mort, indiferent de deciziile politice care se vor mai lua pentru a-l avantaja. Și exact din motivul pe care îl numește Ionel Blănculescu: constituirea unei mase critice în societatea civilă care face un astfel de proiect inacceptabil. În afirmațiile consilierului lui Victor Ponta sunt prezentate însă și motivele pentru care lupta nu s-a încheiat. Peste zece ori cincisprezece ani, proiectul ar putea fi resuscitat. Cu atât mai mult cu cât ar putea beneficia de modificări legislative cu dedicație adoptate între timp.

Parțial sunt de acord și cu declarațiile pe care Ionel Blănculescu le face referitor la faptul că anii următori vor scoate la iveală cine a avut interese și a profitat din Afacerea Roșia Montană. E drept, nu mă gândesc la cei la care se gândește Ionel Blănculescu, ci la cei care au făcut ca acest proiect să supraviețuiască în atâta timp. Cei care l-au susținut, din ce motive și contra căror sume l-au susținut. În privința eventualelor procese între companie și statul român există, desigur, și riscul de a le pierde. Asta în condițiile în care România va apela la avocați precum Șova (mama și fiul, la un loc ori separat), Ponta ori alții asemenea lor, care vor avea interese să piardă asemenea procese. Nu de avocații lui Kaplan, Paulson ori Steinmetz trebuie să ne fie frică: s-a demonstrat și în alte țări, dar și în România (când RMGC l-a dat în judecată pe fostul ministru al Mediului, Attila Korodi) că atunci când interesele unui stat sunt corect apărate, toți acești mega-milardari ajung să fluiere a pagubă la lună. Asta dacă nu cumva, precum în cazul șefilor din firmele lui Steinmetz, n-au ajuns să dea cu subsemnatul pe la FBI.

Altfel, dacă domnul Blănculescu își pune problema de ce proiectul de la Roșia Montană nu a fost pornit atâta vreme, nu trebuie să caute explicații fantasmagorice. Chiar el face referire la omnipotența miliardarilor din spatele Afacerii. Și, într-adevăr, cu greu mai pot fi găsiți alții în domeniu, la nivel mondial, mai rechini decât Paulson, Kaplan ori Steinmetz, obișnuiți să-și clădească imperiile de milarde de dolari pe suferințele a milioane și zeci de milioane de oameni. De fapt, slujbașii lor, de la toate nivelurile, începând cu managementul de la Toronto, București și Roșia Montană și până la avocați, firme de publicitate și PR, consilieri etc. sunt cei care au dat-o în bară. Pentru că nu au reușit să realizeze un proiect care să respecte legile din România (dacă ar fi făcut un astfel de proiect, nu ar fi fost/ nu ar fi nevoie de schimbările cu dedicație a legilor pentru a-l putea porni). Întâmplător sau nu, domnul Ionel Blănculescu se află printre cei care sunt responsabili (cu bucățica lui) pentru faptul că proiectul de la Roșia Montană nu este legal și acceptabil social. Și înainte de a se îndrepta împotriva statului român (și implicit a cetățenilor români), miliardarii invocați ar trebui să privească înspre proprii slujbași. Cărora le-au plătit zeci și sute de milioane de euro pentru a ajunge la un deznodământ pe care l-a punctat foarte corect Ionel Blănculescu: un proiect mort.

***

EXTRA-BONUS (fără vreo legătură cu subiectul de mai sus, exclusiv pentru descrețirea frunților): Lepădarea de PDL și ritualul de inițiere în Mișcarea Populară ;)

***

Un apel pentru clujeni (îndeosebi) : se caută voluntari pentru Roșia Montană. Mai multe amănunte despre ce presupune asta, aici:


Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!