RSS Feed

Încă o revoluție? Da, domnule Tăpălagă!

vezi toate articolele de
11 Sep 2013 la 02:08 28 comentarii 1671 vizualizari.

Am citit oarecum indignat un editorial cinic al lui Dan Tăpălagă pe Hotnews și mă folosesc de acest mediu pentru a încerca oareșce clarificări și dubitative la verdictele domniei sale, care îmi par pripite. Precizez că sunt un cititor al opiniilor domniei sale pe care, de cele mai multe ori, le apreciez. Voi încerca să mă exprim în calitate de cetățean cu vederi liberale, om de dreapta, care a mers aproape zilnic, observator și, uneori, participant la protestele deschise (!) de planul de exploatare cu cianuri a aurului de la Roșia Montană.

Intro:
Nu corporatia face legislatia. Cu acest slogan si cu steagul tricolor tot mai des arborat la Protest, Romania tocmai isi proclama independenta de marile corporatii fasciste. Aceste tumori ale capitalismului, pe langa ca ne fura resursele stramosesti, mai si corup, exploateaza pana la epuizare mana de lucru ieftina romaneasca si, in general, pustiesc locul lasand in urma lor munti de gunoaie. Alternativa la exploatarea aurului sau gazelor de sist, solutia la raul facut de occident si democratie o reprezinta binecunoscutele povesti de succes romanesti: baltirea in paradisul nostru verde, contemplarea mioritica, serviciile unui stat foarte competent la pachet cu ai sai clienti cinstiti din politica sau niste baietii destepti locali.

Ați înțeles greșit, iar sarcasmul e gratuit. Ori sunteți rău-voitor, ori nu vedeți pădurea de copaci. Sloganurile gen ”nu ne vindem țara” și grupusculele anti-capitaliste sau ultra-naționaliste sunt minoritare la protest – exotice, da, gălăgioase, da, dar majoritatea e alta. Aveți în stradă, în fiecare seară, o generație care abia își descoperă calitatea cetățenească – că sunt boemi altermondialiști care blamează capitalismul de pe un iPhone, angajați de 25-35 de ani pe la la multinaționale care pun pe profilul de Facebook, la ”Political views”, descrieri precum ”nu mă interesează politica”, ”nu fac politică” – știți, genul apatic, cel care nu merge la vot. Sunt cîțiva de la Noua Dreaptă, sunt nebuni daco-creștini din familia reptilienilor lui Lorin Fortuna, sunt și doamne preocupate de soarta maidanezilor și probabil și alții. O să o repet pînă veți înțelege: masa protestatară de Universitate este un real Babel coborît în Agora, care descoperă, activ sau pasiv, democrația participativă și treburile cetății. Este MULT prea timpurie orice generalizare, orice stereotip și, în cazul de față, orice mișto, care în momentul de față vă cam descalifică din postura de observator al fenomenului. Verdictul contemplării mioritice îmi pare, mai ales în acest context, profund deplasat. Este doar opinia mea, dar tind să cred că asistăm la nașterea unei revoluții contraculturale pașnice, în care adversarul – ”establishment”-ul – este depășit de situație, pentru că nu o poate cuprinde – iar aici vă includ în ”establishment”.

Ne inchidem in carapace in mare viteza in fata cotropitorilor capitalisti, decretam falimentul democratiei, noi, mari artisti in fentarea tuturor regulilor occidentale si ne bucuram ca, in sfarsit, am inviat din morti. Este si acesta un mod de a-ti afirma identitatea, numai ca resuscitarea unei societati intrate intr-o profunda moarte clinica pe tot parcursul marelui jaf cu protagonisti authtoni ne trimite direct la groapa istoriei. Singura veste buna ar fi ca peste ea va creste un camp verde stralucitor, semn ca Romania tocmai a devenit templul global al ecologismului de unde a disparut toata durerea si suspinul capitalist.

Din nou, sarcasm gratuit. Lansați stereotipuri negative despre români pe care, parțial, le validez fără să cunoașteți contextul. Majoritatea oamenilor din piață nu e formată din români, în sensul etnocultural al conceptului. Sunt cetățeni europeni, unii chiar globali, formați pe internet, care știu de Ceaușescu de la părinți și de Hitler din meme-urile de pe Facebook. Care după ce descarcă energii cu ”Uniți / salvăm/ Roșia Montană” își verifică tag-urile de pe Facebook cu dileme de genul ”o nefiltrată la suta de beri, Mc Donalds sau Dristor kebap dacă tot sunt în centru”. Care vorbesc cel puțin engleza, care au fost măcar o dată în Occident, cît să facă diferența, și care chiar vor o țară ca afară. Cît despre RMGC și regulile occidentale, vă amintesc că vorbim de un ”deal” viciat, legal și moral, din start și că, și fără șpăgile balcanice, germanii ar fi reacționat la fel, poate mult mai amplu, dacă se punea problema unei bălți toxice în munții Pădurea Neagră.

Nu mai traiesc azi marii nihilisti romani ai veacului trecut sa vada cum Romania s-a schimbat in sfarsit la fata. Pacat. Romania a iesit din stadiul vegetal, s-a trezit din somnul ei istoric adanc pentru a explica lumii intregi cine este si ce vrea! Si ce este Romania azi? Este o harmalaie de toamna putin diferita de primavara araba sau vara turceasca in sensul ca, spre deosebire de ceilalti, noi nu vream nimic. Adica suntem exact asa cum sunt ne stim de veacuri: contra, ca sa nu fim luati de prosti ca suntem pentru. Planul nostru de viitor se cheama revenirea la trecutul de aur, la tricolor si la geniul romanesc.

Este de-a dreptul insultător. Trecînd peste faptul că ”marii nihiliști români” erau străpunși de fiori naționaliști și ortodocși (ceea ce nu e cazul acum la Universitate), este abia începutul, am motive să cred că veți avea surprize. Chiar vrem ceva acolo – o restructurare radicală a modului în care se administrează contractul social al românilor, ca să nu spun renegocierea/rescrierea lui. ”Hărmălaia de toamnă” capătă substanță și coerență de la o zi la alta, vor apărea documente programatice, poate chiar lideri (deși asta n-ar fi neapărat bine), iar o listă de revendicări post-Roșia Montană se conturează deja. Nu e despre geniul românesc, nici despre gică-contrism, e despre setea de stat de drept, cu tot setul de valori aferente (să recunoaștem, acestea nu prea sunt gravate prin balade și cronici).

De cate ori am pus planul in aplicare a iesit cam nasol pe termen lung. Nu ne vindem tara a fost mereu sloganul perfect pentru a tine la distanta tot ce ne ameninta ecosistemul. Povestea a inceput demult, a rabufnit in 90 si continua, intr-un fel, si astazi. Toti politicienii sau papusarii lor stiu ca exista un filon nesecat de aur curat, o comoara ingropata adanc in inima oricarui popor. Totul e sa ajungi cumva la ea, sa o scoti la lumina pentru a orbi poporul cu stralucirea ei. Numai ca filonul nationalismului politic sau economic, odata dezgropat, lasa in urma halde de steril, lacuri de otrava in care nu mai creste nimic.

Nu e niciun protecționism aici, repet, vocile de tipul ”nu ne vindem țara” sunt minoritare, iar ideologic, masa critică a protestatarilor este extrem de eclectică. Jigniți majoritatea din piață, care numai naționalistă nu e. Ah, da, poate fi patriotică – există o demnitate, ca român, despre care mulți de acolo cred că merită salvată astfel. Dar nu generalizați, vă rog. În stradă e, din cîte am văzut eu, generația care a aflat de istoria contrafăcută cu eroi și martiri de pe vremea noastră și care-și cristalizează și afirmă, hic et nunc, o identitate transnațională.

“Eu sunt foarte preocupat de modul in care se va transmite in strainatate mesajul legat de acest proiect si vreau totusi sa prezint Romania ca o tara deschisa investitiilor straine. Nu vreau sa fim o tara care goneste pe toata lumea pentru simplul motiv ca nu exista in Romania resursele financiare pentru a ne dezvolta singuri”, a declarat marti seara premierul Victor Ponta, in cea de-a zecea zi de prosteste. Mult prea tarziu.

Nici vorbă. Trec peste ce spune, crede și face Ponta zilele astea, spectacolul penibilului merită – dacă merită – o discuție separată. Aș opina că și dvs, și premierul sunteți în eroare, cel puțin din perspectiva Roșia Montană. Aurul va rămîne acolo și nu va uita nimeni acest lucru. El va fi scos, probabil tot de străini, dar – sperăm noi – printr-o investiție mai puțin chestionabilă legal, ecologic și etic. Bașca faptul că o majoritate a protestatarilor din piață merge la muncă a doua zi. Forța de producție la prețuri bune e tot aici, să știți. Iar, caz că nu ați înțeles, miza morală a întregului protest este tocmai transmiterea unui semnal că nu suntem o pseudo-democrație bananieră – nu societatea – în ciuda unui corpus politic demn de țări sub sahariene sau centro-americane. E o chestiune de demnitate individuală, în primul rînd, apoi socială. Cei din piață nu au votat USL – – sau altceva, în general – dar încep să înțeleagă cît costă să nu participe la viața politică a cetății.

Banii multi nu vin intr-o tara condusa de un premier care anunta anuleaza seara ce a votat la pranz in guvern, intr-o tara pretins europeana unde se mai organizeaza inca lovituri de stat, unde mari cercetati penal vand infrastructura feroviara unor dubiosi locali intr-un simulacru de licitatie si unde pentru toate astea nu iese totusi nimeni in strada pentru a se apara de otrava coruptiei. A ne fura intre noi e voie, a munci pentru altii se numeste genocid, vanzare de tara, exploatare, fascism.

E oful clasic al observatorului decent al societății românești, așa zic și eu. Nu critic decît contextul. Protestatarii, pe axa occupy-tahrir-indignados-taksim sau nu, sunt altceva pentru societatea românească și e prea devreme să dați verdicte.

Banii fug ca dracu de tamaie de o tara unde toata lumea se bucura in taina ca, in sfarsit, noua generatie s-a prins si ea ca nu-i o afacere buna sa te incurci cu strainii. Si da, banii nu vin acolo unde nu pot influenta putin legislatia in favoarea lor, altfel merg in alta parte si au de unde alege. Chiar mai rau: banii vor cauta sa traga maxim de avantaje dintr-o tara cu susul in jos, cu lideri slabi, incompetenti si corupti. Banii nu vin in general de pomana, gratis, pentru a indrepta lumea sau pentru a o curata de rele.

Insist, ați înțeles complet eronat motivele pentru care se iese zilele acestea la protest. Nu cu faptul că RMGC are sediul în Canada e o problemă. Putea fi și un SRL din Sighetu Marmației – ci cu maniera oneroasă în care excreții toxice ale marelui business au încercat să profite de permeabilitatea feudală a dinupăturicilor (absolut transpartinici și anideologici) care sunt votați an de an de România profundă ca lumina din mitul peșterii, ca să lase aici bombe artizanale cu explozie întîrziată, cum sunt cianurile alea. Era o țeapă pe toate planurile și de la Convenția Democrată încoace, în numele mitului providențial al investițiilor străine, un astfel de abuz a fost la un pas să devină posibil. Tocmai, domnule Tăpălagă, suntem în stradă pentru schimbarea partidocrației în democrație. Dacă vom avea succes sau nu, rămîne de văzut. Eu sper că da, chiar dacă va dura o generație, cîteva tururi electorale și poate noi nu mai apucăm.

Si in general, banii au oroare de prosti. Se pot insoti cu ticalosi, cu parveniti, cu oameni cinsiti sau cu aventurieri, dar cu prosti niciodata. Sa zicem ca esti corporatist feroce, vanator de business-uri, ai avea totusi tupeul sa investesti un leu intr-o tara condusa de Ponta si Antonescu dupa tot ce-ai vazut la televizor in aceste zile? Ai mai vazut undeva atata lipsa de responsabilitate, atata incoerenta, atata disponibilitate de a incalca reguli elementare, atata prostie pana la urma? Ai mai cunoscut lideri mai schizofreni decat astia care una voteaza ca premier, alta ca deputat?

Nu pot decît să vă dau dreptate. Iar cacofoniile recente ale USL țin de regimuri pe lîngă care Belarus este un pilon solid al democrației. Un bemol, totuși – dacă la PNL suspectez calcule pre-electorale, în cazul PSD tind să cred că e vorba despre o încercare semieșuată de a împăca multe capre hrăpărețe cu niște verze irezistibile.

La paragrafele finale nu mai fac referință.

…și cred că ar trebui să faceți niște vizite pe teren înainte de a vă pronunța.
Altfel, respecte, voi continua să vă citesc.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

28 comments
 • 1

  mda, textul lui tapalaga dovedeste in opinia mea cat de dezorientata e dreapta romaneasca. dupa ce au tatonat un pic, dupa ce au creat absolut din neant teoria hipsterului, dupa ce au incercat sa minimizeze semnificatia a ceea ce se intampla in strada, dupa ce au realizat ce au pierdut pentru ca nu au fost ei cei care au initiat protestele (sau macar sa fi participat activ la ele – aparea deunazi un articol cum ca nu e bine pentru dreapta sa iasa in strada), corifeii dreptei mainstream au pierdut controlul. se intorc la vituperari nationalistoide, ne povestesc despre destimnul maret al romaniei si alte rahaturi. adevarul e ca au pierdut la toate capitolele: prezenta, imagine, idei. that’s gotta hurt. mie unul imi pare bine.

  frodo buggins
  2013-09-11 06:06:39 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  Din pacate, lasand la o parte opiniile pro sau contra, atat timp cat aceasta “revolutie” e centrata doar contra cianurei si gazelor de sist ( nu am nicio indoiala, urmatoarea tinta vor fi gazele de sist) , nu e decat o miscare manipulata, condusa de altcineva din umbra. Ne vom bucura degeaba, vom face jocul altora, in defavoarea noastra. Daca aceiasi protestatari vor iesi sa blocheze bulevarde ca protest impotriva coruptiei / haosului administrativ/ etc, atunci i-as crede. Dar cat timp ei se opun strict unor masuri care, corect aplicate si gestionate, ar aduce bunastare tuturor, îi întreb: Câți bani ați luat?

  rudi
  2013-09-11 07:08:23 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  @rudi: deschide ochii… de unde faza cu bunastare tuturor? bunastare pentru foarte putini, iar daca modul in care rmgc a actionat cu complicitatea clasei politice si a serviciilor ti se pare ok… du-te in bandustan, ca probabil acolo este un stat mai de “drept” decat romania si acolo ti-e locul…

  cerbu' de aur
  2013-09-11 07:17:37 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  @frodo buggins:
  textul lui tapalaga dovedeste in opinia mea cat de dezorientata e dreapta romaneasca.

  Hai sa nu sarim calul ! Cand se iese (si) cu pancarte “Jos capitalismul” tu ce vezi? o stanga unita si clarvizionara?
  Sa ne pastram calmul.

  Mircea
  2013-09-11 07:54:28 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  @Paul Vîrvea:

  Vorbind de cinism…ce poate fi mai cinic decit sa raspunzui unuia cosiderat de dreapta…pe o platforma aflata sub obladuirea unuia de striga “jos capitalismul” :)

  @rudi: amice…aici daca nu esti de la partid…si intraznesti sa spui liber ce gindesti, odata te ia cerbul in coarnele lui de aur… :)

 • 6

  Un text care merita citit, s-a mai dat link-ul :

  contributors.ro../

  Mircea
  2013-09-11 08:28:22 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 7

  @Adi: E singura platformă de blogging pe care colaborez, o postare pe rețelele de socializare mi s-a părut insuficientă, iar Costi Rogozanu nu are vreo istorie de pus pumn în gură – ci dimpotrivă chiar. În plus, aici scriu și Alin Fumurescu sau Florin Pușcaș, care nu pot fi considerați oameni de stînga.

  Paul Vîrvea
  2013-09-11 08:42:43 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 8

  Eu ma bucur ca a iesit lumea in strada. Cel mai tare ma bucur ca erau tineri. Sincer, nu credeam ca se vor mobiliza fara sprijinul pretios al colonelului Dogaru sau a lui Mircea Badea si Antena 3 asa cum a fost in ianuarie 2012.
  Acum chiar au protestat cine credea ca trebuie sa protesteze. E foarte bine pentru igiena civismului autohton.
  Acuma ca politicienii iau masuri sub presiunea a 10 – 20 de mii de oameni, ca le e frica sa piarda fie si un vot, asta nu mai e treaba protestatarilor.
  Asa ca, chiar daca Tapalaga ar avea dreptate si inchiderea proiectului Rosia Montana este o mare nenorocire pentru viitorul patriei pentru ca goneste investitori etc, vina este strict a celor care ocupa functii. Fisa postului e ca trebuie sa conduca in conditii de democratie, adica si cu proteste, cu conestari in strada…

  mihai
  2013-09-11 08:49:55 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 9

  @cerbu’ de aur: Daca ai fi citit atent — “corect aplicate si gestionate “. Deci nu sustin neconditionat proiectul sau firma care il propune. Dar cand te doare in cot de penalii care ne conduc, de tunurile trase noua , tuturor, de copiii mancati de caini etc si te ustura fix de 1 sau 2 chestii, atunci esti de la partid sau esti mercenar de profesie. Parerea mea, daca nu-ti place, du-te in Coreea de Nord, acolo toti gandesc la fel.

  rudi
  2013-09-11 09:11:35 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 10

  @Paul Vîrvea:
  De acord cu prima parte a argumentatiei!

 • 11

  Mă distrează maxim faptul că cianurile sunt folosite masiv, de ordin peste 1000 de tone, în Românica noastră dragă, la exploatarea aurului prin Certej şi pe la Baia Mare…. o ipocrizie de numa-numa cazul Roşia Montană, au un interes din altă parte?

  Dada
  2013-09-11 09:59:19 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 12

  Concluzia volumului “Rosia Montana in dezbaterea europeana”, coordonat de parlamentarul european Victor Bostinaru:
  “Scopul editării acestui volum a constat în evidenţierea adevărului în cazul proiectului Roşia Montană. În lipsa unei evaluări obiective din partea unei comisii formate din experţi recunoscuţi internaţional care să nu fie influenţaţi de banii companiilor direct interesate de începerea acestui proiect, la care se adaugă eliminarea din Comisia de Analiză Tehnică a persoanelor care se opuneau proiectului (Dr. ing. Ştefan Marincea şi Prof. univ. dr. Mircea Babeş), informaţiile care ajung în
  atenţia opiniei publice sunt aproape exclusiv în favoarea demarării proiectului.
  Susţinută de un buget considerabil, campania de comunicare a investitorului Roşia Montană Gold Corporation s-a acutizat în ultimul an. De la spoturi publicitare difuzate în prime-time cu iz de campanie socială, la armata comentatorilor de profesie pe site-urile şi blogurile care publică informaţii referitoare la proiect şi sondaje de opinie cu întrebări care induc răspunsul, în contrast flagrant cu metodologia redactării unui sondaj de opinie, toate aceste instrumente sunt îndreptate către prozelitism pentru ceea ce este în esenţă, o afacere.
  Într-o pervertire a stării de fapt, publicul ţintă al acestei campanii nu este reprezentat decât tangenţial de către decidenţii politici.
  Campania de PR este îndreptată spre populaţie cu scopul de a induce atitudini şi de a schimba modul de raportare la proiectul Roşia Montană, pentru ca mai apoi, decidenţii aflaţi sub presiunea maselor convinse de „oportunitatea creării locurilor de muncă” şi a „miliardelor de euro” care se vor duce la bugetul de stat, să ofere avizele necesare începerii exploatării. Inevitabil trebuie să ne întrebăm, aşa cum sublinia şi Răzvan Martin – coordonator de programe ActiveWatch –
  Agenţia de Monitorizare a Presei – dacă tot proiectul este atât de bine elaborat, dacă aduce atâtea beneficii societăţii, economiei naţionale, de ce au nevoie de această campanie de propagandă atât de agresivă?
  Argumentele prezentate în acest volum desfiinţează însă, aproape în totalitate, ipotezele conform cărora proiectul RMGC, propus în forma actuală este conform cu principiul dezvoltării durabile, cu standardele aplicării celor mai bune tehnologii în minerit, va duce la restaurarea patrimoniului şi va crea mii de locuri de muncă, va respecta prevederile privind protecţia mediului cu încheierea tuturor asigurărilor care se impun.
  De asemenea, însăşi compatibilitatea cu legile în vigoare sau tratatele referitoare la Drepturile Omului prin tentativele de strămutare forţată prin amendamente la Legea Minelor sunt puse în discuţie de orice perspectivă critică asupra acestui proiect.
  Din perspectivă europeană, „Rezoluţia Parlamentului European din 5 mai 2010 referitoare la interzicerea generală a utilizării tehnologiilor de minerit pe bază de cianuri în Uniunea Europeană” a chemat Comisia Europeană să propună interzicerea totală a utilizării tehnologiilor de minerit pe bază de cianuri în Uniunea Europeană până
  la sfârşitul anului 2011.
  Parlamentul European consideră că aceasta este singura modalitate sigură de protejare a resurselor noastre de apă şi a ecosistemelor împotriva poluării cu cianuri în urma activităţilor miniere.
  De asemenea, Parlamentul European a mai chemat Comisia Europeană să propună o modificare a legislaţiei existente cu privire la gestionarea deşeurilor din industriile extractive care să oblige fiecare companie de exploatare să deţină o asigurare pentru a compensa daunele şi pentru a acoperi toate costurile de remediere în vederea restabilirii stării ecologice şi chimice iniţiale, în cazul producerii unui accident sau al unei funcţionări defectuoase.
  Însă, aşa cum întreaga campanie demarată de către RMGC subliniază, încă de la începuturile dezbaterii proiectului Roşia Montană în Parlamentul European, ca urmare a unei petiţii depuse în Comisia PETI, rezoluţia Parlamentului nu obligă Comisia Europeană transpunerea ci este doar un punct de vedere.
  Totodată însă, trebuie subliniat faptul că această rezoluţie a întrunit votul în favoare a 82,29% din numărul deputaţilor, în timp ce 8,09% dintre voturi au fost împotriva rezoluţiei.
  În acest context, proiectul minier de la Roşia Montană demarat de către RMGC este lipsit de transparenţă pe toată durata parcursului său.
  Marile companii la nivel mondial din domeniul extragerii aurului privesc cu îngrijorare proiectul RMGC tocmai pentru că viitorul lor ar putea fi afectat datorită standardelor reduse, a neaplicării celor bune tehnologii şi a lipsei de credibilitate din partea autorităţilor. Iată de ce ele consideră că dezvoltarea proiectului RMGC în parametrii actuali reprezintă un risc major de radicalizare a populaţiei împotriva oricăror proiecte de exploatare durabile a aurului inclusiv prin utilizarea unei „Iniţiative cetăţeneşti“ la scară europeană care să interzică utilizarea cianurilor în minerit.
  În mod propagandistic, RMGC invocă modelele de exploatare a aurului din Finlanda şi Suedia omiţând însă în mod flagrant detalii care sunt esenţiale pentru proiectul Roşia Montană. Minele din Finlanda şi Suedia se deosebesc considerabil de proiectul RMGC: mina Kittila este localizată în nordul Finlandei, la aproximativ 900 km de Helsinki şi 150 km de Cercul polar arctic şi nu în mijlocul unei localităţi, la câţiva kilometri de un oraş cu zeci de mii de locuitori. În acelaşi timp, conform experţilor , procesul tehnologic, atât în cazul exploatărilor din Suedia cât şi a celor din Finlanda, este diferit faţă de cel propus la Roşia Montană prin utilizarea unui sistem închis care reduce cantitatea
  cianurilor.
  Toate evidenţele demonstrează faptul că „Roşia Montană este un loc al fărădelegii“ Constatările Grupului pentru salvarea Roşiei Montane din ASE susţin faptul că Licenţa 47/1999 este ilegală deoarece o licenţă „mixtă” de exploatare, cu titular şi afiliat, cu care se face exploatare, dar şi explorare, este ilegală, prin Art. 9 şi Art. 10 din Legea Minelor 61/1998, care spun ca explorarea şi exploatarea se realizează pe baza unor licenţe exclusive.
  În faţa criticilor aduse proiectului de către oamenii de ştiinţă, profesori universitari, geologi, reprezentanţi ai Academiei Române şi ecologişti, autorităţile române nu au asigurat măcar neutralitatea în exprimarea poziţiilor lor. Marin Anton, secretarul de stat din Ministerul Mediului şi preşedintele Comisiei de Analiză Tehnică (CAT) la nivelul aceluiaşi minister, cu rol în analizarea studiului de impact asupra mediului depus la minister de către compania Roşia Montană Gold Corporation, s-a declarat la momentul vizitei Comisiei pentru Petiţii a Parlamentului European la Bucureşti, în favoarea acestui proiect: „sunt pro proiect şi asta o spun foarte clar”.
  Reluând ideile exprimate la începutul acestui volum, este necesară o dezbatere onestă cu toţi cei implicaţi şi care au cuvânt de spus în acest proiect. În egală măsură, este necesară o analiză de impact asupra mediului neutră, astfel încât evaluarea să fie corectă, obiectivă şi vrem
  să ne asigurăm că, cel puţin în ultimul ceas, Guvernul României respectă şi pune în aplicare legislaţia europeană. În afara oricărui alt cadru, proiectul nu trebuie să primească avizele şi astfel trebuie stopat.
  La ora la care sunt redactate concluziile acestei lucrări Curtea de Apel Alba Iulia (dosar nr. 5159/107/2010) a făcut public verdictul prin care anulează planurile de urbanism aferente minei de aur propuse la Roşia Montană, votate de Consiliul Local Roşia Montană prin Hotărârea nr. 1 din ianuarie 2009. Verdictul a fost pronunţat într-o acţiune judecătorească promovată de Asociaţia Alburnus Maior din Roşia Montană, Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu din Cluj-Napoca şi de către Fundaţia Culturală Roşia Montană.
  Hotărârea Curţii de Apel Alba este irevocabilă.”
  Intregul volum poate fi citit aici: victorbostinaru../

 • 13

  @frodo buggins:

  Ai perfecta dreptate.
  Si e de ajuns sa citesti ce apare pe blogary, autointitulat ”blogul reprezentativ al dreptei” si care in timpul demonstratiei publica doar ”offtopice” iar acum, dupa, cica rusii sunt la origine si toti demonstrantii sunt prosti de bubuie.
  E chiar instructiv sa citesti cate etichete si cate adjective peiorative pot inventa intelectualii de pe blogary in lipsa de argumente. Evident, ca ei traiesc din donatii, ca orice om de dreapta, e cireasa pe coliva.

  Basil
  2013-09-11 10:14:34 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 14

  Dada, pe noi nu ne distreaza folosirea cianurilor. De aceea protestam in strada impotriva utilizarii cianurilor in minerit. Aceasta este una dintre revendicari.

 • 15

  @Dada:
  E bine ca folosirea cianurilor te distreaza, asta arata ce fel de om esti.

 • 16

  Tapalaga nu a inteles nimic gresit. Dvs nu intelegeti ca RGMC este sponsir principal si la Hotnews si la B1 TV unde presteaza dumnealui

  adrian
  2013-09-11 11:02:04 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 17

  @rudi:
  Din pacate, atitudinea ta este intr-un fel similara cu cea a lui Tapalaga: Nu intelegi despre ce e vorba. Nu intelegi de ce ies eu si alte mii in strada. Pentru ca nu ai cum. Esti rupt de ceea ce ii anima pe tinerii de care vorbesti. Si nu este vina ta. Esti probabil “copilul” unui sistem de valori care nu mai au greutate pentru generatia tanara. Eu si toti prietenii cu care am iesit in strada am fost acolo si pentru ca protestul asta nu a fost asumat politic. Nu a fost televizat. Nu am simtit ca ma duc sa fac jucurile lui Toni/Ponta/Base/Felix etc. Sunt convins ca sunt interese imense si grupuri de putere care isi doresc rmcg-ul afara din ecuatie/ slabit / muribund, ca sa puna si ei mana pe ciolan. Dar in final in democratie alegi pe cel care iti ofera cel mai mult, ca la o licitatie. rmcg-ul a oferit doar bani de ciubuc + otrava statului Roman si populatiei. Daca va veni un alt investitor (cu lectia invatata de la rmcg) si va fi mai putin hamesit, va folosi alte metode de extragere si va oferi mai mult si mai bine, fie. Nu sunt impotriva investitiilor, sunt pentru o Romanie prospera, de care sa fiu mandru. Asta trebuie sa fie o lectie pentru oricine va dori sa faca afaceri aici: NU veniti la sclavi, NU veniti la inculti, NU veniti aici sa ne oferiti margele colorate de sticla pe diamante. Si daca politicienii nostri nu sunt in stare sa ma reprezinte si sa afirme asta, ma reprezint eu singur in strada. Si dupa protest, mai stau doua trei ore pe net, sa citesc ceea ce se spune in presa internationala, dau share-uri si like-uri la cei pe care ii stiu eu de incredere (nu la “formatorii de opinie” badea-gadea-badin-cacarau etc) si dimineata ma duc la servici. Pentru ca noi astia din generatia pe care nu o intelegi, nu asteptam pleasca, nu luam bani de la partide ca sa strigam slogane goale. Ne facem noi viitorul (desi traim si noi de pe o zi pe alta, ca tot romanul).

  Zorbun
  2013-09-11 11:08:23 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 18

  Am inteles ca aialalti sunt o minoritate.Totusi majoritatea ce sunteti ? Ecologisti ? Ne veti inchide la toti locurile de munca cum ati facut-o cu amaratii aia ?

  dar majoritatea ?
  2013-09-11 11:16:31 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 19

  @dar majoritatea ?: Nu, doamnă/domnule, suntem cîtiva cetățeni (în adevăratul sens al cuvîntului) preocupați de bunul mers al cetății care este România și de eliminarea cangrenelor care o paralizează. Un răspuns mai scurt de-atît nu am putut găsi, scuze pentru rezonanța clișeică.

  Paul Vîrvea
  2013-09-11 11:36:28 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 20

  Mulţumesc, pentru articol, e răspunsul potrivit. E bine de văzut că voci de dreapta se pronunţă pentru echilibru. Mai ales că “dreapta online”, respectiv Blogary şi ÎnLinieDreaptă, sunt în mod deschis şi asumat pro-RMGC, ceea ce este de-a dreptul trist. Şi poate ar trebui să adăugaţi un PS şi pentru Rogozanu, care susţine în mai fiecare articol că oricine spune că protestele nu sunt anti-capitalism refuză doar să vadă realitatea.

 • 21

  Tov Paul Vîrvea pt. a intelege ce se intampla la “Cenaclul Cianura” de la Universitate ar trebui sa dati timpul inapoi (nu este o injuratura de mama – avand in vedere varsta pe care o aveti si perioada la care ma refer)si sa intelegeti fenomenul “Cenaclul Flacara”. Zecile de mii de tineri care veneau acolo, excluzandu-i pe activisti, pe agitatori, pe cei din servicii (ca sa facem “un arc peste timp”) nu erau sustinatori ai “comunismului in zbor” sau adulatori ai cuplului de analfabeti ce erau preamariti acolo, in mod profesionist. Erau in general tineri liceeni, studenti, intelectuali in formare ce doreau o alta forma de socializare decat carciuma, discoteca sau “joia tineretului” de marti care se tinea sambata la caminul cultural. Mai erau plasate subtil cateva mesaje, cu voie de la stapanire, de impotrivire pe chestiuni minore. Nu vreau sa duc in derizoriu, amintind ca de acolo s-a ales Paunescu si cu cativa copii din flori, pt. ca mi-ati raspunde ca si Tariceanu s-a pricopsit cu a 4-a nevasta tot de la un miting de la Universitate, cand toata lumea credea ca venise sa faca politica in calitate de proaspat ministru, nu la agatat.
  Eu dau un sfat gratuit FRF sa faca echipa nationala de fotbal din Guvernul Romaniei. In acest fel, la idemnul unei “galerii” de 10-15000 de “microbisti” (nu 50 000), ar face tot ce li s-ar cere, adica ar castiga toate meciurile.

 • 22

  @Jan: Am fost în 1984, copil fiind, pe stadion la Cenaclul Flacăra, ascultam joi seara pe Programul 1 de la radio alte transmisiuni și înțeleg remarca. O consider, totuși, deplasată – într-o astfel de logică, nu există congregație de oameni fără păpușari obscuri, îndoctrinări și manipulare veroasă. Îmi permit să cred că nu e valabil pentru Universitate, că salvarea Roșiei Montane nu e scopul final, ci doar catalizatorul care declanșează reacția anti-sistem. Tocmai pentru că definirea tipologiei protestatarului ”uniți, salvăm” în acest moment este imposibilă fără bruiaje subiective. Timpul și evenimentele care, după cum remarcați, se precipită vor cristaliza niște cețuri și pentru mine, și pentru dvs. Numai bine!

  Paul Vîrvea
  2013-09-11 12:55:55 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 23

  @Zorbun: Esti amuzant, sincer. Da, din punctul tau de vedere oi fi vreo bababciune , din alt sistem, care nu are nimic de-a face cu voi, cei tineri, destepti si luminosi in cuget si simtiri.
  N-o sa mai intind, spun doar atat: esti pro investitii? foarte bine, doar gandeste-te ca intr-o tara condusa de corupti, cu o populatie ( de la cel mai tanar la ce mai batran) impasibila sau partasa la fenomen nu vor veni investitori de calibru greu, ci doar spagari. Asa ca vei astepta in zadar. Mult succes la proteste. Acum, nu va lasati, dati-le in cap cu sisturile, gazul rusesc e mai dulce!

  rudi
  2013-09-11 12:56:59 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 24

  Ceea ce ma fascineaza la articolul lui Tapalaga nu e atat ”demonstratia” sa demna de un proces stalinst (pleaca de la o propozitie pe un carton si ajunge la crime/spionaj/tradare!), ci multimea comenatariilor scrise cu inteligenta si talent! Am citit multe comentarii care surclaseaza lejer logica scremuta a lui Tapalaga si, malheureusement, si talentul literar…..

  elefantul mov
  2013-09-11 14:03:55 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 25

  @Paul Vîrvea
  Stimate Domnule Paul Vîrvea,

  va propun sa faceti o campanie de presa in care sa explicati ce inseamna un stat de drept.
  si, in acea campanie de presa sa explicati de ce Romania este, sau nu este, stat de drept! cu argumente! ar fi un fel de “alfabetizare politica” absolut necesara in Romania! nu credeti?

  cred ca asta ar trebui facut la scara larga de catre autorii articolelor voxpublica!
  haideti sa nu mai punem carul inaintea boilor!
  haideti sa vedem mai intai daca Romania este stat de drept, cu argumente!

  daca stabilim ca Romania este / nu este stat de drept, avem o baza de discutie!

  yehudy
  2013-09-25 23:05:29 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 26

  jordans 1 retro womens air jordans 1 retro midwith and blue airmaxnike cortez classic og leather qs altweiss rothender scheme air jordan 4 navy
  68 jamon brown jerseys dallas garethhughesbas../

 • 27

  air jordan retro 4 gold bluenike roshe run hyperfuse gold hypervenomadidas tubular runner orange sky bluenike cortez vachetta
  nike tiempo legend v fg grey grass green steinroganandpa../

 • 28

  air jordan retro 5 womens grey silvernew jordans december 2013 releasesnike air max 97 rubber patch black white running shoes sale2016 air jordan 9 kobe bryant lakers pe for sale
  27 tre mason jersey quest juliebrownleeph../

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!