RSS Feed

Incomode despre bugetari vs. salariaţi din privat

vezi toate articolele de
02 Mar la 13:58 114 comentarii 2 vizualizari.

Salariile bugetarilor au crescut spectaculos. Au crescut ceva în învăţământ, nu cât au promis, au crescut salariile personalului medical. Dreapta urlă că e rău în general, ăştia urlă din principiu şi dacă ai crescut cu un leu salariul minim. Au şi ei dreptate că doar liberalizarea sărăciei produce creştere economică în România.

PSD şi susţinătorii aruncă mândru în faţă că “noi creştem salariile la oameni”. Costurile au fost şi sunt inutil de mari. Au găsit cele mai proaste soluţii pentru pansamente sociale modice. Au ajuns la aceste dereglări stupide ale muncii în privat mai ales pentru că măsurile nu au fost gândite cu adevărat ca strategice, orientate de exemplu către sănătate-învăţământ. Au crescut acolo ca să calmeze spiritele şi să poată mări la cote nesimţite rata de angajat de lux la stat. Pe scurt, ce să fac ca să pot să-mi măresc privilegiile și mai mult? Mai arunc firimituri la bugetarii cât de cât sindicalizați.

Aceste măriri acoperă de asemenea și facilități pentru investitori mari.

Au scăzut impozitul pe venit, au oficializat o taxare enormă pe muncă. Şi dacă nu simt imediat toţi angajaţii această povară, ea se va simţi pe termen mediu. Iar perversiunea va fi că  angajaţii disperaţi vor presa pentru micşorarea taxării pentru toţi, şi pentru ăia săraci care lasă juma de salariu la stat, şi pentru ăla cu un cartier de blocuri care plăteşte puţin sau nimic, atunci când se mai găsesc alde USR PNL PSD să le dea câte o amnistie. Calea sigură către privatizarea serviciilor publice.

Aşa, o speculaţie poetică: lupta DNA cu corupţia a dus şi la acest efect. Ăia care înainte îşi opreau informal taxe din afaceri de stat încearcă să le “legalizeze” acum, încearcă să treacă privilegiile într-o zonă sigură de confort. Da, hoţia trece în rentă de stat legală, a fost un trend mai curând de spaimă faţă de piaţa liberă, dar a fost şi un efect al luptei DNA cu funcţionarii care preferă să fie acoperiţi legal, nu mai acceptă să rişte nimic pentru privilegii. Am mai oprit din corupţie, banii publici se vor retrage nesimţit, dar legal. Un mare pas pentru conştiinţa capitalistă a maselor.

Şi atunci când identifică complet problema, PSD o abordează neatacându-i pe cei care profită semilegal, ci pe aceia care abia se descurcă oricum. Exemplul cu part time e cel mai bun. Ei ştiu că există o mare zonă gri în industrie cu part time care e de fapt ultra full time. De ce nu foloseşti instituţiile de control ca să remediezi? Nu, mai bine legiferăm! Ei, şi când ai legiferat ai lovit o întreagă pătură de angajaţi precari care lucrau part time pe bune, inclusiv pentru instituţii publice.

Artişti, traducători, din ăia care muncesc mult şi sunt plătiţi prost vor încasa în plin loviturile. Veniturile mici şi medii sunt în general  generos taxate, ei sunt grosul plătitorilor. Cam ce e până în salariul mediu  pe an e ultrataxat. Veniturile mari sunt în schimb scutite de sume mari.

Să ne întoarcem la chestiunea măririlor pentru bugetari. Deja se cască o diferenţă între salarii medii privat-public de mai bine de 10%, în favoarea bugetarilor. Dar groapa e şi va fi mult mai mare. Accesul la sănătate şi educaţie se va tot diminua. Iar educaţia de calitate se mută la privat oricum.

Mărirea salariilor pentru medici, culmea, merge mână în mână cu această tendinţă. Există o clasă urbană  şi o masă de rentieri serioşi pe bani publici care ar prefera să transforme drepturile la sănătate şi educaţie în “utilităţi” bune pentru o castă. Plăteşti mai bine medicul, între timp mai dispar din listele de asiguraţi de sănătate câteva sute de mii, prin şi mai multă luptă de supravieţuire la negru, aici sau aiurea prin UE. Ăsta e efectul pervers dacă susţii doar anumite profesii şi nu ai grijă de bază.

Şi PSD, şi adversarii lor au o tendinţă spre îngrădirea urbanului de tip feudal: drepturi şi libertăţi numai pentru clasa de mijloc consolidată. Restul să scoată banul. Numai că se manifestă diferit. Unii visează regimente de funcţionari locali şi centrali, plus pensionari speciali, care să conducă la captarea tuturor veniturilor statului. Ăia de dreapta useristă, de exemplu, ar vrea privatizare totală pentru sărăcime şi subvenţionare a taxelor pentru salariaţi bogaţi care să facă apoi paradă de filantropie.

Ai mărit salarii, au crescut şi taxele pe muncă, dar colectarea deja ne aruncă indicatori îngrijorători.

Ministerul Finanţelor a publicat azi execuţia bugetului general consolidat pe ianuarie 2018. Statul a reuşit să strângă cu aproape 17% mai mulţi bani la buget decât în aceeaşi lună a anului trecut. Însă cheltuielile au crescut cu 26,4%. Astfel, bugetul înregistrează un excedent de 0,21% din PIB, în scădere faţă de anul trecut, când era, la aceeaşi dată de 0,35% din PIB. sursa

Tot Ionuţ Tudorică scria despre Darius Vâlcov cum că ar sta izolat printre cărţi şi nu vede realitatea, că dacă câştigi cu un leu peste venitul din salariul minim plăteşti, zdrang 8000 de lei la stat. Greşit: nu e izolare în cărţi, este amestec de ploconeală neoliberală şi ignoranţă incredibilă, asta e şcoala românească de economie în 90% din cazuri.

Lucian Davidescu face mişto corect de cei care urlă că au crescut prea mult şi repede salariile la bugetari. Aceiaşi “îngrijoraţi” nu chirăie nici când facem achiziţii militare ca nebunii, nici când mărim soldele pentru statul poliţienesc şi special. Riscăm să avem curând o ţară de tinerime pensionară poliţistă şi sereistă, dacă nu cumva o avem deja. Dar rămâne valabil ce spuneam mai sus. Stilul vâlcov e să cumpere ceva amorţeală socială în bază cu un preţ exorbitant plătit pentru istericii din vârful piramidei.

Unde un medic a luat 100 de euro, SRI a mai luat 200, poliţia 150, capitalul scutire de 6% din impozite. Plata unei păci sociale cu şi mai multe facilităţi pentru pătura bogată a României, cumpărarea unui soi de linişte electorală prin păcălirea sărăcimii, de asta PSD rămâne vinovat pentru multe decenii de acum încolo. Îmi pare rău să spun, dar multe din aceste măriri şi scutiri (nu cele pentru medici sau profesori, astea-s măriri de marketing), vor costa jumătatea săracă mai scump decât tăierile de imediat după criză. Pentru că în aceste zile se consolidează un stat periferic european orientat către ierarhie socială puternică, militarizare, reglementare slabă a pieţei libere şi rentierism.

Măriri şi inventări de noi caste speciale plătite mai bine, scutirile de redevenţe şi taxe, toate îmi aduc în minte imaginea unui transplant în care pacientului sănătos i se iau ambii rinichi.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

114 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!