RSS Feed

Încoronarea acvilei şi tâmpeniile neocomuniştilor

vezi toate articolele de
12 Mar 2014 la 23:43 116 comentarii 1731 vizualizari.

Ocupat cu presa locală, nu doar că n-am scris de ceva vreme pe Voxpublica, dar nici nu am citit prea des opiniile exprimate aici. La asta a contribuit, poate, şi transformarea platformei într-un soi de Criticatac 2, ceea ce i-a cam tăiat avântul şi potenţialul. (Asta e, însă, problema administratorilor.) S-a întâmplat totuşi să citesc azi, via Facebook, un articol semnat de Ciprian Şiulea: „Reîncoronarea acvilei: cum ne desprindem de trecut plonjînd cu furie în el”.

De bună seamă că înclinaţia către extreme (extrema stângă în cazul de faţă) e semn că unele lucruri nu funcţionează tocmai bine în mecanismul gândirii. Chiar şi aşa, multe texte scrie de Ciprian Şiulea mi s-au părut, în ultimii ani, oarecum pertinente. De aici şi stupoarea în faţa şiragului de tâmpenii din articolul menţionat, demn de manifestele proletare ale unui alt „comrade”, Costi Rogozanu. Încercarea de a scrie ceva despre adunătura de afirmaţii fără argumente din textul lui Ciprian Şiulea seamănă cu tentativa de a scoate o batistă căzută în latrină: oricum ai apuca-o, tot te alegi măcar cu un deget mânjit. Încerc totuşi să-mi reprim această senzaţie înainte de a purcede la un minim act de igienă raţională şi istorică.

Stema nu e manual de istorie, ea trebuie să reprezinte în primul rînd statul aşa cum este el definit la momentul respectiv, nu trecutul lui”, spune Ciprian Şiulea, din postura inedită de expert în heraldică. Aici intervine, cel mai probabil, un mecanism interesant, ironie a erudiţiei, care îi face până şi pe cei mai mari experţi să uite noţiuni elementare ale disciplinelor pe care, altminteri, le stăpânesc impecabil. Putem înţelege. Până şi celebrul ateu militant Richard Dawkins a uitat, într-un anume moment, titlul şi mai celebrei lucrări a lui Charles Darwin, Originea speciilor. Pentru a evita să mai treacă şi cu alte ocazii prin asemenea momente stânjenitoare, autorul articolului de pe Voxpublica are la dispoziţie, slavă Domnului!, o gamă variată de cărţi care ating şi problematica relaţiei dintre steme şi realităţile istorice.

Articolul buclucaş continuă în aceeaşi notă veselă a dictoanelor fără acoperire. Cunoştinţele de istorie ne sunt serios zdruncinate. Aflăm lucruri senzaţionale: „Coroana nu este un simbol al independenţei” (nu o fi un simbol universal, evident, dar pentru statul numit România este un simbol incontestabil), încoronarea acvilei ar fi „o mişcare perversă de a readuce monarhia pe uşa din dos” (stai, stimabile, că încurci borcanele: republica e cea care a venit pe uşa din dos la noi) şi monarhia ar presupune o lipsă a egalităţii între cetăţeni (da, se şi observă acest lucru în monarhiile occidentale, atât de „anacronice” şi „retrograde”).

Abia în penultimul paragraf începe cu adevărat distracţia. Vi s-a întâmplat vreodată să citiţi o ştire şi să verificaţi de două ori dacă nu cumva aţi nimerit pe un site de umor voluntar? Aproximativ aceeaşi senzaţie stârneşte şi discursul lui Ciprian Şiulea împotriva încoronării acvilei de pe stema României. Deja simpaticul autor a găsit vina supremă a celor care susţin această modificare: aceştia vor ruperea definitivă de binecuvântările regimului de dinainte de 1989. Construit pe principii egalitare şi sociale, vechiul regim asigura sănătatea, educaţia, transportul public şi serviciile sociale, iar noi, ca nişte epigoni, vrem să ne debarasăm de o asemenea moştenire valoroasă. Îi las pe cei care au trăit mai mult sub comunism să-şi amintească egalitatea şi dreptatea socială din trecut.

Plonjăm cu sete în România subdezvoltată antebelică…” Adică România era condamnată la subdezvoltare, dar comuniştii ne-au salvat de monarhie şi, implicit, ne-au pus pe calea dezvoltării şi a modernizării. Culegem şi acum roadele heirupismului modernizator din „epoca de aur” şi, totuşi, nu ştim de care trecut ar fi cazul să ne rupem. Progresist cu jumătate de normă, Ciprian Şiulea nu se sfieşte să facă elogiul unui trecut comunist, în vreme ce înfierează tradiţia monarhică. În mod neînţeles, acvila încoronată stă, conform neocomuniştilor de salon, în calea fericirii românului de rând. Iar noi, cei care facem apel la tradiţie şi valori istorice, suntem vinovaţi de lipsă de perspectivă. Culpa noastră e refuzul de a mai scormoni în rahat cu speranţa de a găsi o comoară. Vorba unui comentator: „Ce naiba, am plonjat în trecut şi citesc Scânteia?”

Foto: Stemele Bulgariei, Ungariei, Serbiei şi Poloniei, toate republici, toate cu simboluri regale.
Sursa: danghenea.wordpress.com

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

116 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala urmareste-i pagina de Twitter urmareste-i pagina de Facebook LinkedIn
Fost geograf devenit jurnalist, blogger, soţ şi tată
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!