RSS Feed

Încrederea românilor în DNA creşte, spre disperarea jurnaliştilor corupţi. Adevăratul binom: Televiziuni-Biserică

vezi toate articolele de
12 Oct 2017 la 18:41 123 comentarii 1861 vizualizari.

Un sondaj recent IMAS arată o creştere a încrederii românilor în Justiţie, aproape de 60%, în paralel cu o scădere a încrederii românilor în Biserică şi mass-media, instituţii care au ajuns la 50%. Se pare că jurnaliştii cumpăraţi pierd războiul de încredere cu DNA, oricât de mulţi bani ar pompa inculpaţii şi condamnaţii penal în denigrarea Codruţei Kovesi şi a instituţiei DNA-ului.

Sondajul IMAS este o gură de aer pentru democraţia românească. Principalul pericol pentru democraţii este ca puterea să fie preluată de demagogi, ca politicieni corupţi sau iresponsabili să ajungă la putere pentru că lucrează la butoanele emoţionale ale oamenilor de rând: prejudecăţi, temeri, lipsă de informare, teorii ale conspiraţiei.

Sub acest aspect, bisericile agresive şi mass media au multe în comun. Nu e întâmplător că cel mai urmărit talk show din România e realizat de pastorul adventist Gâdea. Anul acesta de pildă politicienii corupţi vor ca românii să se certe despre un referendum inutil despre definiţia familiei ,ca să nu vorbească în schimb despre corupţie. Din acest referendum câştigă bisericile, mass-media şi politicienii: bisericile strâng turma, sub ameninţarea “moravurilor uşoare din vest”: cum să nu dai bani bisericii când ţi se spune în permanenţă că societatea, tradiţiile, familia, sunt în pericol? Pericolul imaginar al căsătoriilor homosexuale e perfect şi pentru televiziuni, creează audienţă. Iar întreaga afacere e grozavă pentru politicieni, oamenii nu mai vorbesc despre insula lui Dragnea, ci despre pericolul gay.

Democraţiile au mecanisme de apărarea împotriva demagogilor, ştirilor false, şi a politicienilor propulsaţi la putere de alegători slabi de înger: procurori şi judecători independenţi, şi aparat administrativ compus din tehnocraţi. Atunci când oamenii votează hoţi sau politicieni demagogi şi iresponsabili, instituţiile independente ale statului pot controla hoţia şi excesele. Intervenţia procurorilor la OUG13 a creat un conflict constituţional, dar a fost binevenită: când legislaţia este făcută în interes personal, abuzănd de putere, procesul de legiferare trebuie controlat de procurori, chiar dacă politicienii au mandatul votului popular.

Dacă vă întrebaţi de ce “analiştii” din presă atacă constant tehnocraţii şi procurorii, nu e doar pentru că sunt plătiţi de politicieni corupţi să creeze neîncredere în DNA: e pentru că tehnocraţii şi procurorii nu sunt la cheremul presei aşa cum sunt politicienii. Dacă politicienii aduc bani gheaţă la televiziuni să îşi facă imaginea (a se vedea dosarul lui Ludovic Orban, care cerea mita în cash, pentru televiziuni), procurorii şi tehnocraţii nu au nevoie de jurnalişti lingăi.

Mai există şi categoria stângiştilor care critică de ceva ani buni DNA şi tehnocraţii pentru că ar fi nedemocratici, autocraţi. Tinerii admiratori ai comunismului nu văd că rostul DNA şi al tehnocraţilor este tocmai să protejeze democraţia de excesele populismului, corupţiei şi demagogiei. Pentru admiratorii comunismului, noţiunea de procurori controlaţi politic e normală, că doar n-or să facă procurorii ce spune legea, când ideologia dictează. Iar ideea de oameni de rând puşi în funcţii de expert în loc de tehnocraţi le surâde, e o obişnuinţă a comunismului de a numi oameni “cu origini sănătoase” mai degrabă decât competenţi- idee pusă în practică de PSD cu fiecare ocazie cu care vreun şofer sau vreo nepoată devin consileri de stat.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

123 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala
După Ştiințe Politice la SNSPA şi Finanțe- Bănci la ASE, am ales să mă specializez în Politici Sociale la Duke University iar acum sunt la doctorat în Politici Publice și Management la Carnegie Mellon
» citeste biografia

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!