RSS Feed

Inegalitatea și cum o tratăm noi. Soros-iada. Noua cruciadă împotriva asistaților

vezi toate articolele de
07 Nov 2016 la 11:34 8 comentarii 1551 vizualizari.

Cristian Socol a publicat un calcul simplu, strâns într-un tabelaș, care demonstrează inegalitățile din România. Aseara l-am văzut pe Liviu Dragnea arătând acest tabel. Cum anunță că va trata problema? Ca întotdeauna, dând și mai multe facilități și relaxări celor cu venituri mari. Mai precis, nici un impozit pentru cei cu venituri sub 2000 de lei, ceea ce e foarte bine. Dar le scade serios taxele și celor cu venituri peste. Ceea ce e comic. Pentru că arată încă o dată lipsa de asumare în ce privește taxareareală a bogăției în România. Nu ai cum să acoperi groapa dacă nu încerci să faci redistribuire reală. Nu e de unde.

Tabelul inegalităților, în funcție de câți bani au românii în conturi:

Cam 6 % au mai mult de trei ori decât restul. Și tu anunți că le va fi și mai ușor cu taxele? Am avut o avalanșă de retrocedări, s-au constituit megaproprietăți. Taxarea mariolor proprietăți e în continuare neserioasă. S-a desprins apoi o serie de caste de funcționari de lux, cadre de lux și rentieri de lux. Cu PSD – dar și cu restul – pot sta foarte liniștiți, nu vor plăti nici cât plăteau pînă acum. Un studiu al lui Florin Georgescu de la BNR vorbea de indisciplină totală în plata taxelor în zona capitalului privat. Adică fix acea parte care urlă ca din gură de șarpe la fiecare alegeri cum că nu e încurajată destul.

Soros-iada

Soros e subiect în campanie. Se fac scheme, arbori, cu marea influență sorosistă din România. ONG-urilor le poți reproșa multe, dar nu că au alergat după bani pe unde s-au găsit. Cum am mai spus să le spui că-s ai lui Soros nu rezolvă nimic și, mai ales, nu ne explică situiația cu nimic. Se știe că au fost fonduri care au susținut mișcarea civică în spațiul excomunist. De aici până la a vedea o camarilă de reptilieni e drum lung. În plus, poate mai util ar fi să vedem niște rupturi interesante între oengiști diverși. Între aripa Mungiu-Pippidi și Ghinea, de exemplu. Cei educați în anii 90 mai au încă un reflex sănătos antisecuristic, împotriva forței discreționare din zona serviciilor, mai au urme de reflexe democratice. Noua generație ”civică”, hrănită copios direct din bani publici europeni sau de aici, nu mai deține nici astfel de reflexe minimale.

Din punctul meu de vedere, e și mai grav că au fost încurajați din bani publici (să dea rapoarte ultraneoliberale și conservatoare) mulți thinktankiști, de la Sorin Ioniță, care lua bani ca să spună că trebuie tăiate paturi de prin spitale, la marele luptător antiasistați Pâslaru, al cărui thinktank făcea strategii inaplicabiule pentru scoaterea Teleormanului din sărăcie. Pe bani grei, desigur.

Ca să mai păstrăm o urmă de luciditate, vă recomand niște pagini (capitolul ”Revoluția neoliberală vine în România”) din cartea lui Cornel Ban unde ni se explică adevărata problemă: ce au învățat pe acolo pe unde au învățat specialiștii noștri: doar un soi de neoliberalism la fără frecvență, pe repede înainte și oportunist total.

Să tot spui ”Soros” făcând cu ochiul pentru că ți-e frică să arăți clar și direct injustiții sociale, abia asta e trist și pervers.

Noua cruciadă împotriva ”asistaților”

Guvernul Cioloș mai are o treabă de rezolvat: asistații. Pâslaru este trâmbița cea mai agresivă împotriva asistenței sociale. O temă dură de post-criză este iarăși înviată electoral. Pentru că nimic n-aduce mai eficient sânge în instalațiile activiștilor de dreapta decât o ură sănătoasă pentru sărăcani.

Sigur, problema cu Teamnet e reală, dar ea vine la pachet cu mai multe intervenții publice în care erau atacați direct presupuși ”asistați” falși. Paranoia cu sumele furate de asistați e desigur nefondată. Cheltuim foarte puțin și aiurea în zona asistenței. De multe ori, cheltuim cu pretext ”social” tot pentru ajutor at clasei de mijloc urbane, fie că e vorba de prima casă sau prima mașina hibrid sau case ANL sau cine știe cum a mai fost deformat ”socialul”. Dar nu aici e ținta: ținta e pe oameni care iau ajutor de vreun fel pentru că oricum sunt respinși de piața liberă și tot ce mai prind e ceva muncă la negru.

Interesant e că acest nou val antiasistați vine la pachet cu o pronunțată introspecție a premierului Cioloș care a ținut ieri un discurs apolitic și tehnocrat la un miting PNL explicându-ne de-a dreptul mistic cum trebuie să cotrobăim în suflețelul nostru corupt și cum trebuie să ne schimbăm acolo în adâncuri. Acuma, om avea toți sufletul putrezit în diverse proporții. Însă ce e cert e că depozitele noastre bancare arată foartefoarte diferit. A se revedea graficul de mai sus.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

8 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!