RSS Feed

Interzis să le mai daţi bani publici fotbaliştilor şi lui Brenciu et comp. Autostopul, mă?

vezi toate articolele de
17 Dec 2013 la 19:22 127 comentarii 2058 vizualizari.

Cum s-au tot dat ordonanţe de urgenţă fără să fie nimic urgent, aş propune eu o ordonanţă cu adevărat de urgenţă. Ţineţi-vă bine, am şi eu o idee de austeritate:).

Am tot glumit anii ăştia cum că showbizul românesc a ajuns o industrie întreţinută de stat. La fel s-a întâmplat cu fotbalul. Ca să menţionez doar două industrii de divertisment mult mai scumpe decît celebrele panseluţe.

Milioane de euro sînt turnaţi în buzunarele unor cântăreţi celebri ca să încînte pe bani publici locali  unor cetăţeni din diverse colţuri ale ţării. Nu am nimic cu Brenciu sau Loredana sau Smiley sau  sau mai ştiu eu cine/cîţi (mint, cu unii chiar am, dar aici vorbim de principiul banului public, nu de vedete pop). Dar prea mulţi bani locali alimentează o industrie care ar trebui să fie “comercială”. Să le dea bani sponsorii privaţi, nu tot poporul. (Să mai aud vreunul că rîde de manelişti – păi ăştia rezistă mult mai mult pe piaţa liberă decît showbizul pop ne-manelistic).

Despre fotbal nu mai vorbesc. Obscenitatea e maximă. Fotbalul e un sport ultracomercial. Banii publici ar trebui să nu intre în echipe de fotbal. Nici măcar în stadioane care să gîdile orgoliul unor politicieni sau al unor cetăţeni complexaţi. Pot înţelege ajutorul pentru alte sporturi mai puţin populare. Dar primăriile şi consiliile judeţene (unele, mă rog) cheltuie pe fotbal şi în acelaşi timp copiii n-au un teren ca lumea pe care să joace după ore, n-au bazine unde să înoate (gratis! – că mai sînt idei creţe cu bazine construite de primării pe bani proprii sau europeni şi apoi concesionate către privaţi), n-au panouri la care să joace un baschet. Şi acele terenuri renovate de la şcoală sînt închise după program nu cumva să se mişte copiii după ore.

Deci vreţi o ordonanţă de urgenţă? Stop banii către Brenciu şi către fotbal. Artificiile să nu depăşească 1000 de euro cheltuieli pe an. Evident, n-am nimic împotrivă dacă primăria face o masă mare cu cîntăreţi locali. Oamenii trebuie să se strîngă să mai şi petreacă împreună – muzica poate să fie cîntată şi de nişte autohtoni ieftini şi talentaţi. Nu cu Brenciu cel de jde mii pe concert. Trebuie prag maximal pentru astfel de cheltuieli. Dacă Brenciu vrea să cînte lumii pe mii de euro, să şâpună mîna să vîndă bilete.

Autostopul

Nu există prostie mai mare decît să incriminezi autostopul. N-o să mă obosesc cu prea multe argumente pentru unul care e copilot şi care ar trebui amendat că circulă  în dreaptă fără să fie rudă de gradul întîi cu pilotul.

Ideea cu autostopul nociv şi, deci, degrabă fiscalizat a venit foarte probabil de la nişte minţi creţe din zona “transporturilor”. Ăia care tot fac greve patronale şi se dau de ceasul morţii că plătesc taxe mai mici de nu ştiu cîte ori decît în UE.

Însă autostopul e încurajat în alte părţi ale lumii. Şi în România ar trebui să facem mai multe curse împărţite, să mai reducem din emisii şi din costuri. Omul singur în maşină, ăsta e un lux, măcar dacă te uiţi la scumpirile de combustibil – treaba cu ecologismul e o chestiune de opţiune secundară.

Să mai amintesc de fluxurile de autostopişti între oraşe mari şi sate unde nu mai ai şcoli, dispensare nimic? Eventual mai găseşti cel mult o firmă de transport pe mînă cu vreo autoritate judeţeană… Şi dacă tot vrei să combaţi evaziunea bate-te cu companii de transport nu cu nea Ionel care-l duce şi pe nea Gigel la piaţă.

Ia uită-te, Victor Ponta, la filmuleţul ăsta. Ideea ar fi să încurajezi oamenii să se mai şi transporte unii pe alţii dintr-o parte în alta, chiar pe bani nefiscalizaţi, da.

P.S. A, că mai sînt încă “taximetrişti” din ăia care vor să te facă de nişte bani, ştim toţi. Beliţi-i. Oricum, mi se pare că fenomenul s-a diminuat extrardinar în ultimii 10 ani.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

127 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!