RSS Feed

Întrebări către Ministrul Attila Korodi, privind demararea, fără autorizații, a exploatării miniere pe bază de cianuri de la Certej

vezi toate articolele de
25 Oct 2014 la 15:56 6 comentarii 710 vizualizari.

Luni, 27 octombrie, voi depune la Camera Deputaților întrebările de mai jos pentru Ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice, dl. Attila Korodi, privind demararea, fără autorizație de construcție, a lucrărilor pentru exploatarea minieră pe bază de cianuri de la Certej.

Conform procedurilor parlamentare, domnul ministru va trebui să formuleze un răspuns în două săptămâni de la primirea acestui document.

Stimate domnule Ministru,

Încep prin a-mi reafirma respectul pentru activitatea și demersurile dumneavoastră pentru respectarea standardelor de mediu și pentru protejarea patrimoniului istoric de la Roșia Montană. Bătălia civică, mediatică și politică pentru salvarea Roșiei Montane a fost una dificilă, iar dumneavoastră ați fost una dintre puținele voci care s-au impus în spațiul public, în privința acestui subiect, prin raționalitate, principialitate și consecvență.

Întrucât am văzut în presa ultimelor zile informații cu privire la începerea unor lucrări executate din câte se pare, fără autorizații de construire, pentru amenajări aferente proiectului cu cianuri din localitatea hunedoreană Certej, mă adresez dumneavoastră, în calitatea pe care o aveți, întrucât această temă se aseamănă în anumite privințe legate de protecția mediului, cu cea de la Roșia Montană.

Atașez acestor întrebări un document care atestă faptul că nu există autorizația de construire necesară pentru demararea acestor lucrări, mai ales că, pe lângă riscul reprezentat de utilizarea cianurilor, proiectul minier preconizat al exploatării de suprafață ar distruge și o zonă protejată, sit Natura 2000.

Vă rog să îmi răspundeți la câteva întrebări și vă ofer mai jos o serie de informații relevante asupra acestui subiect pe care le-am găsit în media online:

 1. Ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice are cunoștință de activitatea recentă a societății Deva Gold în zona Certej din județul Hunedoara, activitate care presupune implicarea a zeci de utilaje?
 2. Consideră Ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice că o exploatare minieră pe bază de cianuri poate fi inițiată la Certej?
 3. Ce măsuri va întreprinde Ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice dacă se confirmă faptul că societatea Deva Gold a început să execute lucrări de construire și amenajare aferente proiectului cu cianuri fără însă a avea autorizațiile necesare?

Conform datelor din presă:

”Zeci de utilaje ale Deva Gold, subsidiară a companiei canadiene Eldorado Gold, desfășoară deja lucrări de construire la prima platformă industrială a proiectului minier, precum și pentru ridicarea depozitului de carote. Nici una din activități nu este autorizată”[1]

“S.C. Deva Gold SA, companie deținută de Eldorado Gold (80%) și Minvest Deva (<20%) a început activitățile de construire și amenajare aferente proiectului cu cianuri Certej din comuna hunedoreană. La momentul actual numeroase utilaje lucrează în zona carierei Coranda. Tot în această zonă a fost adus recent un concasor, utilaj specific operațiunilor extractive ce permite sfărâmarea pietrelor. Numeroase buldozere, excavatoare, alături de alte utilaje amenajează platforme ce vor avea diferite funcțiuni în cadrul proiectului minier. La intrarea în comună este deja construită o hală-depozit, iar o altă structură metalică este în curs de amplasare. Nici una din aceste amenajări nu are autorizație de construire. Pe 15 octombrie, Mining Watch România a sesizat Inspectoratul de Stat în Construcții pentru a lua măsurile legale de sancționare contravențională și prentru a dispune sistarea lucrărilor ilegale.

Lucrările sunt comandate de Deva Gold către firma deveană Acomin. Obiectivele nu au afișate panouri informative privind tipul și obiectul șantierului. Lucrările nu sunt autorizate de primărie, deși declarațiile primarului Petru Cîmpian din 2 octombrie, afirmau contrariul. Reiese cu certitudine că acesta era la curent cu lucrările ce se derulau, dar nu a luat măsurile legale privind șantierele neautorizate. Numeroase autovehicule de mare tonaj încărcate cu utilaje tranzitează de săptămâni deja centrul comunei către obiectivele viitorului proiect minier.

Mina de suprafață cu cianuri de la Certej a demarat fără a ține cont de avize de mediu, de garanții fiananciare în caz de accident și fără a angaja efective notabile de localnici. Mai mult, o cincime din proiectul minier se suprapune cu o zonă protejată, sit Natura 2000, incompatibilă cu proiecte industriale ce implică iazuri de decantare sau cariere de suprafață. Studiul de impact în urma căruia compania a primit aviz de mediu este realizat sumar și tratează superficial numeroase aspecte tehnice fără rezolvare evidentă. Tocmai din acest motiv avizul de mediu este contestat în instanță de membrii rețelei Mining Watch România”.”[2]

Cu mulțumiri anticipate,

Remus Cernea

Deputat independent


[1] http://miningwatch.ro/stiri/proiectul-minier-de-la-certej-a-inceput-ilegal-fara-autorizatii/

[2] http://romaniacurata.ro/alertascandalos-a-inceput-construirea-minei-de-aur-de-la-certej-foto-video-mining-watch-prezinta-un-document-care-arata-ca-lucrarile-nu-au-autorizatie/

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

6 comments
 • 1

  Ponta si PSD au spus exact ce vor -exploatari miniere cu cianuri, defrisari masive.
  Ii doare in spagi pe Ponta, pe ecologista Daciana sau pe Korodiu. De fapt pe toti politrucii aflati in functii de conducere. Ponta aproape sigur va castiga. Ca oricum nu decide ceva Korodi(sau orice ministru) ceva asa de capul lui. Deciziile importante tot, da/nu de la partid se dau. Sarbu, Dragnea, Ghita, Baronii decid.
  Nu mai pot ei ca e sit Natura 2000 sau de alt fel. Li se rupe.

  Famiglia PSD
  2014-10-26 00:58:11 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  Nimic nou sub soarele hunedorean. Hidrocentrala de pa Taia, desi a distrus deja o portiune cu habitat prioritar din sit Natura 2000 si o portiune de rezervatie naturala si nu are acord de mediu sau vreun act analog, se construieste in continuare. Procedura a fost abandonata la jumatate. Asta sub obladuirea intensa a tovarasei Barabas, care nu a dat doi bani pe solicitarea societatii civile de a respecta legislatia. Aceeasi Barabas a emis acordul de mediu pentru Certej si a facut tot felul de manevre ilegale ca sa ajute multe alte proiecte sinistre din judet sa evite legislatia de mediu. In calitate de parlamentar, ar trebui sa cereti macar demiterea de urgenta a directoarei APM HD.

  Zana Apelor
  2014-10-26 11:00:08 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  Am pus si eu un comentariu, absolut decent, nu inteleg de ce nu intra.

  zheng he
  2014-10-27 15:27:39 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  Li se rupe lor p…. .

  UDMR-ul n-a fost in stare (a se citi n-a vrut) sa opreasca defrisarile. Au avuta atatia ministrii care au condus M.Mediului Apelor si Padurilor, de ce nu desfinteaza orice minister al padurilor sa dizolve Romasilva ca oricum impaduriri nu fac, de defrisat se ocupa oricum diversi baroni locali si centrali. Apele sunt murdare, raurile de munte betonate, cand vine un puhoi de apa matura tot din cauza defrisarilor si a resturilor vegetale lasate in urma acestei activitati.

  Mai bine si-ar zice Ministerul Poluarii, al Defrisarilor si al Microhidrocentralelor suna mai apropioat de realitate.
  Hrebenciuc si PSD vor sa dea gata zeci sau sute de mii de hectare de padure. UDMR-stii au fost aliaztii lor de nadejde. Ponta vrea fraturare hidraulica si cianuri.

  Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor ar trebui inchis. Oricum spagile curg la fel de bine in buzunarele guvernantilor si ale parlamentarilor si tuturor institutiilor statului care (cica) supravegheaza (bunul mers al spagii) inclusiv aia din servicii.

  Viktor Spaga
  2014-11-06 04:14:20 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  【自転車用バスケット】 RIXEN&KAUL リクセン&カウル アルミノ KF883 P 2014人気新作,2014激安…

  シャネル CHANEL 31124 アクセサリー ピアス レディース【シャネル イヤリング 新作 アウトレット】…

 • 6

  Normally I do not learn article on blogs, but I wish to say that this write-up very forced me to check out and do it! Your writing taste has been amazed me. Thank you, quite nice post.
  Jason tobibrushwood.b../

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!