RSS Feed

Iohannis greșește, PSD profită

vezi toate articolele de
04 Sep la 16:06 2 comentarii 2 vizualizari.

Dorința lui Klaus Iohannis de a proteja bugetele serviciilor secrete a pus PSD într-o poziție nesperată de avantaj, după scandalurile 10 august, Firea, Vâlcov etc.

“Este nevoie de bani în foarte multe sectoare. Am spus din capul locului că aşa este, că este necesară o rectificare bugetară, dar nu este admisibil să punem în dificultate securitatea României în condiţiile în care rectificarea este una puternic pozitivă şi nu există niciun fel de motivaţie pentru tăieri bugetare într-o zonă atât de sensibilă, cum este cea a securităţii naţionale. România este o ţară sigură, românii sunt bine apăraţi, dar aceste lucruri nu vin de la sine, le avem fiindcă avem instituţii, servicii performante care garantează românilor această securitate, ea nu trebuie şi nu poate să fie diminuată pentru nişte considerente de politică măruntă”, a afirmat Iohannis. (Agerpres)

Teodorovici a ieșit și a și anunțat că salarii la diverse instituții,  despăgubirile pentru pesta porcină se pot bloca. Sigur, rectificarea bugetară poate fi făcută fără acele bugete de ”siguranță națională” și PSD poate să-și vadă de treabă. PSD exagerează, spun unii, eu zic că lovesc puternic o minge ridicată de KI la fileu.

De ce să sară peste un moment de off side uriaș în care un președinte, altfel molcom, sare isteric să apere bugetele din zona secretă de strategie națională, adică o poezie atât de veche și atât de lipsită de transparență de-a lungul anilor.

Iohannis antagonizează complet zona cheltuielilor sociale și bugetare cu cheltuielile de siguranță națională. Pune în scenă în mod clar două tabere: PSD cu ai lor, eu cu ai mei, secreții. Fix ce-și dorea orice adversar al lui pesedist. Pentru că nici măcar nu e așa clar, pentru că oricum capii PSD au folosit la greu facțiuni de servicii și anticorupție în răfuielile lor interne. Și fix asta nu-și dorea nici măcar SRI-ul pe care am impresia că, uneori, președintele îl apără mai mult decât ar vrea apărat – că vorba aia, a dus-o perfect cu PSD până acum.

Un fapt e cert: că nu o să ai cine știe ce susținere în apărarea serviciilor dacă nu ai făcut niciun efort să lămurești niște scandaluri enorme din zona justiție-servicii. Între timp, Andronic se ceartă cu Dragomir și îl acuză că s-a certat cu Coldea pentru bani și femei. Se știe că înalți ofițeri făceau excursii cu diverși afaceriști dubioși, iar apoi au fost răsplătiți, în cel mai dur caz, cu pensii grase. Asta dincolo de protocoale. Deci de ce să le plătesc eu ălora un trai de lux așa din oficiu fără să am în toți acești ani, un raport de clarificare poate chiar demarat și susținut de Iohannis?

Explicația vine indirect chiar de la niște declarații făcute de Maior azi după audierile la comisie: că protocoalele au fost determinate de o ETAPĂ ISTORICĂ. Ni se tot servește acest verset strategic din care trebuie să înțelegem că România a fost cumva ținută în viață printr-o rețetă scumpă secretă care nu poate fi accesată de cetățeanul de rând, că fără acele cheltuieli n-am fi pupat nici UE, nici nimic, că nereguli, stări de excepție, chestii gri, bani cu lopata au stat la baza succesului românesc.

Susținătorii lui Iohannis spun că PSD poate face rectificarea separat și să-și vadă de guvernare. Păi poate ia bani de la servicii și-i dă în altă parte, totuși o strategie de guvernare mai înseamnă și astfel de echilibrări. Era scris undeva în Constituție că vei fi aspru pedepsit dacă nu mărești la fiecare buget, la fiecare rectificare banii serviciilor? De ce te opui fără alte motive decât misterioasa siguranță națională. Aici ori explici ori te scufunzi cu tot cu SRI în brațe.

PSD-ului i se oferă astfel ocazia într-o situație de maximă nepopularitate să joace din nou cu poporul, cu ”banii la oameni”.

Să mai spunem că e complet nepotrivit să te plângi că nu se pot atinge obiectivele de securitate națională, după ce angajații SRI au primit de la același PSD măriri zdravene de salarii, pe lângă privilegii inacceptabile adunate de-a lungul vremii. Poate e vremea să apară restructurări. Dacă, din motive misterioase, a trebuit să vă tot mărim salariile și bugetele în timp de criză economică și tăieri masive de la salariații bugetari sau nu, poate în timp de creștere economică mai trebuie să veniți în piața liberă a muncii câte puțin.

De aia spun, PSD a primit o nesperată gură de oxigen de la un președinte care conduce cu vreo două trei fraze, una dintre ele fiind ”siguranță națională” adică cheltuială fără număr pentru siguranță secretă sau nesecretă. Ruperea lui Iohannis de epoca Coldea trebuia să fie mult mai fermă, dar a profitat din plin de isterizarea blocului Kovesi-Coldea în primul an de președinție iar acum a venit nota de plată.

P.S. De ce cere PSD desecretizarea discuțiilor din CSAT? Presupunerea mea: pentru că nimeni în afară de Iohannis n-a considerat că e vreo dramă dacă serviciile iau de data asta ceva mai puțini bani.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

2 comments
 • 1

  Oare chiar asa sa fie? Pe mine unul ma deranjeaza teribil faptul ca doua institutii fundamentale ale Romaniei cum sunt parlamentul si presedentia se afla intr-un conflict permanent facandu-si din acest conflict o preocupare prioritara. Sunt curios sa aflu cand se va intelege ca oamenii astia au fost alesi la conducerea statului roman pentru cu totul altceva.

 • 2

  Tăierea care apare prin presă e (mult) mai mică decât se plătește la transferul unui fotbalist la o echipă de top. Deci de-aia n-avem echipă :)

  Adrian
  2018-09-05 23:25:38 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!