RSS Feed

De ce Munteanu, Dan, Ciucu pot fi citiţi şi la pachet

vezi toate articolele de
13 Apr 2016 la 12:59 5 comentarii 2368 vizualizari.

Pornesc de la o observație foarte corectă a lui Florin Poenaru:

Ăștia care sunteți oripilați de Marian Munteanu, dar ați susținut Iohannis & PNL, căderea guvernului Ponta, guvernul de tehnocrați, tot felul de anticomunisme și rugăciuni în genunchi pe Magheru – a se scuti. E consecința logică a unei politici foarte coerente, nu o nebunie a PNL-ului.

Ce aș adăuga.

Lucrurile au alunecat firesc din ce în ce mai la dreapta din frica de revendicări sociale. Orice numai salarii și drepturi sociale mai mari nu.

În ultimii ani s-au accelerat european aceste tendințe. Adică au fost și la noi oportuniști care au ținut în adormire ultraconservatorism suspect, cu rădăcini fie în interbelic, fie în noi forme de radicalism, dar acum au răbufnit pentru că se dă voie: UNgaria, Polonia, exemplele preferate.

Credeați că nu e relevant cum schimbi politica europeană? Că nu e relevant că PNL a intrat cu Iohannis în PPE. N-a intrat doar în PPE, a intrat în frăția estică oportunist-extremistă care susține din umbră PPE în timp ce ăștia dau de ochii lumii lecții de civilizare.

Entuziasmele cu Macovei, Iohannis et comp. au unit diverse ”drepte” vinovate discret ba de rasism social, ba de rasism pur și simplu, ba de cine știe ce alte demenţe pornite din utraconservatorism. Că vorba aia, dacă tot putem recupera ad integrum hălci de parc și de cartiere, de ce n-am arde-o interbelic pînă la capăt?

Există nemulțumire anticapitalistă, că doar nu trăim numai din aer și tabloid. Dar ea se vrea confiscată de posesori de capital  și de diverși privilegiați români. Și le va ieși. Nu se întrevăd șanse de coalizare democratică, una cu apăsări sociale strict, împotriva coerciției prin investiții. Așa că avem două tabere, inclusiv de tendințe fascistoide, unele de rit autohton, altele de rit UE-ist. Poți disprețui sărăcimea ca un tehnocrat de la Bruxelles, sau o poți îmbenzina îmbrăcat în ie pentru apărarea puterii autohtone de tendințele expansioniste firești ale capitalului global. Sau poți să le faci pe amîndouă şi să culegi firimituri electorae şi rente de la amîndouă, vezi Băsescu sau Ponta.

Mai e de spus că multe au părut glume pînă n-au mai fost glume. Nu e vreun plan liberal să alunece tot mai la dreapta. E o tendință firească, neplănuită, generată strict de dorința de păstrare a status-quo-ului.

Glumele cu ”candidați anti-sistem” sînt doar glume. Au fost mainstream susținuți tot timpul cu fonduri europene sau naționale.

Antisistemul soft cu aere progresiste și, alături, neointrebelic pășunist hipiot au ridicat multe sprîncene zilele astea. Cam foarte tîrziu. Politici editoriale de curățare a interbelicului au fost tolerate decenii. Recuperarea legionarilor printre sfinți, asemenea. Dacotraci supercreștini își fac și ei serbări antimoschee. Așa că în loc să ridicați sprîncenele, mai bine nu ați mai tolera tot timpul puțin rasism doar ca să vină candidații ”de dreapta” care trebuie.

Apropo, Firea e mai de dreapta în faptă și declarație de avere. Dacă o lasă DNA, vom alege între dreapta cu bani şi ridicol oportunistă, și dreapta cu principii  dubioase.

Pentru cei care văd binom în toate și în tot, să ne amintim că naționalismul zaharisit reciclat nu s-a născut în 90, ci era la putere și în revista Săptămîna, ceva mai departe în timp. Avem în servicii o puternică falangă tricoloră cu nuațe verzi. Dar acolo astfel de impulsuri erau folosite pe post de sterozi pentru ”soldații noștri”. Steroizii au ieşit pe piaţa liberă.

Munteanu, Dan, Ciucu

În cazul lui Marian Munteanu, am văzut că se tot sapă după vinovății trecute. De mare folos este ”Cronologia vieții literare românești” pe anii 90-92. Ce spuneau reviste și comentatori ai vremii, poate sînt utile:

Într-un editorial din „Contrapunct” (nr. 8), Pe ocolite, Elena Ştefoi analizează recrudescenţa naţionalismului cripto-legionar în interiorul elitelor politice şi intelectuale autohtone, pornind de la „cazul” Marian Munteanu: „Cu crucea pe masă şi cu portretul lui Eminescu lângă biblioteca ticsită, liderul tineretului studenţesc şi al unui nou partid declarat naţionalist se simte bine în interiorul dogmei.”

Un fragment dintr-un editorial al poetului Cristian Popescu:

”Am rămas cel puţin nedumerit când Marian Munteanu, proaspăt preşedinte al unui partid naţionalist, al tinerilor (…), anunţa la televizor că arborează pe drapelul său ideologic numele lui Mircea Eliade, într-o serie de nume în care intra şi Avram Iancu (!)./ Trebuie să fim foarte atenţi cu complexele şi provincialismele noastre. (…)/ Fără a afla şi fără a analiza în amănunt meritele şi culpele marilor sau micilor oameni de cultură, pur şi simplu nu-i putem înţelege.”

Se mai pot da astfel de distanțări de neointerbelic şi în anii 90 (să nu uităm extraordinarul articol al lui Norman Manea, Felix Culpa. Pe atunci o întreagă generație încerca să inventeze un liberalism nou, fără interbelic vinovat în el. Proiectul lor a eșuat.

Multă lume citează din Munteanu. Eu aș cita și din partea ”progresistă” a antisistemului.

Nicușor Dan. Unele le-a retras, altele le-a șters, c-așa-i viața.

“Sint impotriva acceptarii comportamentului homosexual in spatiul public, in Romania. Consider ca aceasta ultragiaza valorile traditionale si, astfel, identitatea mea colectiva, legitima.”

Sau ăsta, unde e mai ușor să spui ”romi” decît ”mafioți”, că se înțelege:

Avem probleme la cortul din Piața Obor unde cetateni de etnie roma mi-au amenintat colegii care strangeau semnaturi pe motiv ca “nu au voie in zona daca nu sunt cu Ontanu”. Politia Locala a Sectorului 2, institutie aflata in subordinea Dlui. Ontanu, nu pare interesata sa rezolve aceasta situatie deosebit de grava! Probabil exista o legatura directa intre amenintarile primite si mafia pietelor patronată de Dl. Ontanu in Obor ‪#‎interesulnational‬

Nu prin asta se distinge Nicușor Dan. Proiectul lui e aparent verzuliu (eco, nu interbelic) vesel, dar cred că uităm că în capitală unii au interesul să intre cu privatizări și ecologizări în forță, ecologizare însemnînd de cele mai multe ori ghetoizarea săracilor. Despre pericole din astea e prea fin să vorbim. Nicușor Dan vrea un București mai frumos pentru ăia cu venituri peste 5000 pe lună. Succes. Rasismele accidentale se mai scapă și prin ședințe la multinațioală, nu-i bai.

Nu l-aș uita nici pe Ciprian Ciucu cu un articol antologic. Acum candidează susținut de Macovei. În particular își mai cere scuze pentru articolul respectiv. Vrem scuze publice și clare pentru așa ceva:

Contrar campaniilor care vor să ne spună altfel, acum universalizat votul este demonetizat, devalorizat. Îl are și omul de știiță eminent și paramedicul care pe bani puțini salvează vieți și educatoarea care crește și deschide drumul în viața pentru generații de copii. Dar îl are și leneșul care n-a prețuit (chiar a sfidat) școala și orice pierde-vară care nu știe pe ce lume trăiește. Și mai trebuie spus ca îl au și oameni muncitori, bine intenționați, dar  needucați, incapabili în a câtări informații, incapabili de gândire critică și în general habarniști. Iar aceștia din urmă nu sunt puțini.

Suntem prizonierii votului universal și ai populismului. Fara vot cenzitar, sau macar fără o condiție minimală, așa cum ar fi alfabetizarea  (care să ajute mutăm mediana votanților mai spre cei  cu nițică carte), vom trai într-un populism etern.

(scris în 2014, nu acum un secol).

P.S. Mungiu-Pippidi ştie evident răspunsul: Nicuşor Dan. Că e “manager”. Poate îl consiliază să dea răspunsuri şi altfel decît tip power point şi cum facem un oraş acceptabil şi pentru ăia care merg cu RATB-ul şi nu locuiesc în cartier “de patrimoniu”, nu doar pentru cei care vor să stea într-un “hub”. Sau direct în “cloud”.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

5 comments
 • 1

  Deci pentru tine nu exista jumatati de masura sau progres incremental. Daca nu rezolva fix toate problemele pe care tu le consideri importante nu e bun.
  Da, esti relevant.

  Gigi
  2016-04-13 16:18:59 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  Iar “rogozanu” poate fi luat la pachet cu “firea”, sau cu oricine de pe la psd/unpr/alde. E a paispea mia oara cand in preajma unui nou eveniment electoral, rogozanu redevine ceea ce e setat sa redevina, propagandist pcr-ist, ca psd/unpr/alde-istul asta este, un pcr-ist vopsit. Sub masca impartialitatii, de genul: nimeni nu ma poate acuza ca sunt fan psd, insa… si apoi incepe sa toarne laude la adresa psd, asta cand nu-i mai injura, asa, cifrat, pe cei din taberele opuse psd, face o campanie, asa… curat murdara, in spirit psd-ist.

  Oarecare
  2016-04-14 01:06:24 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  Admir coerenta si echilibrul din articol, chiar daca nu am vederi de stanga. Cred ca dl Rogozanu are cel mai mai bine clarificat ce este stanga si analiza este din aceaste perspectiva. Respect!

  Alexandrina Vlad
  2016-04-14 19:45:22 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  Un articol simplist, pe reteta, cu refrene comunistoide uzate. Costi Rogozanu vede peste tot lupta de clasa, rasism etc. Fara nuante, caci alea strica. Rogozanu e omul fara indoieli, fara intrebari. El are doar raspunsuri. Scrise de altii, mai demult.

  Horea
  2016-04-15 03:10:31 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  Cu tot respectul, eu nu vad nici coerenta, nici echilibru in acest articol, ca de altfel in majoritatea articolelor tov rogozanu.
  Spunea cineva la un moment dat ca un ziarist bun are opinii, certitudini, dar in acelasi timp si indoieli, intrebari fara raspuns, nu doar o insiruire de pareri, un fel de poiana lui iocan….

  In final fericiti cei siguri pe ei, detinatori ai adevarului absolut, ei nu dialogheaza, ei SPUN.

  P.S.l-am urmarit si la tv, aceeasi reteta, tov rogozanu stie tot

  Aurel
  2016-04-15 16:12:01 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!