RSS Feed

Iohannis: transparenţă cu PSD, netransparenţă cu Coldea

vezi toate articolele de
18 Jan 2017 la 13:21 19 comentarii 1398 vizualizari.

Preşedintele a mers la guvern să se asigure că previne apocalipsa pesedistă antijustiţie. O apocalipsă pesedistă presupusă, până azi nu ştiam exact ce se va propune, ce va cuprinde proiectul cu graţierea.

E clar că unii au nişte gânduri, nu mi-e deloc clar că ar fi fost şi iminentă o “marţe neagră”, cum pretind toţi agitatorii de dreapta. Bun, preşedintele a făcut în limitele constituţiei ceva, dacă avea apăsări. A ţinut presa şi l-a pus pe Grindeanu într-o situaţie transparentă, ca să zic aşa. Foarte bine. Să se cenzureze instituţiile între ele. Şi să avem dezbatere.

Mult mai tare mă apasă pe mine însă amnistia şi graţierea prin trecere cu vederea făcută de forţele anticorupţie. Ghiţă, Videni, Niro şi mulţi alţii au făcut munţi de bani şi au plătit puţin spre deloc.

Preşedintele a fost pus în situaţia fericită pentru unii ca mine, cei care savurăm ipocriziile în mod iresponsabil şi nu în interes naţional, de a oferi completă trasparenţă azi şi completă netransparenţă ieri, în cazul Coldea. Ieri am aflat că excursiile pe banii altora – aşa acuza Ghiţă – în Seychelles sunt ok pentru şefii SRI. Că doar nu s-a făcut public vreun raport, vreo negare clară. A fost găsit nevinovat şi a fost scos la pensie. Fără alte comentarii. Deci ficţiunile lui Ghiţă nu sunt ficţiuni complet, dar nici nu le discutăm. E o dovadă de netransparenţă în actul de decizie. Ca să nu mai zic că dezbaterea adevărată merge mult mai profund, în chestiunea CSAT care a cerut completarea justiţiei cu prevenire prin servicii a corupţiei. Chestie care se pare că a dus la şi mai multă corupţie “pre-amnistiată” pentru a putea prinde corupţia rivală. Regimul Băsescu-Coldea adică.

După venirea lui Iohannis, regimul Coldea-Băsescu a devenit jenant de servil cu noua putere, aruncând cu dosare în campanie electorală, agitând dosare care până azi au rămas nefinalizate, dar care au lovit grav la temelie duşmanii preşedintelui etc.  Mă rog, şi-au atacat şi părinţii fondatori, gen Băsescu. Deci cu atât mai mult avem nevoie de un raport transparent şi oficial despre cum a funcţionat anticorupţia în ultimii 10 ani. Sau chiar e totul secret, chiar nu mai poate fi spus nimic public în ţara asta?

De aceea zic că atunci când cerem transparenţă s-o cerem peste tot, nu doar de la Iordache şi Grindeanu. Pentru că aşa nu faci să confirmi că se duce o luptă între o gaşcă pe care PSD o numeşte “capital românesc” plus politicieni victime (unii da, alţii nu) şi o gaşcă Coldea-Kovesi care uneori aduc dosare grele în faţă, alteori trec cu vederea cu anii acţiunile familiei Băsescu sau acţiunile lui Ghiţă şi mai putem găsi şi alţii evident protejaţi de sistem.

Dar cel mai frumos a rezumat situaţia doamna Kovesi ieri într-un interviu pentru Agerpres:

“Eu nu cred că instituțiile publice în România au fost înființate ca fiecare, în mod separat, să acționeze. E nevoie de colaborare. Așa cum inculpații se întâlnesc și se constituie de multe ori în grupuri organizate și se înțeleg cum să comită o infracțiune, așa și instituțiile statului trebuie să combată anumite fenomene infracționale colaborând”

De aici o fi venind şi dubla măsură în transparenţă. Marţea neagră e ceva grav. Faptul că serviciile s-au băgat în mod paralegal şi necontrolabil peste justiţie, cu rezultate îndoielnice, nu e ceva grav. Voiculescu e grav, Coldea nu e aşa grav, a fost un haiduc bun care “le-a tras-o”. Toscana, Seychelles or fi doar mici slăbiciuni omeneşti.

Şi dacă am ajuns la Kovesi să mai spunem câteva chestiuni, dacă tot a ieşit ieri să răspundă acuzaţiilor. Apreciez  faptul că a indicat clar că e o vină la Ministerul de Interne că l-au scăpat pe Ghiţă. În sfârşit un deget clar arătat într-o direcţie. A spus că nu s-a cunoscut cu Ghiţă. Ghiţă era genul care-şi făcea selfie cu toată lumea, ca să se vadă ce puternic şi popular e. Dar în acele filmări sunt mai multe acuzaţii la care s-ar putea răspunde mai detaliat.

Ce face însă Ghiţă iritant pentru Kovesi şi fanii ei? Face fix ce au făcut şi ei la un moment dat: stenograme cu dialoguri vagi care au compromis şi au lăsat apoi în aer actul de justiţie propriu-zis. Ce să vezi, infractorul lucrează cu armele de compromitere pe care le foloseau şi agilii pionieri anticorupţie. E mai important să te porcăi la televizor decât să te închid pentru o faptă reală.

Ce trebuie să înţeleagă Kovesi e că singura satisfacţie a noastră, a celor care nu avem accesul în Olimpul bătăliei voiculeşetienilor cu băsescienii coldenii şi alte specii de dumnezei, e că pe unii putem să-i schimbăm totuşi prin presiune, bârfă, atacuri drepte sau nedrepte. E vorba, da, despre şefii instituţiilor. Nu ne putem schimba mogulii, miliardarii, putem cel mult să râdem de ei sau să ne bazăm că DNA le face probleme tuturor nu doar cui trebuie. Dar putem să mai schimbăm şefi de instituţii că poate vor merge mai bine, cine ştie.

În loc de concluzie, după o etapă extrem oportunistă din zona Coldea, Iohannis se îndură totuşi să-l schimbe când nu-i mai e de folos. Ce vine după Coldea poate fi în continuare un mediator, cu voie de la CSAT, între justiţie şi diverşi capi politici sau milionari. De ce? Pentru că filozofia cu adevărat secretă e că avem un sector de capitalism românesc care trebuie educat rapid de instituţii de forţă susţinute nedemocratic din diverse direcţii, asta în timp ce capitalul, fie el bun şi curat, fie indisciplinat, educă cu forţa restul populaţiei.

P.S. Între timp proiectul a apărut şi cuprinde toate acele excepţii în ce priveşte graţierea: corupţie, acte de violenţă etc. – dar aşteptăm experţii poate ne lămuresc unde cum sunt ajutaţi marii corupţi.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete: , ,


19 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!